Ia pasti bagus jika anda hanya boleh berkata, “Alexa, lakukan semua perkara untuk saya,” betul? Walaupun dia tidak boleh pergi bekerja untuk anda atau mengupas satu beg kentang, Alexa boleh meminjamkan tangan membantu dengan kebanyakannya segala-galanya di rumah – terutamanya di dapur.

Berikut adalah 10 cara yang mengejutkan anda boleh meletakkan peranti berkebolehan Alexa berfungsi apabila tangan anda berada dalam adunan buatan sendiri, atau anda mencincang untuk saus Ahad.

1. Dia boleh memainkan muzik.

Apa yang berkaitan dengan muzik dengan tugas dapur? Sejujurnya, lebih daripada anda sedar. Muzik boleh memberi tenaga pada masa anda di dapur, menyedarkannya, atau hanya membuat anda syarikat. Gunakan Alexa untuk mengakses lagu-lagu kegemaran anda semasa anda menyiapkan dan memasak. Tidak perlu untuk mendapatkan telefon anda kotor atau basah apabila anda ingin menukar trek atau menaikkan kelantangannya. Petua: Gunakan spatula sebagai mikrofon semasa anda berada.

2. Dia boleh memilih resipi.

Mencari resipi padi terung yang hebat? Atau minestrone yang selesa? Langkau carian dalam talian yang tidak berkesudahan dan biarkan Alexa melakukan kerja. Tanya dia untuk resipi hidangan tertentu dan dapatkan kerja.

3. Dia boleh membantu anda menggunakan sisa makanan.

Tidak pasti apa yang perlu dilakukan dengan leek rawak yang tersisa di dalam peti sejuk? Atau bekas couscous itu? Tanya Alexa bagaimana menggunakan bahan tertentu dan dia akan mengesyorkan resipi untuknya. Dia akan membuat susulan untuk memeriksa sama ada anda ingin lebih banyak maklumat atau lebih banyak resipi untuk ramuan itu (termasuk penilaian).

4. Dia boleh membuat anda senarai membeli-belah.

Sebaik sahaja anda sedar anda berada di penghujung balang atau anda hanya menggunakan bawang lepas itu, beritahu Alexa untuk menambahnya ke dalam senarai anda. Senarai itu kemudian disimpan pada aplikasi dalam bahagian senarai. Tidak ingat apa yang sudah ada di dalamnya? Hanya meminta dia untuk mengulangi apa yang ada dalam senarai.

5. Dia boleh mendidik anda.

Tidak semestinya apa lobak tembikai itu? Mungkin harissa berdering bel tetapi anda tertanya-tanya di mana anda boleh membelinya? Atau mungkin rumah itu dibahagikan antara vegetarian dan karnivor dan anda tertanya-tanya jika Worcestershire adalah vegetarian-mesra. Perlu resipi tanpa gluten? Hanya bertanya, dan Alexa akan mengajar.

6. Dia boleh menetapkan pemasa.

Buat kebaikan dan sentiasa menetapkan pemasa. Bukan sahaja ini akan menghalang anda membakar apa-apa dalam ketuhar, tetapi ia juga akan memastikan pasta anda (dan banyak perkara lain!) Dimasak tepat. Hanya meminta Alexa untuk menetapkan pemasa dan anda tidak perlu mengacaukan panel kawalan pada oven anda.

7. Dia boleh melakukan penukaran ukuran.

Gambar ini: Anda teruja untuk hari penaik dan, kerana anda memegang cawan pengukur anda, anda sedar resipi itu kebanyakannya dalam auns. Tanya Alexa untuk menukar ukuran menjadi cawan untuk anda dan anda tidak perlu melakukan apa-apa matematik keras.

8. Dia boleh membantu dengan kalori.

Kita semua melakukannya sekali-sekala. Sama ada untuk sebab-sebab kesihatan, penurunan berat badan, atau apa sahaja keperluan anda, Alexa boleh membantu mengira kalori anda. Cuma tanya berapa kalori dalam secawan yoghurt Yunani atau dada ayam, sebagai contoh.

9. Dia boleh membantu anda sub bahan.

Jika anda mendapati diri anda kurang ramuan atau tiga, tanya Alexa untuk menarik Sub Bahan, alat berguna yang membantu anda memikirkan apa yang boleh anda gunakan.

10. Dia boleh membantu anda membersihkan.

Baiklah, dia tidak akan melakukan hidangan (kasar!), Tetapi dia boleh membantu anda menentukan cara terbaik untuk menyimpan ramuan. Sekiranya orang-orang lemon yang sisa itu pergi ke dalam peti sejuk? Hanya tanya dia.

3 Peranti Alexa-Enabled Kami Suka

  • Echo Dot, $ 50
  • Echo, $ 100
  • Echo Show, $ 230

Bagaimana lagi anda menggunakan Alexa di dapur?