Tidak lama lagi memasang ketuhar kayu di belakang rumah anda, memasak di atas pizza pizza atau pizza pizza adalah pertaruhan terbaik untuk membuat pizza yang renyah yang menyaingi tempat kegemaran anda. Tetapi sementara alat pembuatan pizza ini digunakan untuk tujuan yang sama dan berkongsi beberapa persamaan, terdapat perbezaan penting yang membezakannya.

Teruskan membaca untuk mengetahui perbezaannya.

Perbezaan Antara Pizza Steel dan Pizza Pizza

Kerana mereka terbuat dari bahan yang berlainan, perbezaan yang paling ketara antara keluli pizza dan batu pizza adalah cara mereka melakukan panas. Terdapat juga perbezaan yang ketara dalam tag harga bagi setiap.

Lebih banyak tentang Pizza Steels

Seperti yang ditunjukkan namanya, keluli pizza (juga dikenali sebagai keluli pembakar) dibuat semata-mata daripada keluli, dan mereka sangat cekap dalam menjalankan haba. Pada dasarnya ini bermakna haba bergerak dengan cepat dari keluli ke kerak pizza (atau apa sahaja yang berlaku untuk berehat di permukaannya). Di samping memindahkan haba pada kelajuan kilat, keluli pizza juga lebih baik untuk mengekalkan haba daripada batu pizza. Dengan faktor-faktor ini, anda boleh mengharapkan pizza dibuat pada keluli penaik untuk dimasak dengan lebih cepat.

Walaupun keluli pizza hampir tidak dapat dihancurkan dan boleh bertahan seumur hidup, mereka memerlukan beberapa TLC dan mendapat keuntungan dari berpanjangan dari semasa ke semasa (seperti kuali besi kegemaran kegemaran anda). Tidak seperti batu-batu pizza, keluli tahan terhadap kejutan haba dan tidak akan pecah atau pecah. Sekiranya anda menggunakan alat serba guna, anda akan menghargai bahawa keluli pizza juga boleh berganda sebagai griddle pada stovetop.

Walaupun anda boleh mencari beberapa pilihan bajet, keluli pizza biasanya lebih mahal daripada batu pizza.

Keluli pizza kami suka: Baking Steel, $ 89

Pizza Sosej dengan Crispy Kale Chips

(Kredit imej: Kelli Foster)

Lebih Mengenai Pizza Stones

Batu-batu pizza, kadang-kadang juga disebut sebagai batu-batu pembakar, biasanya diperbuat daripada seramik atau korditit. Walaupun mereka juga konduktor haba yang baik, mereka tidak memindahkan haba hampir secepat keluli pizza. Walaupun makanan yang dimasak di atas batu pizza akan memasak secara merata, mereka memerlukan sedikit masa lagi.

Mungkin kelemahan terbesar kepada batu-batu pizza adalah mereka lebih cenderung untuk keretakan atau pecah dari masa ke masa (atau jika mereka digugurkan). Mereka juga terdedah kepada kejutan terma, bermakna mereka dapat dengan mudah menghancurkan jika batu terdedah kepada perubahan suhu yang cepat.

Batu-batu pizza datang dalam pelbagai bentuk dan saiz, menawarkan pilihan untuk setiap anggaran, dan sebahagian kecil daripada harga keluli pizza.

Batu pizza yang kita suka: Rectangular Pizza Stone, $ 36

Jadi, Yang Harus Anda Beli?

Pada penghujung hari, kedua-dua alat ini akan membantu anda memasak pizza yang lazat dengan kerak rangup. Apabila memilih memilih mana yang hendak dibeli, pergi dengan yang paling sesuai dengan keperluan anda, gaya memasak dan anggaran. Jika anda seorang pembuat pizza sekali-sekala atau tidak mahu menjatuhkan banyak wang tunai, batu pizza adalah permulaan yang hebat. Dan hei, anda boleh berbual dengan keluli kemudian. Jika anda seorang pembuat pizza gemar yang serius tentang membuat kerak pizza yang sempurna, keluli pizza boleh menjadi lebih baik di lorong anda.

Resipi Pizza Kegemaran Kami

  • Pizza Pasaran Peladang
  • Pizza Sosej Diasaskan dengan Kale Renyah
  • BBQ Chicken Pizza
  • Panggang Asparagus & Ricotta Pizza