Nama: Calvander
Penerbit: Chapel Hill Creamery
Susu: Sapi Pasteurized
Umur: 3-6 minggu
Harga: $ 14.00 / lb

Ladang North Carolina telah lama dikuasai oleh babi dan tembakau, tetapi Portia McKnight dan Flo Hawley dari Chapel Hill Creamery sedang mencari untuk mengubahnya dengan menghasilkan keju berkualiti tinggi dari kumpulan mereka dari lembu Jersey.

Ini Ahad lalu, saya mendapat peluang untuk bertemu dengan mereka dan melawat ladang mereka. Operasi ini kecil, dengan hanya 17 lembu yang menghasilkan susu dan kemudahan mengenai saiz treler, tetapi mereka sudah membuat beberapa keju yang luar biasa.

Kerana mereka adalah operasi yang lebih muda, mereka menghasilkan keju segar terutama dengan penuaan yang sangat sedikit. Salah satu contohnya ialah Carolina Moon mereka, keju bergaya ringan, mentega, Camembert yang merupakan tawaran mereka yang paling popular. Tetapi dengan tiga “gua” penuaan di tempat ini, saya berharap dapat melihat penawaran yang lebih pelbagai pada masa akan datang.

Selepas mengamalkan beberapa keju mereka, saya pulang ke rumah dengan Calvander mereka, bulat kecil yang indah dibasuh dalam larutan garam, dan dinamakan untuk komuniti pertanian bersejarah yang berdekatan. Kulit ini adalah warna peach lembut dan tebal, dengan kelembutan yang menyenangkan. Pedalaman itu berwarna kuning muda dan berkrim dengan rasa pedas, manis dan sedikit bunga. Kerana rasa ringan dan pedasnya, saya akan memasangkannya dengan sesuatu yang ringan dan buah seperti sebotol Pinot Grigio. Diiringi oleh madu dan epal, ia boleh membuat penamat yang sangat baik untuk makan. Ia juga boleh dimasak dengan kentang untuk hidangan utama yang selesa.

Calvander, bersama dengan keju lain Chapel Hill Creamery seperti Mozzarella segar dan salai, pheta, keju petani, keju petani asap, Carolina Moon (gaya Camembert, berumur 4-5wks) dan New Moon (gaya Camembert, berusia 9 hari) boleh didapati dari pasar petani tempatan (di kawasan Piedmont di North Carolina) dan dari Weaver Street Market.

Anda juga boleh menghubungi Chapel Hill Creamery di 615 Chapel Hill Creamery Rd., Chapel Hill, NC 27516, (919) 967-3757.