Menurut statistik 2016 dari EPA, purata Amerika menghasilkan kira-kira 4.4 paun sampah setiap hari, dan keluarga purata empat menghasilkan 17.4 paun. Pada mulanya ia adalah satu kejutan kepada saya bahawa kanak-kanak membuat sampah seperti orang dewasa, tetapi kemudian saya teringat semua lampin, pakej applesauce tunggal, dan “seni” mereka membawa pulang dari sekolah … anak-anak mungkin lebih buruk daripada saya am! Bahawa dikatakan, saya rasa kita mungkin berada di bahagian rendah rata-rata: Kami mengitar semula dan mengompost dengan tekun, membeli beberapa perkara yang telah dibungkus pra-pakej, dan biasanya ingat untuk membawa beg kami yang boleh digunakan semula ke kedai runcit. Dengan semua itu, kami (sekeluarga empat) mempunyai tong sampah 45-liter (12,5-galon) yang boleh kita kosongkan sekali seminggu.

Sudah tentu, mengetahui sampah saiz terbaik untuk anda adalah lebih daripada sekadar berapa sampah yang anda hasilkan. Ini mengenai tabiat anda, toleransi, dan keperluan ruang. Berikut adalah faktor yang perlu dipertimbangkan untuk memilih sampah saiz terbaik untuk anda.

1. Apakah jenis ruang yang anda miliki

Yang paling penting, tong sampah perlu dimasukkan ke dalam dapur anda. Dan tempat yang anda ada – sama ada dalam kabinet, menentang dinding, atau diapit di mana sahaja anda menjumpai ruang – akan menjadi faktor penentu yang pertama. Sekiranya anda baru sahaja pindah atau naik taraf, pastikan anda tahu di mana sampah boleh pergi dan mengukur tempat terlebih dahulu sebelum anda membuat sebarang pembelian. Bahawa dikatakan, kebanyakan orang tidak mahu sampah boleh menjadi tumpuan dapur, jadi anda tidak semestinya mahu membeli yang terbesar yang anda boleh.

Berkaitan: 5 Sebab Saya Jangan Simpan Sampah Saya Bolehkah dalam Kabinet

2. Tabiat membeli-belah anda

Jika anda membeli banyak makanan yang dibungkus, hidangan tunggal, atau barang yang dibungkus secara individu, atau makanan yang biasanya dibalut, anda akan mempunyai sampah dan kitar semula yang lebih banyak. Anda akan mempunyai sampah yang lebih banyak selepas makan penghantaran daripada membuat makanan anda sendiri, kerana segala-galanya perlu diangkut dalam pembungkusan bukti kalis. Walaupun ia bukan makanan yang berkaitan, sebahagian besar tong sampah rumah kita masuk ke tong sampah yang besar di dapur, jadi jika anda seorang pembelanja atau seseorang yang suka mengambil kopi atau jus untuk pergi, anda perlu lebih besar daripada beberapa orang lain.

3. Kebiasaan pembuangan sisa anda

Adakah anda rajin mengitar semula? Adakah anda menyusun sekerap buah dan sayuran anda? Bolehkah anda mengurai sekerap daging anda juga? Semakin banyak anda boleh memisahkan sampah anda, sisa kurang akan masuk ke dalam kaleng (tentu saja, anda juga memerlukan bekas untuk item tersebut). Dan sedikit sisa makanan yang anda masukkan di sana, semakin kecil kemungkinannya untuk mencium bau yang buruk atau menarik nafas, jadi anda biasanya boleh pergi sedikit lebih lama sebelum mengosongkan sampah.

4. Kepekaan anda untuk bau

Sesetengah orang tidak boleh tahan bau sampah – dan jika anda meletakkan sisa makanan di sana, sampah boleh menjadi bau dengan cepat semalaman. Jika itu berlaku, anda mungkin perlu menjadi sampah harian yang boleh emptier, yang bermaksud anda boleh menggunakan lebih banyak kan. (Walaupun jika anda mendapati sampah secara konsisten menjadi lebih kerap daripada anda mahu mengosongkannya, anda juga boleh melakukan apa yang dilakukan oleh ayah saya: Dia meletakkan potongan daging, tulang ayam dan barang-barang semacam itu dalam beg plastik di dalam peti sejuk sehingga pembuangan sampah hari – tiada bau.)

Berkaitan: 4 Trik Pintar untuk Sampah Betul-Bau

5. tabiat pengosongan sampah anda

Kebanyakan pembersihan dan pembiakan makhluk perosak yang telah saya temubual selama bertahun-tahun mengesyorkan agar anda membuang sampah anda setiap hari, tetapi saya tidak pernah menjadi orang seperti itu. Saya suka menunggu sehingga ia benar-benar penuh dengan kegagalan sebelum saya mengosongkannya. (Tambahan pula, jika saya tunggu cukup lama, suami saya akan melakukannya.) Jika anda mengosongkan sampah anda setiap hari, anda boleh mendapat lebih banyak tin. Sekiranya anda pergi seminggu, anda mungkin memerlukan lebih banyak ruang. Tetapi jika anda mendapati anda secara konsisten mengosongkan tong sampah apabila setengah penuh, yang anda gunakan mungkin terlalu besar untuk anda.

Jadi saiz apa yang sesuai untuk anda? Ia adalah saiz yang sesuai dengan ruang anda dan mendapat hampir sepenuhnya apabila anda bersedia untuk mengeluarkannya. Sekiranya anda mendapati anda sentiasa mengosongkan tong sampah apabila separuh penuh, cuba pergi ke tangki yang lebih kecil. Sekiranya anda boleh mengisi dengan cepat, anda tidak boleh bersaing dengan (dan anda mempunyai ruang untuk dapat lebih besar), dapatkan yang lebih besar. Sekiranya anda tidak tahu dan benar-benar berminat untuk membuat keputusan betul, basalah jurnal peluru dan lacak kebiasaan sampah selama sebulan, kemudian lihat di mana anda boleh membuat penambahbaikan. Anda akan dapat membuat perubahan tingkah laku yang kecil (seperti sekerap makanan beku seperti yang disebutkan di atas) untuk membuat sampah semasa anda berfungsi dengan lebih baik untuk anda. Hanya anda boleh mencari sampah saiz yang sesuai untuk anda.

Sila kongsi ulasan di bawah saiz apa yang boleh anda gunakan, dan berapa kerap anda membawanya – sesiapa sahaja yang membaca ini pasti ingin tahu!