Saya selalu terkejut dengan bagaimana pisau halus. Anda akan berfikir bahawa pisau yang boleh mengiris melalui daging atau memecahkan skuasy dalam dua akan menjadi sangat tahan terhadap apa-apa jenis pakaian! Tetapi jika anda – seperti saya – mempunyai kebiasaan mengabaikan pisau anda, mereka boleh membosankan dan berkarat dengan cepat. Dan sayangnya, karat adalah pelawat yang kerap di dapur saya. Itu tidak baik, memandangkan pisau yang baik boleh menelan belanja lebih dari $ 100!

“Rust muncul pada pisau apabila mereka duduk di sinki sudu, melalui mesin basuh pinggan mangkuk, atau tidak kering segera,” kata Becky Rapinchuk, blogger di belakang Clean Mama dan pengarang Simply Clean. Saya bersalah melakukan semua perkara itu kepada pisau saya – dan selebihnya perak dan piring saya. (Walaupun saya juga tidak membeli $ 100 pisau.)

Kerana pisau biasanya dibuat kebanyakannya dari keluli, bila-bila masa anda meninggalkan air pada mereka lebih lama daripada yang diperlukan, mereka mula menghancurkan. Lakukan cukup masa, dan tempat-tempat yang membimbangkan akan mula muncul. Walaupun tempat karat tidak begitu memudaratkan kesihatan anda – anda perlu makan banyak daripada karat sebelum itu akan berlaku – mereka boleh menjejaskan prestasi pisau anda dan boleh berkembang dari semasa ke semasa jika anda tidak membincangkannya.

Ia menggoda untuk mengambil pembersih pergi komersial anda dan pad penyental ke pisau, tetapi itu bukan idea terbaik! “Saya tidak akan menggunakan apa-apa pembersih yang bukan makanan yang selamat dan khusus dilabel sebagai tidak toksik,” kata Rapinchuk.

(Kredit imej: Lauren Volo)

Jus lemon adalah jawapan makanan yang selamat untuk pisau berkarat.

Mujurlah, terdapat penyelesaian yang mudah dan selamat untuk makanan: “Jus lemon adalah cara terbaik untuk mengeluarkan karat dengan selamat dari pisau dapur,” kata Rapinchuk. Hanya potong lemon dan gosokkannya di sepanjang bilah, kemudian hati-hati gosok bilah dengan kain lembut atau spons sehingga bintik-bintik hilang. Jika anda memerlukan sedikit kuasa pembersihan tambahan, celupkan lemon di garam laut dan gosok lagi. Setelah tempat karat hilang, basuh pisau dengan sabun dan segera keringkannya.

Untuk menghalang tempat karat di atas pada pisau anda, inilah yang dicadangkan oleh Rapinchuk:

  • Sentiasa membersihkan pisau selepas menggunakannya.
  • Untuk hasil yang terbaik, basuh tangan pisau anda dengan sabun pinggan, kemudian keringkannya segera.
  • Jangan sekali-kali meletakkan pisau anda di mesin basuh pinggan mangkuk.
  • Jangan rendam pisau anda di dalam sinki atau biarkan mereka berdiri di dalam air.

“Selagi anda mencuci dengan betul dan kering segera, anda harus baik,” kata Rapinchuk. Tetapi jika pisau anda bengkok tidak dapat diperbaiki, tidak boleh diasah, atau jika karat itu tidak dapat dikeluarkan – walaupun selepas menggosok dengan lemon dan menggosok kuat – sudah tiba masanya untuk membuangnya.

Lebih Baik Mata Pisau

  • 3 Cara Anda Boleh Merosakkan Pisau Anda
  • Cara Terbaik (dan Terlarang!) Untuk Bersihkan Pisau Keras Anda
  • 3 Pisau Asas Setiap Keperluan Dapur
  • Cara Penjagaan Pisau Keluli Karbon
  • Apakah Perbezaan Antara Keluli Karbon dan Keluli Tahan Karat?