Pergi ke sekolah masakan adalah salah satu keputusan terbaik yang pernah saya buat. Di samping mempelajari seni mentega yang dimasak masakan Perancis klasik, saya mendapat pengalaman tinggal di luar negara di Paris, membuat senarai rakan-rakan antarabangsa yang saya masih berhubung, dan juga bertemu teman lelaki saya (sekarang suami) di sana. Ia adalah impian angin puyuh yang menjadi kenyataan.

Saya masih menggunakan banyak teknik memasak dan resipi yang saya pelajari di sekolah ketika saya mengembangkan resipi, memasak untuk pucuk foto, atau memasak di rumah. Tetapi hampir 10 tahun selepas tamat pengajian, saya menyedari ada banyak pelajaran tentang memasak sekolah masakan itu tidak ajar saya!

(Kredit imej: Christine Gallary)

1. Pengulangan ialah kunci pembelajaran.

Ini bukan satu konsep baru, tetapi belajar bagaimana untuk memasak benar-benar hanya datang dari pengulangan. Tidak sampai anda mencincang bawang ke-100 yang anda lakukan dengan cepat. Ia tidak sampai anda telah dibawah atau terlalu berpengalaman sehingga anda memahami bagaimana untuk mengonsumsi makanan anda dengan betul. Dan tidak sehingga anda telah merosakkan beberapa telur terlebih dahulu sebelum anda dapat membakarnya dengan sempurna.

Sekolah masakan, bagaimanapun, adalah mengenai menunjukkan pelajar sebagai banyak teknik dan resipi yang mungkin dalam masa yang singkat. Walaupun masuk akal untuk memberikan pelajar pendidikan yang luas, mungkin juga tidak ada masa untuk mengamalkan kemahiran asas yang menjadikan anda benar-benar selesa di dapur. Saya terpaksa mengambil apa yang saya pelajari di sekolah dan amalan, amalan, amalan.

2. Bagaimana untuk menuai makanan.

Setiap hari di sekolah masakan, kami belajar resipi baru dan dimasak dengan bahan-bahan baru. Bekas sisa dan sisa dari hari sebelumnya akan dihantar ke rumah atau diberikan untuk memberi ruang untuk barangan baru. Walaupun anda tidak boleh berhujah dengan kepelbagaian, sisa-sisa ini akan menumpuk di dalam peti sejuk saya dan saya tidak tahu tentang apa yang perlu dilakukan dengan mereka.

Belajar bagaimana untuk memajukan makanan sebelum ia menjadi buruk adalah kemahiran yang baik untuk belajar, dan belajar bagaimana mengubah makanan lama menjadi sesuatu yang menyelerakan dan yang baru benar-benar seni! Mempunyai beberapa hidangan pergi di poket belakang anda yang menggunakan sisa, seperti sup, nasi goreng, atau frittatas, bermakna kurang sisa semasa masih makan dengan baik.

(Kredit imej: Christine Gallary)

3. Bilangan hidangan yang perlu dibasuh selepas resipi memang penting.

Ini adalah gambar sebenar ruang makan di sekolah saya semasa salah satu kelas kami, dengan mesin pencuci piring sepenuh masa kami yang terhenti di longgokan periuk panci dan panci 12 pelajar dengan cepat berpura-pura semasa sesi. (Dengan cara ini, mesin pencuci pinggan mangkuk adalah wira sekolah yang tidak langsung dan restoran masakan!)

Makanan sekolah masakan mewah biasanya memerlukan banyak unsur yang dimasak secara berasingan – tidak ada resipi satu pot! Tetapi pada masa kini, sama ada saya memasak untuk keluarga saya atau membangunkan resipi baru, saya cuba untuk memasak secepat yang mungkin jadi saya tidak perlu menghabiskan masa tambahan, sumber atau pembersihan tenaga selepas itu. Perkara pembersihan.

4. Pembeku adalah sama pentingnya dengan peti sejuk.

Walaupun terdapat peti sejuk besar dan peti sejuk di bawah meja di mana-mana di sekolah, saya tidak pernah ingat melihat peti sejuk, walaupun saya pasti ada satu. Chef kami tidak pernah menyebutkan bahan atau resipi yang akan dimakan dengan baik di dalam penyejuk beku, tetapi saya telah menyedari sejak beberapa tahun betapa penting dan berguna beku itu.

Mengetahui bagaimana untuk memelihara makanan di dalam peti sejuk membantu saya menjadi kurang boros dan membolehkan saya untuk makan di tangan untuk menyelamatkan kita pada malam-malam di mana tiada siapa yang mempunyai masa untuk memasak dan kita tidak mahu memesan takeout. Selain itu, makanan beku buatan sendiri yang baik, seperti bawang karamel dan stok ayam, lebih baik (dan lebih murah!) Daripada apa yang saya boleh beli disiapkan di kedai.

(Kredit imej: Emma Christensen)

5. Bagaimana untuk mendapatkan makan malam yang ringkas di atas meja.

Saya suka semua hidangan klasik yang rumit yang saya pelajari di sekolah masakan dan saya gembira untuk menarik mereka keluar pada majlis-majlis khas atau apabila saya mempunyai sedikit masa tambahan untuk memasak. Tetapi hampir setiap malam, makan malam di atas meja perlu berlaku dalam setengah jam atau kurang. Sekolah kulinari tidak mengajar saya bagaimana untuk menyimpan pantri saya dengan betul supaya saya dapat makan malam yang ringkas namun memuaskan di atas meja dengan cepat – ini adalah sesuatu yang saya perlu belajar dari keperluan.

Sebaliknya beouf bourguinon, makan malam yang paling malam akan menjadi urusan satu periuk yang mempunyai kanji, protein, dan sayur-sayuran. Malam-malam lain akan menjadi protein yang dipancarkan dengan cepat atau panggang, sayur panggang atau panggang, dan beberapa roti berkerak yang baik untuk menyusun sesuatu. Lupa beli sayuran segar? Pembeku saya selalu mempunyai beberapa brokoli, kacang polong, edamame, atau jagung. Ia adalah antitesis memasak sekolah masakan, tetapi saya fikir semua yang penting adalah bahawa saya masih memasak makan malam dan makan dengan keluarga saya.

Adakah anda menghadiri sekolah masakan? Sekiranya ada perkara yang anda mahukan anda telah belajar di sana?