(Kredit imej: Leela Cyd)

Percakapan mengenai apa jenis keju yang sejuk untuk digunakan semasa kehamilan telah menjadi salah satu perdebatan lebih polarisasi di kalangan pemakan keju dengan anak. Setiap wanita hamil mempunyai cara sendiri mengikutinya – atau tidak mengikuti – peraturan yang sepatutnya mengenai keju susu yang tidak dipasteurisasi (mentah), jadi apabila Anjali meminta saya mendapatkan bantuan untuk mencari pemilihan keju untuk Mandi Bayi Grown-Up, saya merancang barisan keju yang mana mana-mana wanita hamil boleh berasa selamat memakannya, tidak kira bagaimana dia mematuhi peraturan.

Pertama, satu perkataan ringkas mengenai keju susu mentah dan listeria:

Malangnya, keju susu mentah mendapat rap buruk, walaupun kebenaran adalah bahawa keju susu mentah berumur lebih dari 60 hari tidak menunjukkan pelabuhan listeria, bakteria yang boleh menyebabkan komplikasi berbahaya bagi wanita hamil dan bayi yang belum lahir. Oleh kerana negara ini melarang penjualan keju susu mentah berumur di bawah 60 hari pula, kelembapan tinggi, keju lembut yang dibuat dengan susu mentah yang kami diperingatkan adalah tidak di negara ini untuk kita makan!

Keju susu mentah berumur terlalu kering untuk membawa bakteria. Keju muda yang lembut, dengan kandungan kelembapannya tinggi, secara teorinya menyokong pertumbuhan listeria, tetapi secara kebetulan, kebanyakan kes bakteria telah berlaku dalam keju susu pasteurisasi yang telah pasteurisasi secara tidak wajar.

Tetapi mari kita bergerak melangkaui perdebatan susu mentah. Kerana siapa yang mahu membincangkannya di pancuran bayi, anyway?

Berikut adalah barisan keju yang selamat untuk Anjali yang berkhidmat di pancuran bayi, pelbagai jenis bau susu pasteurisasi dan keju susu mentah berumur yang dinikmati setiap tetamu di parti – terutama wanita hamil!

(Kredit imej: Leela Cyd)

Pengambilan Keju Keju-kehamilan untuk Mandi Bayi

Etorki

A keju susu domba pasteur dari Pyrenees, mengingatkan Pyrenees Brebis atau Ossau Iraty, kedua-duanya terkenal dan dipuji, tetapi dibuat dengan susu mentah. Etorki mempunyai semua ciri yang sama seperti dua bintang terkenal dunia keju – kaya, mentega, dan kacang-kacangan – tetapi kerana ia dibuat dengan susu pasteur, mana-mana wanita hamil boleh menikmatinya. Keju susu domba mempunyai kandungan lemak yang jauh lebih tinggi daripada kambing atau lembu keju, yang merupakan satu lagi sebab untuk menyampaikannya kepada wanita hamil. Beri mereka barang-barang berlemak!

Kambing yang mabuk

Apa yang terbaik untuk wain? Keju dengan wain, jelas. Sekiranya anda sedang hamil dan mencubit hanya sedikit sahaja, keju ini boleh mengurangkan keinginan sedikit. Ianya adalah pasteur susu kambing pasteur dari Sepanyol Selatan, sembuh selama 2-3 hari dalam anggur mesti sebelum penuaan. Mencuci wain menyampaikan nota-nota yang sangat menarik untuk pasta keju dan bau yang pasti berbuih ke kulit. Mungkin bukan perkara sebenar, tetapi kenapa tidak boleh mendapatkannya?

Gorgonzola Dolce

Super soft and gooey, ini pasteur susu keju biru terasa seperti salah satu keju doktor anda memberi amaran terhadap makan semasa hamil. Ia entah bagaimana membawa kedua-dua kekuatan biru dan kelembutan mentega manis, jadi akan sesuai dengan pelbagai jenis pencinta biru. Ia juga cantik, dengan nada biru muda dan tekstur yang hampir meleleh ketika sempurna matang.

Sini Fulvi Taleggio

Satu lagi keju lembut yang dibuat dengan susu pasteur, untuk memenuhi peminat Brie tetapi yang telah diberitahu untuk menjauhkan diri. Taleggio agak bau, tetapi seimbang dengan kekayaan seperti susu, nampaknya terlalu tinggi untuk tidak berkhidmat di mandi. Ada sesuatu yang membuatkan kita memilih keju, kaya, dan keju mewah untuk mandi bayi ini, mungkin untuk membayar ibu-to-be yang paling tinggi menghormati! Tiada apa-apa seperti keju sinar yang krim untuk menunjukkan bahawa anda peduli.

Emmi Kaltbach Gruyère

Ya, itu a keju susu mentah, tetapi dengan umur 9 bulan, yang satu ini adalah selamat untuk digunakan. Adalah baik untuk mempunyai satu keju mentah dalam campuran, dan ini adalah puncak. Ia berkulit keras – hampir karamel-y- dari proses memasaknya semasa cheesemaking, yang secara harfiah memasak gula susu dan meminjamkan rasa manis yang dapat dirasakan. Jika anda tidak dapat mencari Gruyère ini, pergi ke Appenzeller yang berumur, Hoch Ybrig, atau Rizab Pleasant Ridge. Semua dibuat dengan susu mentah dan semua selamat, tidak peduli apa diet keju berikut ibu-ke-akan.

Adakah anda mempunyai cadangan keju untuk ibu-ibu?