Terdapat dua cara untuk memulakan taman: Anda boleh menanam sesuatu dari biji, atau memindahkan permulaan (yang merupakan cara mewah untuk bercakap tentang kilang mini yang sudah dimulakan untuk anda). Mana yang lebih baik? Ia bergantung! Ia bergantung pada apa yang anda mahu berkembang, berapa banyak masa yang anda ada, dan tahap pengalaman anda.

Jangan risau, tidak semua itu rumit. Berikut adalah panduan berguna mengenai kedua-dua strategi supaya anda dapat memanfaatkan ruang kebun anda.

(Kredit imej: Shannon Douglas)

Memulakan Taman dengan Benih

Berkembang dari benih membolehkan pemilihan tanaman yang lebih luas. Anda boleh mencari (dan pesanan pesanan) pelbagai jenis tumbuh-tumbuhan yang menyeronokkan yang mungkin anda tidak dapat mendapatkan di nurseri tempatan anda. Mengapa hanya menetap untuk daun salad hijau bermula apabila anda boleh menanam puyuh oakleaf lettuce yang menyenangkan dari benih? Bonus: Benih biasanya lebih murah daripada permulaan.

2 Cara Biji Tanaman

(Kredit imej: Shannon Douglas)

Penyetaman Langsung
Penanaman langsung betul-betul seperti apa – apabila anda menanam (menanam!) Benih terus ke dalam tanah. Ini biasanya dilakukan dalam rapi, baris terancang pada kedalaman spesifik ke dalam tanah. Menyemai langsung bermakna anda sengaja meletakkan benih di tempat yang sempurna untuk berkembang. Ia memberikan anda (tukang kebun!) Kawalan yang paling, yang merupakan perkara yang sangat baik apabila anda sedang berkembang dalam ruang yang kecil, tetapi ia juga mengambil masa yang paling banyak.

(Kredit imej: Shannon Douglas)

Siaran Penyiaran
Ini adalah apabila anda mengambil segenggam benih dan taburkannya ke kawasan yang ditetapkan – jenis seperti daging salutan. Biji-bijian ini jatuh di atas tanah secara sembarangan dan kurang tepat. Ramai kali, anda akan “menanggalkan” biji-bijian ini dengan rake (atau dalam kes pangsapuri kecil, anda boleh menggunakan garpu yang sebenarnya), walaupun beberapa biji (seperti chamomile dan thyme) cukup kecil sehingga anda boleh meninggalkannya atas tanah. Menyemai penyiaran adalah yang terbaik untuk tumbuh-tumbuhan batang-y yang boleh tumbuh dekat bersama-sama tanpa berkerumun seperti arugula, cilantro, dan kemangi.

Hack Seed Super-Easy saya

Senarai semua senarai biji benih menanam maklumat. Walaupun paket adalah panduan yang hebat, saya telah melihat corak: Semakin banyak benih, semakin banyak tanaman itu ditanam. Menggunakan peraturan ini, tumbuhan cenderung jatuh ke dalam tiga kategori.

  • Mereka yang tersisa di atas tanah. (Nota: Ini berfungsi dengan sangat sedikit biji, tetapi senarai pendek termasuk basil, kolak, dan bok choy.)
  • Mereka yang ditanam 1/2 inci dalam seperti sayur-sayuran, brassica, dan allium.
  • Mereka yang ditanam dalam 1 inci (berfikir: buah-buahan, tembikai, dan kekacang).

Saya akan mengakui bahawa ini adalah pernyataan umum, tetapi percayakan saya – ia berfungsi. Daripada meluangkan masa membaca setiap paket benih, saya telah menggunakan pendekatan malas ini dan tidak pernah mempunyai masalah.

(Kredit imej: Shannon Douglas)

Berkebun dengan Permulaan

Jika anda lebih hijau daripada hijau-thumbed (baca: anda tidak pernah benar-benar taman sebelum ini), ini mungkin terbaik anda. Anda boleh menemui pokok-pokok asas di nurseri setempat dan kebanyakan kerja telah dilakukan untuk anda. Penanaman bermula juga mempercepatkan garis masa antara penanaman dan penuaian.

(Kredit imej: Shannon Douglas)

Satu Perkara Yang Tahu Mengenai Permulaan

Apabila memindahkan permulaan ke taman anda, satu-satunya peraturan yang sebenar adalah untuk menyediakan ruang yang cukup untuk kilang itu berkembang. Mulailah dengan melonggarkan tanah di penanam anda, jadi ia bagus dan lapang. Kemudian, lepaskan transplantasi dan pastikan untuk memisahkan tumbuhan individu – ini akan memberi mereka ruang untuk mencapai kematangan penuh. Jika anda membeli periuk kemangi kecil, misalnya, ia mungkin mengandungi lebih daripada selusin tumbuhan kecil.

(Kredit imej: Shannon Douglas)

Menanam permulaan anda

Gali lubang yang cukup dalam tanah supaya keseluruhan struktur akar tumbuhan akan sesuai. Anda tidak mahu akar anda berpusing dan menunjuk keluar dari tanah. Apa yang anda cari adalah struktur akar longgar yang bagus yang menghadap ke bawah, supaya akar dapat mula menjangkau dan berkembang kuat. (Anda juga boleh memotong akar super-panjang dengan beberapa inci supaya mereka hanya dua hingga tiga inci panjang.) Ini benar-benar mudah.

Adakah anda tukang kebun yang berpengalaman? Kaedah yang anda pilih?

(Kredit imej: Amy Pennington)

Tentang saya: Saya petani dan petani bandar, dan saya menulis sebuah buku bernama Apartment Gardening. Saya percaya bahawa pertumbuhan makanan anda sendiri adalah lanjutan semula jadi untuk makan sihat dan makan dengan baik – dan sesiapa sahaja boleh melakukannya, tidak kira berapa sedikit ruang yang anda miliki.