Pelajaran utama yang diajar di Grocery Shopping 101 adalah untuk memulakan dengan senarai – jika tidak, jika anda bersiar-siar di kedai tanpa pelan, anda akan pulang ke rumah untuk mencari bahan-bahan utama yang hilang atau terpegun dengan hanya aiskrim penuh ais krim. Dan idealnya senarai itu disusun mengikut baris – atau sekurang-kurangnya oleh bahagian – jadi anda tidak perlu zig dan zag di sekeliling kedai kerana anda menulis zucchini dan kemudian susu dan kemudian bawang.

“Kehidupan sibuk!” anda mungkin suka. Bagaimana dengan dunia yang anda sepatutnya mencari masa untuk membuat senarai runcit yang lebih teratur daripada sekumpulan ayam goreng di Post-It? Kami meminta orang pintar – dan sangat sibuk untuk memberi kami petua mereka.

1. Sentiasa bermula dengan senarai asas yang sama.

“Apabila anda mempunyai anak-anak, anda tahu bahawa mereka lebih suka makan perkara yang sama berulang-ulang, jadi banyak yang saya beli di kedai runcit adalah minggu yang sama setiap minggu – kami sentiasa memerlukan epal dan kayu keju,” kata Jamie Jeffers, blogger pada Keluarga Bersaiz sederhana dan ibu kepada lima orang anak. Dia menaip senarai kedai runcit yang biasa dia cetak setiap minggu, sambil menambah apa-apa bermusim atau istimewa yang mungkin perlu dia akhir. Anda juga boleh melakukan ini sebagai nota ringkas dalam telefon anda, yang membawa kami ke hujung seterusnya.

2. Gunakan telefon anda – tanpa memuat turun sebarang aplikasi tambahan.

Aplikasi hebat dan semua, tetapi terkadang asas-asas pada telefon pintar boleh menjadi semua yang anda perlukan. Brittany Arnold, seorang ketua pegawai eksekutif dan ibu kepada tiga orang, hanya teks sendiri apabila dia mendapati sesuatu sedang berjalan di rumah dan memeriksa log teksnya ketika dia sampai di kedai. Dia juga menggunakan fungsi kamera di telefonnya: “Kami mengambil gambar resipi yang kami mahu buat, dengan senarai ramuan di sana,” katanya. Sekiranya anda terlalu sibuk untuk mengambil inventori penuh dari peti sejuk, anda juga boleh mengambil foto kandungannya semasa keluar pintu, dan melihatnya apabila anda perlu tahu apa yang mungkin rendah apabila anda sampai ke kedai.

3. Kongsi senarai anda.

Jika anda bukan satu-satunya ahli keluarga yang muncul di kedai, ia boleh mengelirukan tentang apa yang anda ada dan apa yang anda perlukan. Untuk mengelakkan dupes atau kehabisan ruji, pertimbangkan aplikasi kongsi dokumen. “Suami saya dan saya berkongsi senarai semak yang kami kemas kini sepanjang minggu di OneNote, walaupun mana-mana aplikasi perkongsian dokumen akan dilakukan,” kata Kerry Jo Richards, pengarah pemasaran di Columbia, Maryland. “Dengan cara itu, apabila seorang daripada kita pergi membeli-belah dengan tidak disangka-sangka, kita dapat melihat keperluan lain.”

4. Jangan gunakan sekeping kertas sahaja.

Lebih daripada pembuat senarai jenis pen dan kertas? Jangan hanya menulis bahan secara rawak apabila mereka masuk ke kepala anda. Hollie Smith, seorang profesional perhubungan awam di New York City, menyimpan notepad di dalam peti sejuk dan setiap halaman segar dibahagikan kepada bahagian-bahagian berdasarkan tata letak pasar rayanya. Sekalipun anda tidak pasti apa urutan lorong kedai anda berada, anda boleh membuat ramalan umum: menghasilkan, tenusu, beku, daging, barang-barang dalam tin, dll.

5. Biarkan internet membuat senarai anda untuk anda.

TJ Kimsey, pengarah pemasaran di Wichita, Kansas, bersumpah dengan membeli-belah runcit dalam talian untuk banyak sebab. Untuk satu, ia menjimatkan masa. Ia juga membantu apabila memikirkan apa, dia perlu membeli: Banyak laman web mengekalkan senarai anda untuk penyesuaian semula dengan cepat pada masa akan datang. Peapod, misalnya, akan membuat senarai item jualan yang disyorkan berdasarkan pembelian anda sebelum ini untuk menjimatkan sedikit wang, juga.

Lebih lanjut mengenai Belanja Runcit

  • Waktu Terbaik Hari Membeli-belah untuk Barangan Groceries
  • Cara Paling Mudah untuk Perbandingan Kedai di Kedai Runcit
  • 10 Perkara Pembeli Runcit Terbaik Sentiasa Lakukan

Bagaimana anda mengendalikan senarai kedai runcit anda? Kongsi petua pintar anda di dalam komen di bawah.