Angka-angka mainan kecil sangat sukar bekerja di dunia makanan gergasi dalam siri fotografi Chris Boffoli Ketidaksamaan. Humorous dan kadang-kadang gelap, adegan menggambarkan makanan dengan cara yang cantik dan sedikit hebat. Jurugambar yang berpangkalan di Seattle, penulis makanan dan pemasak yang gemar bercakap dengan kami tentang proses kreatifnya, bahan-bahan yang dia kerjakan, dan pemikirannya mengenai hubungan orang Amerika dengan makanan.

Apa yang memberi inspirasi kepada anda untuk menggunakan makanan sebagai latar belakang dalam siri ini?
Makanan kelihatan seperti latar belakang yang sempurna. Ia boleh menjadi sangat cantik dari segi warna dan tekstur, terutamanya apabila difoto dengan kanta makro dan cahaya semula jadi. Makanan juga sesuatu yang biasa untuk semua orang di dunia. Terlepas dari budaya, bahasa dan status sosial anda, makanan biasanya sesuatu yang langsung dikenali dengan kami. Dalam syarikat campuran semua orang boleh bercakap tentang makanan tanpa kontroversi. Begitu juga dengan angka-angka (yang pada dasarnya mainan dan juga umum di seluruh dunia) saya fikir ia akan menjadikan kerja ini dapat diakses secara meluas.

Dari permulaan projek itu juga bertujuan untuk menjadi lebih dari Amerika. Di mana lagi yang akan menjadi gagasan sepotong kek coklat yang menjulang tinggi kelihatan betul-betul di rumah daripada tanah Big Gulp dan bufet semua-anda-boleh-makan? Kami tinggal di tanah yang sangat besar. Tetapi pada masa yang sama saya tidak fikir kita mengambil tanggungjawab untuk karunia itu dalam konteks dunia yang lebih besar, belum lagi kesan terhadap alam sekitar.

Apakah proses kreatif? Adakah makanan memberi inspirasi kepada tempat kejadian? Atau adakah anda datang dengan idea anda sebelum membeli bahan-bahan yang anda perlukan?
Saya kadang-kadang akan melukis idea-idea terlebih dahulu. Tetapi kebanyakan masa ia bermula dengan makanan. Saya cuba untuk bekerja dengan apa yang ada di musim dan apa yang segar. Kadang-kadang saya akan mengimbas pasaran petani tempatan untuk melihat apa yang kelihatan baik. Kemudian saya akan membawa kembali makanan tersebut ke studio, membersihkannya, memotong dan menggayakannya, dan menyusun tembakan. Terdapat banyak menipu dalam fotografi makanan komersial, seperti cara gam putih digunakan menggantikan susu, atau kubus kaca digunakan untuk berdiri untuk ais. Tetapi sejak mula saya membuat keputusan bahawa segala-galanya dalam imej saya akan dapat dimakan dan nyata, terus ke nektar agave dan dempul berasaskan gandum yang saya gunakan untuk menentukan angka-angka di tempat.

Saya cuba menggunakan cahaya yang ada sebanyak mungkin dengan siri ini. Kami mempunyai banyak langit mendung di sini di Seattle, yang menghasilkan apa yang saya rasa cantik, walaupun cahaya yang sesuai dengan fotografi makanan. Saya biasanya akan menyediakan makanan, menyusun angka-angka dan kemudian menghabiskan masa bekerja perspektif yang berbeza dan sudut di tempat kejadian. Saya menggunakan reflektor untuk menukar cahaya di tempat kejadian dan kemudian akan mencuba pelbagai bidang fokus sehingga saya gembira dengan pukulan.

Fotografi semacam ini kelihatan mudah. Tetapi ia sebenarnya boleh menjadi sangat membosankan dan sukar untuk menembak, terutamanya bekerja dengan angka-angka kecil yang sering mempunyai minda mereka sendiri dan yang sentiasa jatuh dan perlu diset semula.

Apa yang dikatakan oleh gambar-gambar ini tentang hubungan orang Amerika terhadap makanan dan penggunaan?
Nah, reaksi biasa terhadap beberapa imej adalah untuk orang berkata, “Saya berharap saya orang itu di tempat kejadian dengan dinding kue Oreo.” Jadi itu fantasi. Tetapi pada hakikatnya, makanan kegemaran kita dengan cepat akan menjadi menjijikkan kepada kita sekiranya kita terbeban dengan memakan gunung mereka. Tetapi sekali lagi, apa yang lebih ramai Amerika daripada yang lebih besar, lebih banyak lagi makanan? Tidak cukup untuk kita mempunyai satu donat. Kami menjualnya dengan sedozen. Jadi sebahagian daripada kerja adalah tentang keghairahan kami untuk penggunaan dan kefleksibelan keinginan kami untuk makanan.

Saya juga memikirkan sejauh mana kita menjadi penonton makanan di Amerika. Setiap tahun terdapat gunung-gunung buku masak yang baru dikeluarkan. Dan kami mempunyai rangkaian televisyen kabel keseluruhan yang ditujukan untuk menunjukkan makanan dan memasak pada masa yang sama apabila ramai di antara kita memakan makanan pra-masak dan diproses di dalam kereta kami. Ia sekali gus mengejutkan dan mengerikan untuk melihat sebahagian rancangan TV Jamie Oliver, atas inisiatifnya untuk memperbaharui makan tengah hari sekolah di LA, di mana anak-anak begitu biasa memakan makanan hanya dalam bentuk yang diproses sehingga mereka tidak dapat mengenal pasti sayur-sayuran biasa.

Kita hidup di negara yang mempunyai limpah kurniaan yang banyak tetapi kita mempunyai disfungsi ini ketika datang ke makanan dan peranannya dalam budaya dan masyarakat kita. Ia hanya menarik kepada saya pada tahap yang berbeza.

Adakah awak memasak? Bagaimana anda membandingkan proses mengambil gambar-gambar ini dengan memasak?
Saya memasak dan membakar sedikit. Saya mempunyai peralatan dapur gred komersial di studio rumah saya. Saya juga menulis mengenai makanan untuk majalah di Seattle ketika saya tidak menembak gambar. Saya separuh bahasa Itali sehingga pada tahap tertentu saya fikir semangat untuk makanan sukar kabel ke DNA saya. Saya yang tertua dari 3 kanak-kanak dan saya bernasib baik kerana saya mempunyai akal yang baik untuk memupuk hubungan rapat dengan datuk dan nenek saya sejak kecil. Mereka adalah tukang masak yang hebat dan saya memberi perhatian kepada apa yang mereka ajar saya. Datuk lelaki saya adalah generasi pertama Amerika. Dia hanya mendapat sejauh gred kelapan. Tetapi apabila ia datang untuk membuat sos pasta dia secara intuitif memahami kimia apa yang membuat fungsi sos itu.

Memasak, seperti menulis atau menangkap gambar, adalah saluran kreatif. Ia hanya satu perkara yang melibatkan deria yang berbeza, tetapi ia dimaklumkan oleh teras yang sama.

Christopher Boffoli mempunyai pertunjukan Januari 2012 yang akan datang di Winston Wachter Fine Art di Seattle. Beliau juga baru-baru ini mengeluarkan kad ucapan terhad dengan gambar dan kapsyen terhad dari siri Disparity.

Lihat siri penuh: Ketidaksamaan di laman web Christopher Boffoli

Dapatkan kad ucapan: Kad Ucapan Edisi Terbaharu

Berkaitan: Seni Sayuran: Kamera di Papan Lakaran

(Imej: Christopher Boffoli, digunakan dengan kebenaran)