Cabaran dapur sewa terdiri daripada gangguan kecil kepada kekecewaan yang serius dan menarik rambut. Tetapi sebelum anda pergi dan memecah pajakan anda, pertimbangkan ini: 10 perkara yang paling mengecewakan tentang dapur penyewaan semua mempunyai penyelesaian. (Dan tiada seorang pun daripada mereka yang memerlukan meniup deposit keselamatan anda.)

Bukan peminat kabinet oak madu yang membosankan? Buat mereka pop dengan dinding tengah malam.

(Kredit imej: Alexis Buryk)

Saya telah tinggal di pangsapuri sewa sepanjang hayat saya dewasa, dan telah mengalami bahagian saya dapur kurang-ideal. Terdapat dapur tanpa ruang balas dan peti sejuk di ruang tamu; dapur bawah tanah yang lain dengan mesin basuh pinggan mangkuk (yay!), tetapi tiada cahaya semulajadi; dan kemudian ada dapur dengan peralatan yang bagus, tetapi jubin lantai yang paling kotor dan pernah kotor.

Mari kita pertimbangkan semua masalah ini dan melawan penyelesaian untuk membantu anda jatuh cinta dengan apa jua ruang yang anda ada.

Kekecewaan # 1: Kabinet yang jelek atau tidak diingini.

Sebagai penyewa, anda mendapat apa yang anda dapat. Walaupun dapur impian anda mempunyai kabinet walnut yang kaya, kabinet dapur sewa anda dibuat dari oak madu yang kurang mewah, seperti biasa kerana ia hambar. Papan dapur Pinterest anda semua-putih-semua-masa-masa, tetapi kabinet ceri gelap dapur sewa anda pasti kurang cerah dan lapang. Bunyi biasa?

Anda boleh cat kabinet dapur hanya jika anda mempunyai sangat tuan tanah yang fleksibel, tetapi bagi kebanyakan kita, itu bukan satu pilihan. Inilah yang boleh anda lakukan.

  • Sekiranya anda membenci kabinet oak madu anda: Cat di sekeliling dinding berwarna biru tua, atau catkan backsplash dalam cat papan tulis untuk memberikan kontras dramatik. Palet hitam dan putih yang kuat juga kelihatan bergaya.
  • Sekiranya anda membenci kabinet ceri anda: Cuba cahaya kelabu dan hitam di dinding untuk meneutralkan kemerahan ceri. Inilah yang saya lakukan di dapur sewa saya sendiri, dan saya sangat gembira dengan hasilnya.

Pindah perkakas anda yang paling banyak digunakan dari laci dan masuk ke lokasi tebal atau lain-lain akses mudah.

(Kredit imej: Laura Davidson)

Kekecewaan # 2: Laci yang tidak dibuka dengan betul.

Sticky, laci wonky terasa ganjil. Anda sama-sama meresapi mereka dengan tangan anda atau menghalau mereka kembali dengan pinggul anda. Anda mungkin tidak dapat menyelesaikan masalah sepenuhnya, tetapi anda sekurang-kurangnya boleh mengurangkan kekecewaan anda dengan mengalihkan perkakas dan alat memasak yang paling banyak digunakan ke meja atau lokasi mudah diakses lain.

Beli pemegang perkakas cantik untuk sudu dan whisks kayu anda, letakkan barang rata di vas vintaj, letakkan alat anda di sebelah kabinet, dan gerakkan pisau anda ke rak pisau magnet. Biarkan laci yang menyinggung apa-apa yang tidak berputar tinggi.

Untuk lebih banyak inspirasi: Idea Penyimpanan Pintar untuk Peralatan Dapur: 15 Contoh dari Lawatan Dapur kami

Kekecewaan # 3: Pintu kabinet yang tidak digantung dengan betul.

Begitu juga, jika anda mempunyai pintu kabinet yang lama, tidak rata, atau hanya pintu kabinet lama, anda mungkin mempertimbangkan untuk mengambil pintu sepenuhnya dan membalikkan kabinet ke dalam gubuk terbuka.

Penyelesaian ini tidak sesuai untuk semua orang, dan anda mungkin mendapati rak yang baru dibuka dengan kemas dan rapi jauh lebih mengecewakan daripada pintu kabinet wonky yang pernah ada, tetapi patut dicuba!

Lampiran penjimatan RANARP IKEA adalah salah satu cara untuk menyalakan dapur sewa.

(Kredit imej: Cambria Bold)

Kekecewaan # 4: Lampu mengerikan.

Hanya kerana pencahayaan dapur sewa anda gelap dan suram tidak bermakna ia harus tetap seperti itu – kami berjanji! Dari lampu lengan tugas ke pencahayaan di bawah kabinet, berikut adalah lima cara anda dapat menyalakan dapur sewaan tanpa membuat sebarang perubahan (baca: deposit-kehilangan!).

Jadilah cahaya: 5 Cara Mudah Memberi Cahaya Dapur Sewa

Papan pemotongan besar sangat bagus untuk menutup meja countertops yang hodoh.

(Kredit imej: Cambria Bold)

Kekecewaan # 5: Countertop jelek.

