Ketika saya memikirkan wain putih dari Perancis, fikiran saya langsung menuju lembah Loire, khususnya untuk sebutan Sancerre dan Pouilly-Fumé. Anggur ini segar dan berkilat – hanya apa yang saya cari dalam warna putih. Tag harga pada wain ini, bagaimanapun, sering menjadi penghalang.

Itulah sebabnya saya melihat ke kawasan wain Perancis yang lain. Dan jika anda, seperti saya, mendambakan putih yang sangat menyeronokkan, unik diakses, dan jarang mahal, anda juga perlu mempertimbangkannya. Ia mungkin mengejutkan anda.

Kenapa Masa untuk Pertimbangkan Bordeaux Putih

Tahun ini saya akhirnya belajar tentang kegembiraan yang berwarna putih Bordeaux. Ya, Bordeaux! Anda tahu, rantau ini yang mempunyai reputasi menghasilkan wain merah yang anda sepatutnya umur untuk tahun dan tahun? Ya, rantau itu.

Memang benar, berbanding pengeluaran wain merah, wain putih agak kecil, hanya terdiri daripada kira-kira lapan peratus daripada pengeluaran rantau ini. Tetapi saya benar-benar terkena. Wain putih ini adalah wira tanpa nama di rantau ini. Cukup tidak boleh dikatakan tentang apa permata yang mereka boleh.

Mereka menjalankan gamut dari cerah dan buah-buahan menjadi gurih dan sedikit masin. Mereka boleh membuat aperitif yang hebat (terutama jika anda menghidangkan makanan laut), tetapi mereka juga boleh mempunyai cukup oomph untuk berdiri untuk ayam dan – terutamanya! – ayam belanda.

Dan mereka sangat berpatutan.

Pengenalan Ringkas kepada White Bordeaux

Putih Bordeaux biasanya campuran dua buah anggur: Sauvignon Blanc dan Sémillon. Sauvignon Blanc membawa mereka cahaya, nota buah dan keasidan terang, sementara Sémillon menawarkan tekstur, struktur, dan minerality. Anggur lain seperti Muscadelle dan Sauvignon Gris (sedikit spicier dan dengan sedikit lebih banyak badan daripada Sauvignon Blanc) membuat penampilan dari semasa ke semasa juga.

Gabungan kedua-dua anggur serupa dengan Sauvignon Blancs dari kawasan lain, seperti Sancerre, tetapi dengan perbezaan yang ketara. Penambahan sémillon kepada kebanyakan campuran putih Bordeaux menambah tekstur. Ia menjadikan wain yang lebih sederhana. Jika anda biasanya minum Sauvingon Blanc dari Loire, bagaimanapun, saya fikir putih buah dari Bordeaux (iaitu, yang kebanyakannya Sauvignon Blanc) akan sesuai dengan anda dengan baik.

(Kredit imej: Lauren Volo)

Apa yang Harus Diperhatikan Ketika Membeli Bordeaux Putih

Apabila membeli wain putih dari Bordeaux, lebih baik untuk mempertimbangkan apa (dan jika) anda makan sesuatu dengan wain. Anda boleh melakukan apa sahaja yang anda inginkan dengan jujur ​​(saya tidak akan menghakimi), tetapi tip hebat yang baru saya pelajari adalah bahawa jika wain anda berat pada Sauvignon Blanc, lebih baik meminumnya sendiri atau untuk makanan ringan; jika wain anda lebih Sémillon-berat, lebih baik untuk makan (seperti Kesyukuran).

Kawasan yang paling diminati dalam pengeluaran wain putih ialah Graves dan Pessac Leognan, tetapi wain dari kawasan-kawasan ini, seperti yang anda harapkan, harganya lebih sedikit. Kebanyakan wain putih sebenarnya dihasilkan di kawasan yang dikenali sebagai Entre-Deux-Mers; wain dari Entre-Deux-Mers dianggap sebagai antara wain putih terbaik di Bordeaux.

Akhirnya, semasa anda mungkin mendengar banyak tentang vintage dengan wain merah dari Bordeaux, itu bukanlah pertimbangan dengan wain putih dari rantau ini. Walaupun sesetengah Bordeaux putih lebih baik dengan usia, kebanyakan boleh (dan harus) dimakan segera.

5 White Bordeaux untuk Cuba di bawah $ 20

  • Clos De Lunes Blanche 2013
  • Chateau Thieuley Bordeaux Blanc 2014
  • 2010 Chateau Graville – Lacoste, Graves
  • Chateau Peybonhomme Les Tours Le Blanc Bonhomme 2014
  • Chateau Trebiac Graves 2014