Saya menghabiskan beberapa tahun memasak di dapur pangsapuri kecil di New York City, di mana ruang penyimpanan berada pada premium yang serius. Salah satu daripada banyak perkara yang mengajar saya adalah bagaimana menjadi kreatif dan bijak ketika datang untuk memaksimumkan ruang.

Walaupun rasanya seperti anda menggunakan semua ruang penyimpanan yang mungkin anda dapat, masih ada cara untuk memerah lebih banyak penyimpanan dari dapur anda. Ini caranya.

Satu lagi cara untuk menggunakan ruang kabinet di atas? Hang a Shelf There!

(Kredit imej: One Kings Lane)

1. Tambah rak untuk memaksimumkan ruang di atas kabinet anda.

Jika kabinet anda tidak pergi ke siling, ruangan terbuka itu adalah kawasan simpanan utama. Oleh kerana itu sedikit sahaja (dan mungkin tidak dapat dicapai), gunakannya menyimpan barang-barang yang anda tidak gunakan setiap hari, seperti kek berdiri, kuali panggang, periuk saham besar, atau periuk tekanan.

  • Satu lagi cara untuk menggunakan ruang kabinet di atas? Hang a Shelf There!

2. Mengambil kesempatan daripada ruang dinding terbuka.

Ruang dinding adalah permata dapur yang tidak tersembunyi. Ia bukan tempat penyimpanan yang paling jelas, tetapi ia mempunyai potensi yang begitu banyak. Pegboard mempunyai kuasa untuk membuka banyak penyelesaian storan baru. Atau anda boleh mempertimbangkan menambah rak, atau jadual lipat ke bawah.

  • Dalam Kes Anda Terlupa, Pegboard Dapur Awesome Awesome
  • Penyelesaian Ruang Dapur Kecil: Gantung Jadual Lipat di Dinding

3. Jalinan pisau magnet adalah baik untuk menyimpan lebih banyak daripada sekadar pisau.

Sekiranya anda berada di ruang balas, langkau blok pisau dan simpan pisau anda dengan jalur magnetik. Jalur magnet ini juga berguna untuk menyimpan penutup periuk dan alat dapur logam lain.

  • 6 Lebih Banyak Cara Menggunakan Strip Pisau Magnetic Sekitar Dapur

4. Tambah lagi rak di dalam kabinet.

Hidangan dan barangan pantry hanya boleh disusun begitu tinggi sebelum kabinet mula merasa tidak teratur. Kebanyakan kabinet tidak pernah mempunyai rak kekal yang mencukupi, jadi penyelesaian terbaik untuk mendapatkan simpanan paling banyak ialah menambah rak yang boleh diperkembangkan, atau bakul yang hanya digantung di bawah rak.

  • The Best Thing Anda Boleh Beli Untuk Kabinet Dapur Kecil Anda

Loft Kitchen Renovated Ellen & Greg

(Kredit imej: Lucy Hewett)

5. Gantung perkara di sebelah terbuka kabinet.

Sekiranya anda mempunyai kabinet yang tidak menahan dinding di kedua-dua belah pihak, teruskan dan gunakan bahagian terbuka. Gunakannya untuk memasang rak atau menggantung barang yang lebih kecil, seperti papan memotong, jalur magnetik, atau rak rempah.

  • Loft Kitchen Renovated Ellen & Greg

6. Gunakan bahagian dalam pintu kabinet.

Ini mungkin ruang yang paling tidak digunakan di dapur anda. Sama ada anda membeli penganjur untuk menggantung di pintu kabinet, atau menggunakan cangkuk untuk menggantung sesuatu seperti tuala dan pemegang periuk, ini adalah kawasan penyimpanan pintar.

  • 6 Cara Cerdas untuk Menggunakan Pintu Kabinet Anda

7. Gunakan rod ketegangan untuk membuat ruang penyimpanan lebih teratur.

Batang ketegangan kecil adalah alat organisasi yang berguna di dapur. Gunakannya di dalam kabinet bawah sink untuk memasang bekalan pembersih dan tuala, atau aturkan beberapa daripadanya secara menegak untuk menyimpan lembaran penaik, rak pendinginan, dan papan pemotong yang teratur.

  • 5 Cara untuk Menguruskan Kawasan Yang Dreaded Di bawah Tenggelam

8. Jangan lupa tentang siling.

Tidak ada ruang kabinet untuk menyimpan periuk dan kuali? Pertimbangkan menggunakan rak gantung.

  • Menyelesaikan Masalah Lid Pot: Ruang Di Atas Rak Periuk

9. Gunakan oven anda untuk penyimpanan.

Pertimbangkan ini: Berapa kerapkah anda menggunakan ketuhar anda? Sekiranya ia tidak banyak, ia menjadikan ruang simpanan yang berguna. Jika anda benar-benar kekurangan ruang kabinet, gunakan oven anda untuk menyimpan lembaran pembakar dan rak penyejuk. Ingatlah untuk membawanya keluar sebelum menghidupkan ketuhar.

  • Pereka Kedai Masakan Kek Chef Atas di Ketuhar (Dan Dia Tidak Malu)

Adakah anda mempunyai apa-apa petua yang hebat untuk membuat sebahagian besar ruang penyimpanan di dapur kecil yang kami tidak sebutkan di sini?