Kadang-kadang anda membaca tentang hacks ini di internet, dan sementara sebahagian daripada anda sangat ingin mempercayai bahawa ia benar, ada bahagian lain dari anda yang pasti bahawa itu semua adalah fabrikasi dan tidak akan berfungsi. Rakaman ini membunyikan kedua-dua lonceng itu untuk saya. Inilah premis: Jika anda meletakkan lembaran pengering ke dalam air semasa anda merendam pan yang hangus, bit terbakar secara ajaib akan mengangkat dari kuali, tidak perlu menyikat.

Ya, betul, saya fikir.

(Kredit imej: Joe Lingeman)

Jadi malam yang lain, ketika saya membuat keadaan hancur yang membakar beberapa pork tenderloin, saya memutuskan untuk mencobanya. Saya biarkan periuk duduk – tidak rendam, hanya duduk – semalaman supaya ia akan menjadi lebih sukar untuk dibersihkan. Pada waktu pagi, inilah yang saya lakukan.

  1. Letakkan beberapa titisan sabun pinggan dalam kuali.
  2. Menambah beberapa inci air panas (tidak panas tetapi cukup panas).
  3. Menambah lembaran pengering ke dalam air (saya menolaknya supaya ia betul-betul di bawah air).
  4. Tetapkan pemasa saya selama sejam.

(Kredit imej: Joe Lingeman)

Saya menyemaknya secara berkala pada waktu itu dan dapat melihat bahawa tiada apa yang berlaku. Tetapi saya sabar menunggu pemasa saya pergi, maka saya membasahkan kuali.

Dan anda tahu apa? Semua bit terbakar datang terus!

Serius, mereka memecahkan – dengan usaha yang minimum di pihak saya. Hanya dengan menjalankannya di bawah air, kira-kira 80 peratus daripada kepingan dibakar berkembar. Saya menggunakan lembaran pengering untuk menggosok bits tambahan, dan mereka juga keluar segera. Malah sedikit bit minyak yang dibakar di bahagian atas kuali terbelah.

(Kredit imej: Joe Lingeman)

Secara jujur, saya terkejut dan kagum. Saya menuliskan suami saya foto itu (ini adalah perkara yang anda teruja selepas sembilan tahun perkahwinan) dan dia juga kagum juga (sambutannya mempunyai empat mata seru !!!!). Saya pasti akan melakukan ini lagi. Walaupun saya teragak-agak untuk menggunakan ini untuk setiap periuk api yang dibakar saya menghasilkan (kerana lembaran pengering tidak boleh diguna semula dan lebih mahal daripada sabun lurus dan penyental), ia adalah masalah yang baik untuk orang yang benar-benar sukar. Kerana saya benar-benar tidak suka menyentuh mereka yang terbakar, dan merendamnya dalam sekejap dalam air sabun benar-benar hanya membantu. Sangat hebat.

(Kredit imej: The Kitchn)

Catatan: Setelah selesai membersihkan dengan lembaran pengering, gunakan sabun dan air untuk membasuh kuali seperti biasa.

Maafkan saya, internet, kerana tidak mempercayainya sebelum ini!

Adakah anda telah melakukan ini? Apakah helah anda untuk membersihkan periuk hangus?