Saya seorang yang berdiri di kalangan kacang tin di kedai runcit, mencari yang paling murah. Maksud saya, mereka kacang kaleng – mereka semua murah! Namun, jika saya boleh mendapatkan satu sen yang kurang daripada yang lain, saya rasa saya telah menang. Ia pasti mendorong tunang saya (dan mungkin orang lain di sekeliling saya di kedai) kacang.

Menjadi seperti berjimat seperti saya, anda tidak akan berfikir saya berbelanja hebat pada barangan makanan mewah – tetapi saya sebenarnya. Anda lihat, terdapat beberapa perkara yang, untuk saya, benar-benar bernilai kos tambahan kerana mereka membuat hidangan purata berasa mewah. Dan makan sepatutnya merasa kadang-kadang mewah.

Garam truffle

Lupakan minyak truffle sejak biasanya bahawa rasa truffle di dalam adalah dari bahan kimia dan citarasa yang sangat mengerikan, menurut pandangan saya yang jujur. Garam truffle, bagaimanapun, adalah hanya garam yang baik dicampur dengan sedikit potongan truffle sebenar, menyerap garam dengan rasa yang sedap, yang lembut. Jari kecil 3.5-ons boleh menelan kos kira-kira $ 15, tetapi ia lebih murah daripada truffle keseluruhan, dan hanya secubit adalah semua yang anda perlukan untuk merasai rasa truffle funky yang anda harapkan. Taburkan sentuhan pada sup, ayam panggang, popcorn, sayuran panggang, telur, atau hanya dengan roti yang baik dengan mentega.

Buat ini: Sup Jagung Truffled

The Best Butter For Toast Anda: Kami Mencuba 7 Jenama dan Menarafan Mereka

(Kredit imej: Faith Durand)

Mentega Eropah

Saya dibesarkan dalam rumah tanpa mentega, sayangnya, dan saya masih pulih daripadanya. Saya membawa balik batu bata mentega masin dari Perancis dan memakan mereka semua dalam masa yang singkat daripada saya mengambil berat untuk mengakui. Sekarang peti sejuk saya tidak lengkap tanpa Kerrygold, hancur mentega semasa saya. Mentega Eropah telah lama melahirkan untuk mencapai peratusan butterfat yang lebih tinggi dan sama ada ditapai (atau ditambah budaya) untuk memberikan rasa yang sedikit tajam. Ia lebih kaya, lebih lembut, dan keseluruhannya lebih merosot. Hari-hari ini anda boleh mencari jenama seperti Kerrygold dan Pulgra di hampir setiap kedai runcit, termasuk Trader Joe. Saya menyukai pelbagai masin yang tersebar pada roti bakar, tetapi apabila membakar sesuatu di mana anda benar-benar ingin merasai mentega itu, seperti kerak pai, pergi tanpa garam.

Berkaitan: Apa Perbezaan Antara Mentega Eropah dan Amerika?

Satu Bowl Yogurt dan Kek Minyak Zaitun Madu

(Kredit imej: Lauren Volo)

Minyak Zaitun yang Baik

Walaupun saya mempunyai sebotol minyak zaitun yang baik yang saya gunakan untuk memasak setiap malam, saya mempunyai botol minyak zait yang sangat berkualiti yang saya gunakan untuk penamat. Saya percaya ia membuat semua perbezaan – ia menambah kekayaan dan rasa rumput yang indah, rumput untuk hal-hal semudah salad dan sup. Saya juga menyeramkannya ke atas ais krim vanila untuk pencuci mulut yang mengejutkan. Sekali lagi, anda hanya perlu sedikit untuk menangkap rasa yang kaya, jadi botol mewah akan berlangsung lama.

Baca lebih lanjut: Minyak Zaitun Anda Pantry Anda Hilang

Pan-Seared Butternut Skuasy dengan Balsamic & Parmigiano Shards

(Kredit imej: Tara Mataraza Desmond)

Cuka Balsamic Fancy

Mengintip bahan-bahan dalam botol cuka balsamic yang ada di pantri anda sekarang dan anda mungkin terkejut melihat perkara-perkara seperti “warna karamel”. Ini ditambah untuk menipu balsamic untuk memberikan warna kaya yang hanya benar-benar dicapai oleh penuaan anggur mesti ditekan anggur bersama-sama dengan jus, kulit, benih, dan batang mereka – untuk sekurang-kurangnya 12 tahun dalam tong kayu. Balsamic yang manis dan mellow balsamic sejati tidak dapat dibandingkan dengan barangan palsu – ia mempunyai nota ara, ceri, coklat, dan molase. Hari ini, proses tradisional hanya dilakukan di bandar-bandar Reggio Emilia dan Modena, Itali, jadi cari botol dengan mana-mana tempat di label. Barang-barang yang sebenarnya begitu baik sehingga ia harus beralur ke atas tomato musim panas, stroberi, ceri, ais krim, dan potongan keju Parmesan.

Baca lebih lanjut: Berumur hingga Kesempurnaan: Balsamic Cuka

Mitos Busting: Apa Masa Tahun Adalah Selamat Makan Tiram?

(Kredit imej: Nadiia Korol / Shutterstock)

Tiram

Saya tidak mempunyai tiram di dapur saya sepanjang masa, tetapi setiap sekarang dan kemudian, apabila saya ingin benar-benar memulakan hidangan istimewa dengan bang, saya akan mengambil segenggam. Ia terasa mewah dan meriah dan ia adalah lebih banyak keseronokan menikmati mereka di rumah daripada semasa tiram $ 1 khas di bar tempatan. Saya masih tidak merasa yakin dengan kemahiran shaking saya, jadi cara kegemaran saya untuk menikmatinya ialah untuk memanggang mereka secara keseluruhan – cengkerang akan terlepas sebaik sahaja tiram dimasak dan anda hanya boleh mengeluarkan cengkerang teratas.

Berkaitan: Crack, Slurp, Ulangi: Cara Shuck Tiram

Mana-mana biggies yang kita terlepas? Beritahu kami apa makanan mewah yang anda suka dalam komen!