Ini mungkin kebimbangan dapur sewa yang paling biasa. Bagaimana anda berurusan dengan countertop lamina yang murah, atau mana-mana countertop yang membuat anda rasa tidak selesa? Dua idea: Simpan papan pemotong yang besar dan tampan atau dulang cantik atau dua di kaunter sepanjang masa. Anda juga boleh menyimpan dulang di bawah rak hidangan anda.

Ganda ruang countertop anda dengan penutup pembakar.

(Kredit imej: Corelyn Coates & Jennie Palluzzi)

Kekecewaan # 6: Tiada ruang countertop.

Okay, jadi mungkin ia bukan bahan countertop yang menarik perhatian anda, tetapi hakikat bahawa anda tidak mempunyai cukup ruang countertop – tempoh. Swath sedikit di sebelah dapur tidak banyak untuk apa-apa. Teruskan ruang countertop anda dengan papan pemotong bersepadu untuk sinki anda, atau dengan membina penutup pembakar. (Kami cinta projek ini.)

Jika semuanya gagal, gunakan papan seterika!

Jangan tinggalkan impian anda di atas meja dapur! Pergi ke versi yang dipasang pada dinding.

(Kredit gambar: IKEA LIVE)

Kekecewaan # 7: Tiada ruang untuk meja dapur.

Dapur sewa anda mungkin tidak cukup besar untuk menampung meja bersaiz penuh selama empat, tetapi itu tidak bermakna anda perlu makan di atas lantai. Cuba jadual yang dipasang pada dinding yang lemah. Lipat ke atas dan ke bawah seperti yang diperlukan!

Baca lebih lanjut: Ya, Anda Terlalu Dapat Memiliki Dapur Makan: Tabel Daun Mengangkat Dinding Di Dinding

Manfaatkan semua ruang menegak yang ada.

(Kredit imej: IKEA Family Live)

Kekecewaan # 8: Ruang penyimpanan sedikit atau tidak ada.

Apakah dengan simpanan yang murah di beberapa dapur sewa? Oh, supaya kabinet tunggal di sebelah dapur itu sepatutnya untuk memegang semua plat saya, periuk, kuali, bekalan pembakar, dan alat? Salah saya.

Serius, orang – ada cara yang lebih baik. Simpan barang dalam beberapa bakul besar di atas kabinet. Gantungkan kuali di dinding, di belakang dapur, atau di atas dapur. (Sebenarnya, di sini terdapat 15 cara anda boleh menyimpan periuk dan kuali anda.) Cari tempat simpanan yang tidak dijangka, seperti di bawah meja atau di bawah sebuah pulau dapur. Gunakan rak IKEA atau kereta untuk memegang peralatan kecil. Sekiranya anda mempunyai ruang untuk itu, tariklah rak buku pelbagai guna untuk semua hidangan, pinggan mangkuk dan buku masakan anda.

Dan jangan lupa untuk mengambil kesempatan daripada semua ruang menegak anda.

Tikar lantai plastik Sweden ini menakjubkan di dapur.

(Kredit imej: Laure Joliet)

Kekecewaan # 9: Perincian buruk

Adakah suis suis kotor? Tukar duit keluar. Benci backsplash anda? Pasang tatu jubin sementara. Lantai jelek? Letakkan karpet buang.

Selepas anda menutupi perkara yang tidak diingini, paparkan perkara yang membuat anda gembira. Tingkatkan rak pinggan mangkuk anda ke versi pintar, bergaya, dan menjimatkan ruang ini. Gantungkan rak khas untuk tuala teh anda. Letakkan pita washi kecil di rak kabinet anda. Secara umum, buatlah dapur anda seperti musim bunga!

(Kredit imej: Cambria Bold)

Kekecewaan # 10: Tidak teratur

Ini pastinya bukan unik untuk dapur sewa; walaupun dapur yang paling glam, mempunyai dapur pantry dan buasir panci yang menjulang tinggi.

Tetapi ia kelihatan sukar untuk tetap teratur apabila bekerja di dapur yang tidak direka untuk spesifikasi anda. Anda berurusan dengan kebiasaan dan kekangan yang akan membuat mana-mana tukang masak membuang tuala. Hati-hati, walaupun – daripada semua cabaran dapur penyewaan yang hadir, menjaga teratur mungkin menjadi yang paling assoc!

Baca Lebih Lanjut

  • Kenapa Kita Tidak Memikirkan Itu? 18 Tips Mengurus Genius dari Pembaca Kami
  • 10 Pembantu Dapur dan Penganjur murah
  • 5 Produk Penyimpanan Penting (dan Renter-Mesra) untuk Dapur Kecil
  • 20 Dapur Terorganisir dari Cook Asli
  • 15 Kabinet Dapur Terpilih yang Indah (dan Tips Kami Mempelajari dari Setiap)
  • 15 Cara Simpan Buku Cookbook Anda
  • Sebelum & Selepas: Bagaimana Saya Dianjurkan Semua Beg Kecil Saya Gluten-Free Flours

Bagaimana anda menghadapi kekecewaan di dapur sewa anda? Jika anda mempunyai sebarang petua atau penyelesaian untuk dikongsi, beritahu kami dalam ulasan di bawah.

Originally diterbitkan 4.29.2014