Tuala dapur adalah pembantu serius di dapur. Tidak hanya digunakan untuk pengeringan (pinggan, tangan, buah, dan banyak lagi), mereka juga apa yang kami ambil dalam secubit untuk pembersihan cepat atau sebagai tempat duduk ketuhar atau penutup sementara untuk menjaga makanan hangat selepas keluar dari ketuhar. Tambahan pula, mereka boleh menambah beberapa gaya yang serius ke dapur.

Sudah tentu, pada bila-bila masa anda mempunyai sesuatu dengan begitu banyak peranan, anda menghadapi risiko menyebarkan kuman – terutamanya apabila anda menyimpannya di mana ia mendapat lebih banyak pendedahan.

Orang-orang menyimpan tuala dapur mereka di pelbagai tempat: menggantung sinki dapur, mengalirkan melalui pemegang pintu peti sejuk, atau di cangkuk dan bar yang ditetapkan di pelbagai kawasan di dapur. Tetapi ada satu tempat di mana ia sebenarnya tidak begitu hebat untuk menggantung tuala dapur anda: di pintu ketuhar.

Terdapat beberapa alasan untuk ini, tetapi mereka semua turun ke pencemaran silang. Pertama sekali, perkakas mengendalikan cenderung menjadi lebih berkhasiat, kerana kita meraih mereka memasak pertengahan, kadang-kadang dengan tangan kotor dari apa yang telah kami persiapkan. Jadi apa-apa yang mungkin telah ditinggalkan di tangan anda dari adunan kue, lasagna, atau ayam yang anda rasakan, akan berakhir pada pegangan. Dan jika ia di tangan, ia akan dipindahkan ke tuala pinggan – yang anda gunakan untuk mengeringkan tangan dan pinggan anda apabila ia telah bersih. Yuck!

Alasan lain ialah, jika dapur anda dipasang lebih tinggi di dinding, tuala pinggan akan memukul lantai setiap kali pintu dibuka. Dan lantai itu, tentu saja, adalah satu lagi tempat di mana kuman terkumpul, seperti lalu lintas kaki dan tumpahan meld masuk ke jambatan bakteria kecil – terutamanya berhampiran dapur, di mana benda-benda boleh tumpah di jalan masuk dan keluar dari ketuhar, atau ketika anda mengaduk sesuatu pada stovetop. Dan ia adalah tempat yang anda berdiri lebih kerap juga. Oleh itu, setiap kali anda memindahkan tuala pinggan mangkuk ke lantai, ia mengambil jejak perkara itu. Kasar.

Betul anda, jika anda ingin mengelak daripada mendapat lebih banyak bakteria di tuala dapur anda daripada yang anda perlu, simpannya pada cangkuk atau bar yang ditetapkan berhampiran sinki anda (tidak terbungkus di sisi sinki, kerana, seperti yang kita sudah belajar, kawasan itu juga kotor!). Dengan cara ini, tuala anda tidak mencemari dengan kawasan lain yang kerap berlaku di dapur anda, tetapi ia masih berguna apabila anda memerlukannya.

2 daripada Tuala Dapur Terbaik yang Boleh Anda Beli

  • Tuala dapur pelbagai guna Microfiber, $ 13 untuk tiga di Bed, Bath & Beyond
  • Pakaian Dish Cotton Circle penuh, $ 7 untuk tiga

Di mana anda membuat tuala dapur semasa mereka sedang digunakan?