Tidak boleh memutuskan sama ada mempunyai bir atau bourbon? Tiada masalah. Ini ale dari Lexington Brewing Company adalah yang terbaik dari kedua-dua dunia.

Butiran Beer: Kentucky Bourbon Barrel Ale daripada Lexington Brewing Company, Lexington, Kentucky. (Barel umur tua, 8.19% ABV)

Rupa: Alle tembaga-ale yang jelas dengan kepala nipis berwarna dengan nipis. Banyak gelembung kecil mengalir di sisi kaca.

Aroma: Semua bourbon, sepanjang masa. Aroma tebal dan berombak dengan gelombang selepas gelombang oak, vanila, dan karamel. Ia berbau seperti sesuatu yang anda ingin mencelupkan sudu ke dalam dan menjilat bersih.

Rasa: Terdapat pukulan yang sangat cepat di muka bumi yang terdahulu, dan kemudian bir melancarkan ke dalam rasa bourbon yang lebih gemuk. Maltiness sos karamel dalam yang bersempadan dengan pelicinan coklat susu di atas lidah, meninggalkan rasa berlemak vanila, lembap dan bijirin. Ia licin dan sutera halus, sip selepas menyedut. Alkohol juga akan membuatkan anda hangat pada malam yang sejuk.

Untuk semua ini, bir selesai mengejutkan bersih. Walaupun ia pasti manis, tidak ada kekacauan atau gula cair yang barel bir berusia kadang-kadang mengambil. Kami juga menghargai keunikan bir ini; anda tidak nampak banyak amber ales yang berumur dalam tong kayu oak. Kebanyakan pembuat bir menjimatkan ini untuk porter dan barleywine mereka. Tetapi yang satu ini Lexington Brewery terasa seperti penggabungan sebenar bir dengan bourbon berkualiti.

Pairing Makanan: Bir ini dibuat untuk pencuci mulut. Cubalah dengan semangkuk buah batu rebus dengan gerimis sos coklat di atas.

Pernahkah anda mencuba bir ini? Apa yang anda fikirkan?

Berkaitan: Baris Bertenaga Barrel: Mencintai atau Membenci?

(Imej: Emma Christensen)