Jika anda ingin membeli peti sejuk baru, anda mungkin agak bingung mengenai tempat bermula – terutamanya jika anda tidak pernah melalui ini sebelum ini. Nah, kami telah mendapat anda dilindungi oleh beberapa barangan keperluan yang paling penting. Baca terus dan anda pasti akan tetap ceria apabila anda menavigasi pasaran peti sejuk.

1. Perbezaan di antara peti sejuk dan peti sejuk terbina dalam.

Peti sejuk melegakan adalah lebih biasa daripada peti sejuk terbina dalam, tetapi penting untuk mengetahui perbezaan antara kedua-dua sebelum anda memulakan membeli-belah – terutamanya jika anda mencari pilihan.

Peti sejuk melegakan adalah mudah untuk dipasang kerana ia hanya dipasang ke saluran keluar dan jatuh ke tempatnya. Di dalam peti sejuk terbina dalam, sebaliknya, dengan baik, dibina dalam kabinet anda! Mereka masuk ke dalam ruang dengan lancar dan juga boleh ditutup dengan panel untuk menyesuaikan kabinet dalam ruang. Terdapat juga fretges freestanding yang mendalam, yang memberikan lebih banyak pandangan terbina dalam itu. Mereka cetek dan tidak melampaui meja, membuat wajah yang lebih tersuai.

2. Pilihan orientasi.

Adakah anda mahu model fridge-freezer bersebelahan? Atau laci peti sejuk di bawah peti sejuk anda? Mungkin anda lebih suka senario freezer-on-top klasik? Perhatikan apa yang sesuai dengan anda, ruang anda, dan bahagian bawah belakang yang terbaik – selepas semua, pasti ada beberapa lenturan yang serius dan menjangkau terlibat dengan beberapa model ini. Jumlah ruang simpanan yang ada boleh berbeza antara orientasi dan jenama, jadi ingatlah juga.

3. Ciri-ciri yang penting kepada anda.

Lihatlah peti sejuk yang anda ada sekarang dan fikirkan semua perkara yang anda sukai, atau apa yang anda mahukan. Anda mungkin tidak dapat hidup tanpa pembuat ais, tetapi kebanyakan model Eropah (kebanyakannya terdapat di Amerika Syarikat) tidak mempunyai mereka. Atau mungkin anda tahu anda menginginkan sebuah dispenser air di pintu? Atau salah satu penggera yang menyeronokkan apabila anda meninggalkan pintu terbuka terlalu lama? Pastikan model yang anda suka mempunyai semua perkara di dalam senarai kehendak anda. Sudah tentu, lebih banyak loceng dan wisel yang anda inginkan, semakin banyak yang anda harapkan untuk dibelanjakan.

4. Semua dimensi.

Fridges mengambil ruang lebih daripada yang anda sedar. Terdapat unit sebenar itu sendiri, tetapi anda juga memerlukan ruang di belakang unit untuk “bernafas” dan melepaskan haba. Keperluan ini hendaklah disenaraikan dengan semua maklumat dari peti sejuk, jadi pastikan untuk menyemaknya. Anda juga perlu mengukur pintu dan di sekeliling mana-mana pulau atau halangan yang perkakas perlu dilalui. Sentiasa memainkannya dengan selamat dan biarkan beberapa bilik goyang tambahan.

5. Bagaimana pintu dibuka.

Sekiranya anda memilih apa-apa selain peti sejuk gaya Perancis, anda perlu memastikan pintu terbuka untuk memberi anda akses yang baik ke semua barangan di dalamnya. Sekiranya pintu hanya membuka satu cara yang memerlukan anda merangkak leher anda untuk masuk, ini bukan peti sejuk untuk anda. Jika pintu boleh diterbalikkan, nyatakan dengan cara yang anda ingin mereka buka sebelum ia dihantar.

6. Kecekapan tenaga peti sejuk.

Kebanyakan peti sejuk baru akan menjadi lebih cekap daripada yang ada di pasaran sedekad yang lalu. Yang berkata, anda masih perlu mencari penarafan EPA Energy Star untuk memastikan anda mendapat pilihan yang dapat membantu anda menjimatkan wang pada bil tenaga kami.

Lebih banyak pada Fridges

  • Menggantikan Peti Sejuk Anda: 5 Perkara yang Harus Dilakukan pada Hari Besar
  • 5 Tanda-tanda Anda Perlu Ganti Peti Sejuk Anda
  • Cara Terbaik untuk Menguruskan Peti Sejuk Anda