Walaupun ia lebih berkesan daripada makan, masakan di rumah masih boleh mahal. Nasib baik, terdapat banyak cara untuk menjimatkan wang di kedai runcit, pasar petani, dan kelab gudang.

Berikut adalah beberapa petua terbaik yang kami pelajari tahun ini untuk membeli-belah lebih pintar setiap hari.

 1. Anggaran makanan adalah kuat: Ia mungkin bahagian paling penting dari membeli-belah pintar, dan ia juga boleh mengeluarkan hutang.
 2. Makanan yang disiapkan dapat menjimatkan masa dan wang: Kami mempunyai lapan produk yang masuk akal untuk membeli siap sedia.
 3. Buat inventori: Ini langkah pertama untuk merancang makanan dan belanjawan runcit anda.
 4. Kedai gudang memerlukan strategi: Ya, mereka boleh menjimatkan wang, tetapi mereka juga boleh menyebabkan pembelian impuls. Pembeli berhati-hati, atau sekurang-kurangnya menjadi lebih bijak.
 5. Mulakan dengan perkara-perkara kecil: Walaupun anda tidak mempunyai anggaran makanan atau inventori dapur, anda boleh membuat perubahan kecil ini pada rutin membeli-belah anda untuk menjimatkan wang.
 6. Fikirkan tentang sisa makanan juga: Menyimpan wang bukan hanya tentang resit anda. Anda juga perlu pastikan anda menggunakan apa yang anda beli.
 7. Ketahui selok belok kedai runcit anda: Menjadi akrab dengan kedai anda boleh membantu anda melonggarkan bil runcit itu.
 8. Kesyukuran mahal, tetapi anda boleh mengurangkan kos: Apabila cuti adalah mengenai makanan, bil runcit anda akan menjadi besar. Tetapi anda boleh membeli lebih bijak.
 9. Berhenti mempercayai mitos-belanja runcit ini: Tidak, kupon tidak semestinya bernilai, dan hanya kerana ia dijual tidak bermakna anda perlu mengisi keranjang anda.
 10. Hos tanpa meniup belanjawan anda: Ya, anda masih boleh menghiburkan rakan-rakan dan keluarga anda tanpa perlu menghirup makanan.
 11. Melestarikan dan pengalinan boleh menjimatkan wang, tetapi hanya jika anda merancang untuk: Jangan biarkan kumpulan besar yang menghasilkan pukulan bajet mingguan anda sekarang dengan harapan untuk menyelamatkan kemudian.
 12. Jualan bernilai perhatian anda: Bukan setiap jualan adalah tawaran yang baik, tetapi jika ia sesuatu yang anda beli secara teratur, ia selalu bernilai diperiksa.
 13. Membeli-belah runcit bercuti adalah kunci: Jika anda tinggal di mana anda boleh memasak, anda hanya membuat perjalanan anda lebih murah.
 14. Pantri yang dipenuhi dengan baik akan menjimatkan wang anda: Tumpukan kepada staples yang tahan lama, dan belanja jualan untuk bermula.
 15. Ambil cabaran pantri: Makan pantry anda. Ia benar-benar akan menjimatkan wang anda.