Tobiko, atau “kaviar lelaki miskin,” adalah ikan rusa yang terbang. Ia adalah bahan sushi yang popular, biasanya dihidangkan di atas gulungan maki sushi atau sendiri. Telurnya sangat kecil, lebih kecil daripada salmon roe atau masago. Mereka sering datang dalam pelbagai warna; Apakah perjanjian nya?

Dalam bentuk semula jadi, tobiko adalah oren terang. Tetapi apabila diselitkan dengan rasa tertentu, warna berubah. Warna / perisa yang paling biasa adalah:

• Hijau (wasabi)
• Bit merah)
• Hitam (dakwat sotong)

Tobiko adalah tahan lasak dan boleh tahan untuk memproses lebih baik daripada ro roe ikan yang rapuh seperti sturgeon dan salmon, jadi ini menjadikannya lebih murah. Lebih banyak roe ikan rapuh perlu dipisahkan dengan tangan; tobiko boleh dipisahkan dalam centrifuge. Ia boleh bertahan kerana beku jauh lebih baik daripada roe lain. Tekstur renyah, dan rasanya adalah gabungan dari asin dan kacang.

Saya suka meletakkan pelbagai rasa tobiko dalam mangkuk chirashi.

Saya membeli tobiko saya di Sun Fat Seafood di San Francisco; setiap bak kecil adalah $ 2.50 setiap satu. Ia juga boleh dibeli secara dalam talian di Catalina Offshore.

Berkaitan:
Ramuan Ramuan: Salmon Roe (Ikura)
Petua Holiday: Beli Caviar Berkelanjutan Pada Anggaran A

(Imej: Kathryn Hill)