Saya seperti penyedut untuk periuk perlahan vintaj. Saya suka memilih mereka di kedai-kedai berjimat cermat atau jualan garasi untuk beberapa dolar; Pada masa ini saya mempunyai 14 model yang berbeza bersedia untuk pergi di dapur. Saya juga mempunyai beberapa lagi di taman dan di dalam garaj yang saya menyimpan semata-mata untuk alasan estetik – ini kerana peninggalan yang indah ini tidak lagi selamat untuk memasak makanan.

Sebelum anda meletakkan panggang ayam ke dalam periuk perlahan lama yang anda pilih untuk murah atau diwarisi dari nenek anda, luangkan masa untuk memastikan ia sesuai untuk dimasak. (Sekarang, kita semua telah melihat episod itu Inilah kita, betul ?!)

Berikut adalah lima cara untuk mengetahui jika periuk perlahan anda mungkin lebih baik untuk kes paparan daripada dapur anda.

1. Kord itu dibalut kain.

Sekiranya periuk perlahan anda cukup lama untuk mempunyai kord elektrik yang dikelilingi oleh kain, sudah tiba masanya untuk melemparkannya. Kord fabrik tidak memenuhi piawaian keselamatan hari ini dan merupakan bahaya kebakaran.

Berkaitan: Kaedah-Kaedah Keselamatan 5 Perlahan Slow

2. sisipan dilampirkan ke pangkalan.

Sekiranya anda telah menyerahkan periuk vintaj dari tahun 70-an yang telah dipasang dengan tegas ke elemen pemanasan, dan bukan memasukkan masuk, maka sudah tiba masanya untuk ditingkatkan. Semua pot yang baru mempunyai periuk memasak yang boleh ditanggalkan, yang merupakan mesin basuh pinggan mangkuk dan lebih mudah.

3. Terdapat jurang yang besar antara tudung dan masukkan.

Tudung periuk perlahan hendaklah sesuai dengan kerap. Sekiranya terdapat ketebalan besar di sisi tudung anda untuk sudu atau lubang bolong yang agak besar, atau jika tudung itu lekuk atau goyah, stim dan haba berharga akan melarikan diri. Ini bermakna waktu memasak akan mati dan boleh menyebabkan daging kering dan sukar.

4. Ia terlalu besar (atau terlalu kecil) untuk keperluan anda.

Pemasak lambat dan resipi perlahan-masak direka untuk periuk yang diisi 2/3 hingga 3/4 kapasiti. Jika anda mendapati bahawa anda tidak selalu mengisi periuk anda dengan cara ini, ia mungkin masanya untuk mendapatkan model yang lebih kecil. Sebaliknya, jika periuk anda terlalu kecil dan anda tidak boleh mendapatkan tudung agar sesuai dengan pantas selepas menjejalkan ayam atau panggang besar ke dalam periuk anda, sudah tiba masanya untuk mendapatkan saiz seterusnya.

5. Ia tidak berfungsi dengan baik.

Model yang lebih tua dan lebih vintaj, kemungkinan besar unsur pemanasan mungkin tidak beroperasi pada kecekapan penuh lagi.

Cara Menguji Cooker Anda yang Lambat

Sebelum menggunakannya untuk memasak makanan, lakukan ini: Isi periuk perlahan 2/3 hingga 3/4 cara dengan air paip (tepid, tidak terlalu panas atau sejuk). Tetapkannya kepada tetapan LOW, dan kemudian semak dengan termometer makanan selepas lapan jam. Termometer hendaklah membaca sekurang-kurangnya 185 ° F.

Berapa lama pemasak perlahan anda? Adakah anda berfikir tentang menggantikannya?