(Kredit imej: Brent Hofacker / Shutterstock)

Semasa membakar dengan labu boleh semudah pergi ke kedai runcit dan membeli kaleng purée, bagaimana jika anda merasa bercita-cita tinggi dan ingin melakukan keseluruhan proses itu sendiri, bermula dengan labu keseluruhan? Tidak semua labu dicipta sama dan berfungsi dengan baik dalam memasak dan membakar, jadi inilah panduan untuk membantu anda memilih dan membeli yang betul.

Apa yang membuat labu dan memasak yang baik?

Mereka labu besar yang anda lihat di patch labu untuk ukiran ke tanglung-o’-lentera kelihatan menarik, tetapi mereka adalah yang paling buruk untuk memasak dan membakar. Walaupun ya, mereka boleh dimakan dan anda boleh memasak bersama mereka, mereka sangat bertubuh, hambar, dan berair.

Labu terbaik untuk membakar dan memasak adalah manis, beraroma, dan mempunyai daging bertekstur halus. Malah, pengeluar roti labu Libby membiak labu Pilih Dickinson mereka sendiri untuk teksturnya yang sangat licin.

Baca lebih lanjut: Apa Yang Benar di dalam Labu Canned Anda?

(Kredit imej: Maya Kruchankova / Shutterstock)

Labu mana yang saya pilih?

Apabila membeli-belah untuk labu, cari yang biasanya dilabel secara label “gula labu” atau “labu pai.” Beberapa nama tertentu ialah Baby Pam, Gold Autumn, Ghost Rider, New England Pie Pumpkin, Lumina (yang berwarna putih), Cinderella, dan Fairy Tale. Labu Cinderella dan Fairy Tale mempunyai kulit keras, tebal tetapi masih mempunyai daging yang lazat di dalamnya.

Pilih labu antara empat hingga lapan pon, dan jangan bimbang jika luar kelihatan sedikit membosankan – selagi anda tidak melihat sebarang lebam besar atau bintik-bintik lembut, tidak mengapa. Labu mempunyai jangka hayat yang panjang dan boleh menyimpan selama berbulan-bulan pada suhu bilik sejuk.

Dan jika hanya labu ukiran yang besar boleh didapati, pilih skuasy musim sejuk seperti butternut squash sebaliknya untuk hasil terbaik.

Baca lebih lanjut: Skuasy Terbaik untuk Pai Labu Adalah … (Petunjuk: Bukan Labu)

Menyediakan Labu Seluruh

Sebaik sahaja anda mempunyai jenis labu yang betul, anda boleh merawatnya seperti mana-mana skuasy musim sejuk yang keras: Panggang keseluruhannya, mengukusnya, atau potong menjadi kepingan yang lebih kecil sebelum memasak ke dalam sup dan kari. Untuk penaik, buat labu labu sendiri dengan membakar atau memanggangnya sebelum menggunakan dalam resipi, dan jangan lupa untuk menyelamatkan dan memanggang biji-bijian yang enak.

Purée labu membeku dengan baik, jadi buat satu kelompok besar untuk menyelamatkan untuk projek baking lain!

Labu Muffin dengan Eggnog Cream Cheese Swirl

(Kredit imej: Faith Durand)

Resipi Labu

  • No-Knead Pumpkin Rolls with Glaze Gula Brown
  • Labu Muffin dengan Eggnog Cream Cheese Swirl
  • Labu & Ricotta Pasta Casserole
  • Bar Labu Gluten Bebas dan Vegan Chai-Spiced
  • Pai Labu Halia dengan Kerak Graham Cracker