Nama: Great Hill Blue
Penerbit: Great Hill Dairy (Marion, Massachusetts)
Susu: Susu Raw Lembu
Umur: 4 bulan+
Harga: $ 13.99- $ 17.75

Tidak dipasteurisasi, tidak dimanipulasikan dan, sebagai syarikat jus oren meletakkannya, “hanya unfooled around with”. Ungkapan-ungkapan ini menggambarkan ide-ide Great Hill Dairy mempekerjakan ketika menghasilkan keju tunggal, Great Hill Blue. Terletak berhampiran Boston, di Marion, Massachusetts, mereka adalah salah satu segmen yang semakin berkembang di Massachusetts. Great Hill sebelum ini merupakan ladang tenusu, tetapi secara tegas dalam usaha membuat keju. Mereka membawakan susu mereka dari petani berdekatan dengan menggunakan campuran Jersey dan Holstein.

Walaupun Tim Stone, pemilik Great Hill Dairy, telah berada di ladang selama bertahun-tahun sebelumnya, tidak sampai satu tahun selepas penjualan lembu mereka, pada tahun 1996, bahawa dia mula membuat keju. Pilihan untuk melakukan keju biru adalah sangat langsung dan disengajakan, hasil penyelidikan ke atas apa yang dicari oleh orang awam (dan restoran). Tidak berpengalaman beliau tidak menyakitinya. Dalam masa tiga tahun, Great Hill telah memenangi tempat pertama dalam kategori biru, dari Persatuan Keju Amerika.

Mungkin salah satu perkara yang paling unik tentang Great Hill Blue ialah bau. Kombinasi susu asin, berkualiti tinggi dan sedikit bau panggang mengingatkan saya hampir seketika keropok Ritz. Mencuba keju, kata sifat pertama yang melanda lidah saya kering dan asin, dengan rasa tidak seperti feta Bulgaria. Kerana ia berfungsi di langit-langit saya, saya mendapat banyak perisa mentega. Anehnya, saya rasa gigitan menjadi lebih berasid dengan kurang daripada kepingan biru yang berwarna-warni. Yang mengatakan, keju ini adalah aneh ketagihan, dan saya mendapati diri saya mengunyah terus menerus sambil menulis artikel ini. Teksturnya tegas dan rapuh, menjadikannya sempurna untuk menyiramkan pada salad atau berkhidmat dengan rakan terbaik keju biru, bit panggang.

Biasanya, apabila memadankan wain biru, manis atau bahkan diperkaya adalah mudah pergi. Dengan Great Hill Blue, ada rasa mentega yang sedemikian, saya mendapati diri saya ingin memotongnya dengan sesuatu yang sedikit bersih dan crisper. Putih yang kering dengan nota melon akan menjadi sangat baik, seperti sebotol keras cider (gaya Perancis yang lebih mirip dengan wain, bukan barangan manis Amerika).

Great Hill Blue boleh didapati di kedai khusus Brooklyn yang baru dibuka, Grab (terletak di 438 7th Avenue) untuk $ 15.95 / lb. Artisanal membawa ia untuk $ 17.75 / lb. Dalam talian, stok iGourmet untuk $ 13.99 / lb.