Pernah tertanya-tanya tentang bintik-bintik putih kekacauan di keju anda? Orang ramai mempunyai pelbagai teori mengenai bit-bit yang kecil. Tidak, ia bukan garam, ia bukan sesuatu yang sengaja ditambahkan semasa cheesemaking, bukannya keju yang sudah tua dan ia mula kering, dan itu bukan seekor keju.

Hari ini kami menetapkan rekod lurus dalam mendedahkan komponen kecil yang diketahui dalam beberapa keju kegemaran anda.

Bit itu dipanggil tirosin, dan mereka sebenarnya kluster asid amino yang terbentuk dengan usia. Kelompok Tyrosine adalah tanda-tanda keju yang sangat tua, itulah sebabnya anda akan dapati mereka di beberapa keju yang paling dicintai di dunia seperti Parmigiano Reggiano, goudas berumur, dan keju gunung seperti gruyere atau Pleasant Ridge Reserve.

Tyrosine adalah asid amino yang tidak diperlukan terutamanya dalam kasein, protein dominan yang terdapat dalam susu. Perkataan itu sendiri berasal dari bahasa Yunani tyros, bermaksud keju. Apa yang paling menarik (dari perspektif fanatik keju dorky) adalah sebabnya bentuk kluster protein ini.

Apabila keju dibuat, lemak dan protein terperangkap dalam rantai protein yang telah terikat bersama semasa pengasidan. Pengumpulan lemak dan protein ini membentuk padat, atau dadih, yang membentuk keju. Apabila keju menghabiskan masa yang lama penuaan, rantai protein ini mula membongkar, meninggalkan deposit kecil dan renyah di belakang.

Tyrosine meminjamkan keindahan tekstur yang tersendiri untuk keju, dan merupakan gangguan dialu-alukan di dalam badan sejenis tampalan yang licin. Dan kadang-kadang ia juga memuji minuman yang mungkin anda minum dengan keju anda, seperti dalam hal memadankan gaharu yang penuh lemak dengan cheddar yang sangat tua; kek crunchiness keju entah bagaimana memadankan kepenuhan bir dengan menyumbang keamatan teksturnya sendiri.

Tyrosine tidak boleh dikelirukan dengan keresahan yang anda dapati dalam beberapa keju yang dibasuh. Oleh kerana kategori keju ini biasanya dibasuh dalam beberapa jenis garam air garam, kristal garam sisa sering ditinggalkan di kerak keju ini. Apabila anda mengambil gigitan kulit dan pekat batin bersama-sama, kekecewaan dari luar boleh disalah anggap ada di dalam.
Sekarang pergi dan nikmati kawan-kawan yang mencintai keju dengan kata-kata kosa kata baru anda!

(imej: Flickr.com)