Anda boleh mengatakan bergerak adalah salah satu keistimewaan saya: Sepanjang dekad yang lalu, saya telah tinggal di lebih daripada 25 apartmen yang berbeza. Kerana saya tidak bergerak dengan banyak, saya harus kreatif ketika datang ke dapur saya dengan anggaran.

Kedai thrift hampir selalu berhenti pertama saya, walaupun mereka tidak selalu mempunyai apa yang saya perlukan. Belum lagi, ada barang-barang tertentu yang biasanya saya tidak boleh (atau tidak mahu) membeli digunakan.

Jadi ke mana saya pergi seterusnya? Kedai dolar.

Seperti yang saya pelajari dari datuk saya yang lewat, kedai-kedai ini mempunyai banyak perkara yang anda perlukan – untuk murah. Jika anda menyediakan dapur baru, atau hanya ingin mengganti atau menyimpan sesuatu, ambil satu (atau 12) item berikut.

1. Plat

Saya biasanya membeli plat dari kedai-kedai berjimat cermat, tetapi pasti akan mempertimbangkan plat kedai dolar jika saya tinggal di mana-mana jangka panjang. Mengapa? Anda tidak boleh sentiasa mencari plat yang sepadan di kedai berjimat cermat – dan, jujurlah, yang anda temukan kadang-kadang benar-benar hodoh. Warna biasa dari kedai dolar jauh lebih baik daripada reka bentuk ketinggalan zaman dari kedai berjimat cermat.

2. Kacamata bar

Sama ada anda minum bir atau wain, kedai dolar mungkin mempunyai gelas untuk pekerjaan itu. Dan jika anda tidak sakit lagi, anda juga boleh mencari beberapa bekas Mason palsu dengan pemegang.

3. Peranti rata

Anda pasti boleh memilih dan memilih garpu anda, pisau mentega, dan sudu dari tong di kedai berjimat cermat, tetapi jika anda mahu set yang sepadan, lihat ke kedai dolar. Jangan beli pisau dapur di sini, walaupun; mereka bernilai membelanjakan wang.

Berkaitan: 3 Pisau Asas Setiap Keperluan Dapur

(Kredit imej: Caylin Harris)

4. cawan

Oh budak saya adakan cawan kedai dolar. Anda boleh etch mereka untuk membuat mereka super peribadi dan, kerana mereka agak murah, anda boleh membeli sekumpulan ’em.

5. Perkakas dapur dan peralatan

Perlu beberapa penyepit? Sudu kayu? Dapatkan mereka di sini. Elakkan produk plastik, walaupun; satu kajian mendapati mereka mempunyai kepekatan tinggi bahan kimia toksik. Saya juga boleh mengelakkan pembuka – hanya kerana saya membeli satu di kedai dolar sekali dan ia hampir tidak berfungsi.

Berkaitan: Pembuka Elektrik Terbaik dan Hand-Operated Can Openers

6. Rempah

Jika anda mahu rempah organik atau garam laut mewah, kedai dolar bukanlah jem anda. Tetapi jika semua yang anda perlukan adalah cumin dan paprika yang baik, voila! Cuma semak label untuk memastikan mereka tidak tamat tempoh.

7. Bekas organisasi

Buat impian Pantry Pinterest anda menjadi kenyataan – pada anggaran. Kedai dolar mempunyai segala-galanya dari botol kaca hingga keranjang plastik, semuanya utama untuk mengatur dapur anda ke sudu teh yang terakhir.

(Kredit imej: KPG Payless2 / Shutterstock)

8. Sponges

Sponges boleh didapati oleh pek enam di kedai dolar. Saya membeli sekumpulan pada satu masa, jadi saya mempunyai alasan yang kurang untuk mengubahnya. (Tugas yang anda sepatutnya lakukan lebih kerap daripada yang mungkin anda lakukan!) Anda juga boleh mendapat spektrum khusus, seperti pemerah Magic Magic.

9. Sabun pancing

Sekali lagi, jika anda sedang mencari sabun yang lebih tinggi seperti Puan Meyer, anda tidak akan dapati di sini. Tetapi nama jenama seperti Dawn, Palmolive, dan Ajax biasanya tersedia – cuma hindari saiz sampel kecil, yang tidak bernilai kos unit.

10. Magnet

Mungkin kerana saya membesar dengan peti sejuk yang tidak digerakkan, tetapi saya mempunyai obsesi yang sedikit dengan magnet. Beberapa magnet comel di sana-sini menjadi cara cepat untuk membuat dapur anda terasa seperti di rumah.

(Kredit imej: Cambria Bold)

11. Tuala kain

Ingin merasa mewah semasa masih tinggal di bawah bajet? Beli beberapa tuala kain dari kedai dolar. (Persekitaran akan terima kasih juga.)

12. kain pembersih microfiber

Daripada membersihkan permukaan dapur dengan tuala kertas (membazir) atau span hidangan saya (kasar), saya menggunakan kain pembersih microfiber dari, anda rasa, kedai dolar. Apabila mereka kotor, anda boleh membuangnya ke dalam mesin basuh.

13. Pembersih dapur

Bleach, cleaner window, dan ammonia semuanya sama di mana pun anda berbelanja, jadi jangan ragu untuk mendapatkan bekalan pembersihan di sini. Atau, lebih baik, anda boleh membuat semua yang asli dengan cuka dan botol semburan yang dibeli dari kedai dolar.

Berkaitan: Cara Membuat Pembersih Dapur All-Natural

(Kredit gambar: Andrea Posadas)

14. Tuala pinggan mangkuk

Tuala hidangan tuala pinggan mangkuk. Jadi ambil beberapa di kedai dolar dan panggilnya sehari. Walau bagaimanapun, tidak membeli pembungkus oven; mereka tidak kualiti yang sama seperti versi pricier, dan anda pasti tidak mahu membakar tangan anda hanya kerana anda sedang mencari untuk menyelamatkan beberapa dolar.

15. Vas

Tidak ada yang mencerahkan dapur seperti sejambak bunga segar. Dan kedai-kedai dolar sentiasa kelihatan mempunyai pemilihan pasu banyak untuk memegang bunga-bunga itu!

16. Kuali penaik kerepek

Anak-anak anjing ini sangat sesuai untuk memasak casseroles untuk memasak makan malam – atau untuk membekukan tambahan apabila anda memasak batch.

(Kredit imej: Meghan Splawn)

17. Papan padam kering

Ingin tempat yang cepat untuk mencatat nota, senarai belanja, dan sebagainya? Lampirkan papan padam kering ke peti sejuk anda – ia sangat mudah, dan mudah dicari di kedai dolar!

Berkaitan: Dua Alasan Meletakkan Lembaga Kering Padam di Dapur

Bekalan dapur mana yang anda beli dari kedai dolar?