Kecuali anda bekerja di kopi khusus – atau datang dari atau menghabiskan masa di New Zealand atau Australia – saya akan bertaruh bahawa beberapa tahun yang lalu, anda tidak pernah mendengar tentang putih yang rata.

Tetapi, tentu saja, Starbucks mula berkhidmat. Seperti yang dikatakan Derek Thompson dengan tepat di Twitter, “Di kedai kopi kecil di East Village dan ~ semua orang ~ sedang memesan putih yang rata. Kesan Starbucks.”

Dia betul. Walaupun rakan-rakan Down Down telah meminum putih rata selama bertahun-tahun, ia memerlukan langkah gergasi kopi global untuk membuat kita terperanjat. Lihat saja lonjakan dalam carian “putih putih” baru-baru ini.

Tetapi sebenarnya, pelanggan sangat keliru tentang apa yang ada di dunia putih putih sebenarnya, bahawa Starbucks terpaksa menukar mesej mereka untuk mendidik mereka tentang minuman itu.

Saya telah menikmati beberapa putih rata dalam beberapa tahun kebelakangan ini, baik di Australia dan di luar negara, tetapi di dalam dunia kopi terdapat cenderung menjadi kebingungan tentang apa yang “betul-betul” mereka sebenarnya. Lantas, sebuah laman web kopi khusus, bahkan melancarkan tinjauan untuk sampai ke bahagian saintifik soalan itu.

Saya fikir cara terbaik untuk mengetahui sama ada putih rata, dan mengapa semua Antipodeans sangat mencintai mereka, adalah untuk bercakap dengan orang-orang yang paling mengenali mereka: seorang pencinta kopi dari Australia dan seorang kekasih kopi dari New Zealand.

A Starbucks putih rata.

(Kredit imej: FieryDragonLord di bawah CC BY-SA 2.0)

Di mana asal putih putih berasal?

Terdapat banyak perselisihan sama ada putih rata berasal dari Australia atau New Zealand, tetapi Al Keating dari New Zealand Coffee Supreme memberi jaminan bahawa ia adalah sesuatu yang Kiwi. “Pencipta Flat Putih yang biasa dikenali di New Zealand adalah tidak lain daripada Derek Townsend. Sebagai legenda, ia boleh mengukus 3 susu susu dalam satu tangan, menjadikan lebih daripada 1500 putih rata dalam satu jam, dan boleh Menggali kopi ke saiz zarah yang betul menggunakan apa-apa tetapi tangannya yang telanjang. Tidak menghairankan, kafe pertamanya dipanggil ‘Cafe Xtreme’, “kata Keating.

(Jika ada satu sebab saya suka orang dari New Zealand dan Australia, selain kopi mereka yang baik: itu adalah rasa humor mereka.)

Apakah perbezaan antara putih dan latte yang rata?

Putih rata mempunyai susu kukus dan espresso – bukankah itu menjadikannya latte? Ya? Tidak? Lebih kurang? Perbezaan antara putih dan latte rata mempunyai banyak kaitan dengan busa, menurut Eileen P. Kenny. Dia seorang barista, penulis kopi, dan pencipta Burung-burung yang tidak biasa, sebuah penerbitan tentang kopi khusus. Dia memecah perbezaan yang menakjubkan antara kedua-dua kami:

“Biasanya, dalam dunia kopi khusus, putih rata hanya mempunyai sedikit mikrofoam daripada latte, dan selalunya kurang, tetapi masih susu berkrim dengan jumlah espresso yang sama,” kata Kenny.

“Perbezaan lain adalah bahawa latte biasanya dihidangkan dalam kaca – walaupun ini berbeza dari kafe ke kafe – sementara putih rata dihidangkan dalam seramik, juga sering dalam seramik yang lebih kecil daripada cappuccino, tetapi sekali lagi, ini berbeza-beza tempat ke tempat . ”

Betapa popular adalah putih rata di

Australia dan New Zealand?

Saya bertanya kepada kedua-dua Kenny dan Keating untuk meletakkan kedudukan putih rata di hierarki pesanan kopi. Keating mengatakan bahawa untuknya, ia sentiasa putih rata di tempat # 1, dan latte datang pada kedua. Kenny mengatakan bahawa dalam pengalamannya di Australia, kulit putih dan latte hampir sama – kedua-duanya berada di bahagian atas senarai.

Walau bagaimanapun, dia menegaskan bahawa dia adalah kepercayaan bahawa “orang sering memerintahkan putih rata sebagai pengganti latte kerana mereka berfikir ia adalah minuman yang kurang ‘rewel’, padahal pada hakikatnya, itu hampir semua perkara yang sama.”

(Kredit imej: Evan Goldberg)

Kenapa semua Antipodean begitu teruja tentang minuman susu-kopi?

Pergi ke kafe Aussie atau Kiwi yang dimiliki di luar negara dan anda pasti akan mendapati putih rata di menu. Saya tidak dapat mengira bilangan orang Australia yang saya temui dalam perjalanan yang mengatakan, “Tempat itu berfungsi putih yang rata!” sebagai asas mereka untuk ranking kafe yang baik. Jadi apa yang menjadikan putih rata latte rempah labu di Hemisfera Selatan?

“Saya fikir sebahagian daripada keghairahan tentang kulit putih datang dari rasa semangat patriotisme: Orang Australia telah mengambil pemilikan minuman itu sebagai sesuatu yang unik mereka, sama seperti lamington atau pavlova, sama ada atau tidak asalnya Australia,” ujarnya. Kenny.

Keating menunjukkan sesuatu yang menarik mengenai kopi di New Zealand: “Lelaki itu yang memerintahkan ‘kopi hanya cukup banyak’ untuk disampaikan dengan putih rata.”

Mungkin ia semudah fakta bahawa minuman itu mengingatkan mereka tentang rumah.

Siapa yang minum putih rata?

Sekarang di sini kita dapat dengan mudah masuk ke dalam perbincangan kopi istimewa yang cukup diminati.

“Pembersih kopi, penggemar kopi dan lelaki dengan janggut yang rapi dan tangan lembut mungkin berpendapat bahawa susu cecair atau menipis kopi, tidak menghormati kerja gigih pengeluar dan kopi panggang, tetapi itu adalah kisah untuk masa yang lain mungkin,” kata Keating.

Maklum, walaupun – putih rata popular kerana mereka orang ramai. Mengulas jumlah itu dengan memberitahu saya tentang siapa yang sebenarnya meminum kulit rata:

“Semua orang yang anda kenal: wanita itu bersebelahan dengan anda di dalam bas, Brian ke lorong di dalam akaun yang perlu bayar, ibu anda (susu trim walaupun) Bahkan barista di kafe kegemaran kedua, barista di kafe kegemaran anda, janggut yang dipakai. ”