Garam pada dasarnya adalah sihir. Ia menjadikan semua rasa, lebih baik, lebih baik. Ia mengambil coklat dari manis hingga mengasyikkan. Ia membuat cip kentang tidak dapat dielakkan. Dan kita semua tahu betapa hebatnya gigitan kue ini apabila anda memukul salutan kecil garam yang belum dicampur.

Ia juga sangat berguna apabila ia berkaitan dengan perkara yang tidak memasak. Biarkan kami geek untuk sedikit ketika kami bercakap tentang apa yang menjadikan garam sangat baik untuk membersihkan.

Tetapi pertama, beberapa asas.

Ia digunakan untuk membeli garam adalah sangat mudah. Hari-hari ini, apa-apa sahaja. Berjalan ke lorong rempah kedai runcit anda dan, kemungkinan besar, anda akan dihadapkan dengan sekurang-kurangnya sedozen pilihan garam yang berlainan, jika tidak lebih.

Tetapi sama ada ia sel de mer dari Perancis atau garam meja lama, garam pada dasarnya sama. Dibuat dari satu atom natrium dan salah satu klorin, garam mempunyai sedikit caj, yang menjadikannya sangat menarik untuk air. Itulah sebabnya garam adalah pengawet yang baik untuk proses seperti jeruk dan pengeringan. Kualiti menyerap air ini juga adalah sebab garam merendahkan titik beku air (dan mengapa anda melemparkan barangan di jalan depan anda semasa musim sejuk).

Tetapi bagaimana ia berfungsi apabila ia dibersihkan? Kami gembira anda bertanya. Berikut adalah tiga sifat garam yang menjadikannya mesti dalam kit pembersih anda.

1. Garam adalah kasar.

Sekiranya anda pernah memberikan garam yang kelihatan dekat, anda tahu bahawa ia terdiri daripada sedikit kristal. Biji garam individu mempunyai tepi tajam yang, seperti kertas pasir, boleh digunakan untuk mengikis dengan noda, bit makanan, deposit icky, dan sisa lain. Dan, kerana garam adalah sesuatu yang kita makan pula, ia boleh digunakan pada permukaan yang menyentuh makanan.

Campurkan garam dengan asid (seperti cuka) dan anda boleh menggosok karat dari permukaan apa pun. Atau campurkan beberapa garam dengan minyak zaitun atau sayuran untuk mengeluarkan kerosakan cecair pada perabot kayu tanpa mengeringkannya.

2. Garam adalah penyerap.

Pada zaman ketika kedai-kedai daging adalah norma, pelanggan mungkin melihat sekeliling papan pemangkasan kayu yang tidak digunakan dalam garam. Ia adalah tradisi di kalangan tukang daging, dan terdapat sebab saintifik yang sebenar di belakangnya: Garam menyerap cecair yang masuk ke dalam alur dalam blok tukang daging. Kesimpulannya? Bakteria penyebab penyakit tidak mempunyai tempat untuk membiak.

Penyerapan garam boleh menghairankan dari papan pemangkasan. Taburkan garam pada tumpahan cecair segar (seperti wain merah) untuk mengelakkan mereka daripada mengecat karpet atau pakaian. Tuang sedikit garam dalam lembap, kasut bau, biarkan duduk dalam sekelip mata, dan dapatkannya segar pada waktu pagi.

3. Garam adalah sahabat asid.

Apabila garam larut ke dalam asid seperti jus lemon atau cuka, atom natrium dan klorin telah longgar dan zarah-zarah yang dikenakan ini boleh dan – buat reaksi kimia yang kuat: Garam dan cuka boleh menyimpan parit yang jelas. Pekat garam dan cuka akan membantu kilauan ketuhar anda atau menghilangkan karat pada pelbagai permukaan. Letakkan garam dalam setengah lemon yang diperah keluar untuk membersihkan papan pemotong kayu anda secara mendalam atau menggilap lekapan keluli tahan karat.

Singkatnya, garam adalah pelelas lembut dan penyerap yang berkesan dengan sendirinya; apabila digabungkan dengan cuka atau jus lemon – berhati-hati!

Adakah anda menggegarkan dan menggunakan garam dalam rutin pembersihan anda?