Lilin, perapian retak, cawan penuh dengan pemanasan yang hangat, stoking bulu; dalam kelabu musim sejuk, tidak ada lagi adat sosial yang sesuai daripada hygge.

Istilah Denmark yang sukar untuk ditakrifkan dengan terjemahan satu perkataan, hygge adalah rasa selesa. Ia adalah cahaya hangat yang berasal dari makanan dan rakan-rakan; perasaan anda selepas anda kembali dari kenaikan musim sejuk di salji dan bungkus tangan anda di sekitar minuman panas.

Hygge, huh?

“Hygge berasal dari Norway, dan berasal dari perkataan ‘hyggja‘yang bermaksud’ untuk ‘atau’ untuk berfikir, ‘”kata Signe Johansen, pengarang Bagaimana untuk Hygge: Rahsia Hidup Scandinavia. Petunjuk! Inkarnasi hygge moden adalah seperti keadaan, keadaan fikiran, kerana ia adalah tentang kesenangan, kesunyian, dan kekeluargaan dengan orang lain. “Ia adalah tentang melangkah semula dari kehidupan moden yang sibuk dan menjaga diri kita, tentang menikmati detik-detik kecil kegembiraan dan kepuasan yang kita alami dalam kehidupan.”

Tidak ada cara yang betul untuk hygge (diucapkan hoo-gah). “Ada yang menggambarkannya sebagai zen Nordik,” yang merupakan perbandingan yang tepat, “kata Johansen. “Ia boleh menjadi apa-apa daripada berkumpul di perayaan kecil semasa pertengahan musim sejuk untuk bermain ski selama sehari dan kemudian menjamu selera yang lazat.”

Sekiranya anda bukan Denmark, Hygge boleh menjadi agak sukar untuk diperkatakan. Ia adalah suatu tempat di antara hoo-gah dan hue-gah (cuba mencuba bibir anda semasa anda mengatakannya). Tetapi berita baiknya adalah, mudah untuk dipeluk daripada yang dikatakan!

Hygge-mania

Lama menjadi kehidupan harian Scandinavia, hygge baru-baru ini mengambil bahagian global. Pada tahun lepas sahaja, hampir dua belas buku yang berkaitan dengan hygge telah diterbitkan, termasuk The Little Book of Hygge: Jalan Denmark untuk Hidup Baik, Makanan Comfort Scandinavia: Merangkul Seni Hygge, dan Fika dan Hygge: Nyaman Kek dan Baking Dari Scandinavia dengan Cinta.

Nota: Tidak menghairankan bahawa banyak buku hygge akan memusatkan makanan; makan boleh mencipta masa yang sangat selesa, khas, bukan sahaja pada musim sejuk, tetapi juga pada musim panas juga.

Malah The New Yorker telah terpesona oleh hygge. Tetapi sebagai penulis Anna Altman ternyata berkata, “semua galakan ke arah kraftangan unggul dan reka bentuk Scandinavia, akaun perhimpunan firaside harian dan pastri yang baru dipanggang menganggap tahap kekayaan material dan banyak masa lapang. Sebagai falsafah kehidupan, hygge adalah tanpa borjuasi. ”

Pengkomersilan hygge

Dengan semakin banyak perhatian kepada hygge, tidaklah mengejutkan bahawa terdapat pelukan komersil perkataan, menggunakannya sebagai alat pemasaran daripada sebagai pendekatan yang mudah untuk hidup dengan baik. Terdapat lilin hygge yang sebenarnya (anda tahu, bukannya lilin biasa), dan anda tidak perlu berbuat banyak Googling untuk mencari senarai bagaimana cara terbaik untuk mencipta rumah hygge dengan pelbagai aksen dalaman bertema Skandinavia.

Mahu membaca lama mengenai pengkomersilan hygge? Di sini anda pergi: Konspirasi Hygge di The Guardian

Tetapi seperti yang ditunjukkan Johansen, sejarah hygge berasal dari akar yang lebih mudah. “Untuk masa yang lama rantau Nordic agak miskin, dan kami mempunyai akses yang terbatas kepada sumber-sumber penting semasa menghadapi musim sejuk yang sukar dan keadaan persekitaran yang sukar,” katanya..


Tidak peduli seberapa keras anda boleh mencuba, anda tidak boleh membelinya sendiri.


Membuat hygge berlaku

Tidak peduli seberapa keras anda boleh mencuba, anda tidak boleh membelinya sendiri. Malah, itu benar-benar titik: Mencapai hygge adalah kira-kira perlahan dan memudahkan. Hygge bukan mengenai perkara; ia adalah keadaan fikiran. Jadi mungkin ada adalah cara yang betul untuk melakukannya. Atau sekurang-kurangnya, cara untuk tidak melakukannya.

Pada akhirnya, terpulang kepada kita untuk mencipta detik-detik tersebut, melalui masa yang dibelanjakan untuk membimbangkan objek dan wang dan memberi tumpuan lebih kepada keluarga dan rakan-rakan dan menghabiskan masa di alam semula jadi.

“Terdapat banyak ketidakpastian di dunia pada masa ini, dan kebimbangan tentang masa depan, tetapi kita semua perlu menjaga diri kita sendiri, cuba untuk hidup pada masa ini dan menghargai perkara-perkara kecil dalam kehidupan,” kata Johansen. “Hygge benar-benar bergema dengan orang-orang atas sebab itu: ia adalah cara hidup yang lembut dan pemulihan yang tidak memerlukan perbelanjaan wang, dan oleh itu adalah cara yang sangat demokratik. Anda tidak perlu kaya atau nipis untuk hyggelig masa.”