Bersama dengan bungkus plastik dan kerajang aluminium, kertas lilin dan kertas parchment adalah dua kertas dapur yang berguna yang kita simpan dalam tangan untuk memasak, membakar, dan menyimpan makanan. Walaupun mereka berkongsi persamaan dalam cara mereka digunakan, terdapat satu kualiti yang berbeza yang membezakan kedua kertas dapur ini, dan apabila anda tahu apa itu, anda akan tahu dengan tepat mana yang akan dicapai.

Perbezaan antara kertas lilin dan kertas kertas

Kertas lilin dan kertas perkamen adalah kedua-dua jenis kertas dapur yang membuat tugas dapur tertentu lebih mudah dan kurang kemas. Mereka kadang-kadang boleh digunakan secara bergantian, tetapi kerana satu perbezaan penting yang membezakannya, tidak selalu. Kertas-kertas diproses secara berbeza, walaupun perbezaan utama antara mereka adalah cara mereka dilapisi: Kertas lilin mempunyai salutan nipis kedelai atau lilin parafin pada setiap sisi, manakala kertas kertas mempunyai salutan silikon.

Lebih Lanjut Mengenai Kertas Wax

Kertas lilin adalah jenis dapur kertas yang sangat murah dan tersedia dengan salutan lilin yang sangat nipis di setiap bahagian yang menjadikannya tidak tahan lama dan kelembapan tahan. Kerana lapisannya, kertas lilin tidak tahan panas dan tidak boleh digunakan di dalam ketuhar, kerana kertas itu boleh mencairkan, asap, atau bahkan menyalakan.

Kertas lilin biasanya digunakan untuk garis garis atau plat pembakar apabila menghasilkan beku, membungkus makanan untuk disimpan di dalam peti sejuk, bahan penyalinan, atau lapisan kaunter untuk membuat projek-projek yang kemas untuk membersihkan.

Apa yang tidak boleh dilakukan: Kitchen Bloopers: Kertas Lilin Tidak Ada Kertas

(Kredit imej: Emma Christensen)

Lebih Lanjut Mengenai Kertas Perjudian

Seperti kertas lilin, kertas parchment juga dirawat, tetapi mempunyai salutan silikon ultra tipis, jadi selain menjadi gris dan kelembapan, ia juga tahan panas. Ia mempunyai pelbagai kegunaan, kebanyakannya termasuk memasak dan membakar. Kertas kertas sering digunakan untuk membuat garis penaik untuk memanggang dan membakar, kuali kuali, memasak en papillote, bahan penyampai dan makanan pembalut untuk penyimpanan.

Walaupun anda boleh menggunakannya untuk apa sahaja yang anda akan gunakan kertas lilin untuk, yang datang pada harga – kertas kertas adalah pilihan pricier daripada dua.

Cuba untuk mufin: Cara Membuat Muffin Liner Daripada Kertas Perjam