Musim cuti ini kami berikan untuk membuat resipi latkes terbaik yang pernah ada. Kami mula bersungguh-sungguh dengan menguji lima resipi latkes yang paling popular dan menggunakan atribut terbaik mereka untuk membuat pelajaran yang benar-benar gagal dalam hidangan kentang goreng klasik ini. Setiap pemboleh ubah telah diuji, dari pemprosesan tangan berbanding pemprosesan makanan kepada kombinasi minyak goreng (spoiler: schmaltz menang). Tetapi untuk semua ujian itu, satu takeaway yang mengejutkan kekal: Apa yang anda lakukan dengan cecair yang dimasak daripada kentang anda?

Resipi latke berbeza secara meluas dalam prosedur dan senarai ramuan, tetapi terdapat beberapa persamaan yang ketara. Kebanyakan panggilan untuk kentang pati tinggi seperti Russets atau Yukon Golds. Yang baik memanggil bawang, sedikit pengikat, dan garam. Hampir semuanya memanggil untuk mencincang kentang, walaupun saya telah melihat resipi latke daging-pengisar latek. Terdapat perdebatan hebat tentang sama ada kentang mestilah diparut dengan tangan atau jika pembantu pemproses makanan dapat meringankan bebanan banyak latke. Beberapa kaedah memanggil untuk merendam kentang dalam air ais selepas ganggang. Banyak lagi panggilan untuk merampas kelembapan keluar kentang dengan memerah mereka dalam tuala dapur yang bersih.

Berikut adalah apa yang menetapkan resipi yang baik selain daripada yang luar biasa: Cecair cecair selepas mengeringkan kentang, sama ada anda menyerap mereka terlebih dahulu atau tidak, tidak boleh dibuang.

Pati Kentang Menjadikan Crispiest, Tastiest Latkes Pernah

Di bahagian bawah mangkuk mangkuk adalah bahan rahsia untuk latkes yang lebih baik: kanji kentang. Berpandukan sebagai filem putih di bahagian bawah mangkuk air berendam atau di dalam cawan air yang tercemar adalah kanji yang telah dipaksa keluar dari kentang dari mencarik dan kemudian memerah mereka.

Kan kan kentang melakukan beberapa hal untuk latkes. Pertama, ia membantu mengikat campuran latke untuk menggoreng lebih mudah. Di dalam kuali, kanji bertindak sebagai salutan pertahanan untuk potongan kentang, menjaga minyak dari menyerap ke dalam kentang sambil menjadi kaku (baca: renyah) dalam minyak panas.

Baca lebih lanjut: Kenapa Starch Dapat Renyah Apabila Goreng, oleh Illustrated Cook

Salah satu resipi yang kami uji telah dipanggil untuk menambah tepung kentang bubuk kepada campuran latke, untuk hasil yang hebat, tetapi ia menimbulkan persoalan: Kenapa anda membeli kanji kentang untuk latkes apabila kentang anda sudah memilikinya?

Cara Tambah Pati Kentang ke Latkes Anda

Berikut adalah cara anda dapat menyelamatkan kebaikan cair itu: Setelah memerah kentang kering di tuala dapur yang bersih, biarkan cecair dalam mangkuk atau cawan menetap. Berhati-hati menuangkan cecair kecoklatan yang duduk di atas mangkuk. Kemudian, gunakan sudu ukur untuk mengumpul kanji kentang dari bahagian bawah mangkuk dan kacau kembali ke dalam kentang yang dicincang anda untuk hasil latke unggul.

Masuk ke Latke-Making! Cara Membuat Latkes Klasik: Kaedah yang paling mudah, paling mudah