Tidak ada yang lebih baik pada hari musim panas yang panas daripada mengisi gelas tinggi yang sama penuh dengan kiub ais, kemudian memercikkan sesuatu yang sedikit di atas – sama ada air, LaCroix, atau sesuatu yang lebih kuat – untuk penyegaran yang hebat. Tetapi jika es itu mempunyai bau, atau meninggalkan bit bersisik kecil dalam minuman anda? Itu tentunya runtuh masa ini.

Terutama di kawasan dengan air keras, mineral boleh melekat pada acuan kiub ais perkakas anda semasa kitaran beku, akhirnya membentuk deposit keras dan bersisik di dalam pembuat ais. Akhirnya, deposit tersebut boleh memecahkan lapisan nonstick di dalam acuan ais dan menyakiti pengeluaran ais. Dan jika anda menyimpan sesuatu yang bau di dalam penyejuk beku, ais boleh menyerap bau – dan walaupun selepas bau hilang, mana-mana ais lama dapat mencemarkan ais baru, membuat batuk bengkak selepas batch bau.

Jadi anda perlu membersihkan pembuat ais anda. Jangan risau – tidak begitu sukar. Inilah yang perlu anda ketahui tentang kerja rumah.

1. Ya, anda sebenarnya perlu melakukannya.

Ingat apa yang saya katakan mengenai deposit yang bersisik itu? Anda pasti tidak mahu perkara itu (atau apa-apa lagi) dalam ais anda! Bersihkan pembuat ais anda sekurang-kurangnya sekali setahun, atau lebih kerap jika anda mempunyai air keras. Di samping itu, membuang tong ais setiap beberapa bulan untuk menghilangkan kiub yang menyerap bau.

(Kredit imej: Maria Siriano)

2. Penting untuk mencabut plag perkakas.

Jangan bimbang – pembeku tidak akan dicabut selama itu, dan kandungannya tidak akan merosakkan. Ini adalah langkah penting kerana ia bermakna mesin tidak akan membuat ais semasa anda bekerja di sana dan ia menghalang kotoran dari masuk ke tempat-tempat yang tidak sepatutnya.

(Kredit imej: Maria Siriano)

3. Mengambil sebanyak yang anda boleh.

Sekiranya anda perlu memecahkan pemutar skru dan mengeluarkan beberapa skru, lakukannya. Ambil tong ais dan tarik sebanyak yang anda boleh – tanpa pergi terlalu jauh bahawa anda tidak akan dapat meletakkan semuanya kembali bersama-sama. (Setelah pembuat ais keluar, anda boleh pasang kembali peti sejuk.) Semakin banyak anda boleh mengakses untuk membersihkan, lebih baik.

(Kredit imej: Maria Siriano)

4. Memberi semua pembersihan yang baik.

Gunakan air suam dan pilih ais, jika perlu, untuk mengeluarkan apa-apa kerepek ais yang dibina (tetapi jangan gunakan pemetik ais atau apa-apa objek tajam pada acuan ais atau mekanisme dispenser, kerana ia boleh merosakkan bahagian-bahagian itu). Kemudian, gunakan kain lap atau span dan sabun pinggan atau campuran cuka (setengah cuka, separuh air) untuk menghapuskan baldi ais dan luaran pembuat ais. Anda mungkin memerlukan berus gigi untuk mencapai di dalam acuan ais untuk membersihkan deposit air bersisik. Sekiranya anda tidak membersihkan pembuat ais dalam seketika (atau pernah), anda mungkin mahu membasmi dengan beberapa peluntur yang telah dicairkan (1 peluntur sudu hingga satu gelen air), juga.

5. Pastikan semuanya kering sebelum anda meletakkannya kembali.

Biarkan tong ais dan semua bahagian yang anda ambil untuk kering sepenuhnya sebelum menggantikannya di dalam penyejuk beku. Mengapa? Apa-apa kelembapan yang sisa boleh membekukan dan memecahkan tong atau bahagian bergerak. Apabila mereka siap, cabut peti sejuk sekali lagi sebelum anda memasang semula pembuat ais dan tong, kemudian pasang lagi apabila selesai.

Lebih lanjut mengenai Membersihkan Pembeku Anda

  • Cara Bersihkan Freezer
  • The One Thing Anda Perlu Bersihkan Pembeku Anda
  • Pelan 7 Langkah Anda untuk Pembersihan dan Penyelenggaraan Freezer Anda

Terima kasih kepada Kenmore untuk petua ini.