Tiada apa-apa yang menyerupai perasaan tenggelam di lorong keluar ketika juruwang ceria memberitahu anda jumlah untuk bahan makanan anda ialah $ 248. Terutamanya apabila anda berasa seperti anda tidak membeli apa-apa dan anda tahu anda akan kembali di kedai dalam beberapa hari untuk satu galon susu, lebih banyak telur, lain-lain kotak bijirin – semuanya mungkin lebih $ 83.

Perancangan makan adalah alat saya untuk mengekalkan anggaran makanan kita di bawah kendali, tetapi saya juga menyimpan 12 perkara ini dalam perancangan ketika merancang dan membeli belanja untuk keluarga saya enam.

1. Simpan sarapan pagi dan makan tengahari dengan mudah.

Saya cuba untuk menyelamatkan sebahagian besar dolar makanan kami untuk makan malam, dan teruskan sarapan pagi dan makan tengah hari yang sangat ringkas. Saya membeli biji oat secara pukal dan stok pada bijirin sejuk apabila ia dijual. Saya juga biasanya mempunyai muffin buatan sendiri atau granola yang ada. Kami juga membungkus makan tengah hari yang ringkas (buah-buahan dan sayuran, PB & Js, keju rentetan, kantung yang boleh diguna semula dari yogurt atau applesauce, dan beberapa pretzels).

2. Ditto untuk makan malam.

Saya tidak mempunyai masa atau minat untuk membuat makanan rumit pada waktu malam untuk makan malam. Saya cuba mencari resipi yang tidak mempunyai banyak ramuan dan saya tidak memilih resipi yang menggunakan banyak bahan yang perlu saya beli baru. Saya akan melihat khusus untuk perkara-perkara yang menggunakan bahan-bahan yang saya ada yang mudah rosak, seperti keju feta atau lada bel.

Untuk hidangan sampingan, saya biasanya hanya membuat buah segar dan salad atau sayuran tepung. Saya tidak mengatakan makan malam perlu membosankan – saya mencuba banyak resipi baru – tetapi jika anda merenung barel pada resipi makan malam selama 90 minit pada malam Selasa, kemungkinan besar anda akan dibebaskan.

3. Melangkau atau menggantikan bahan-bahan yang mahal.

Rempah boleh menjadi pembunuh bajet apabila anda perlu membeli botol empat dolar untuk satu sudu teh dalam satu resipi. Semak untuk melihat apakah kedai runcit tempatan anda mempunyai bahagian rempah pukal, yang boleh menjimatkan sekumpulan wang tunai. Sekiranya anda memerlukan 1 sudu daripada sesuatu, google sebagai pengganti atau tinggalkannya. Sekiranya resipi memanggil potongan daging yang lebih mahal daripada jualan yang sama, saya pergi ke hadapan dan menukarnya untuk yang lebih murah.

(Kredit imej: BONNINSTUDIO / Stocksy)

4. Buat senarai runcit dan tahan kepadanya.

Tidak ada kebaikan yang pernah berjalan masuk ke kedai runcit tanpa senarai membeli-belah. Anda akan membeli barang yang anda tidak perlukan dan lupa perkara yang anda berniat untuk membeli, dan kemudian anda kembali ke kedai runcit pada hari berikutnya untuk melakukannya sekali lagi. Mengetahui satu sistem yang berfungsi untuk anda (saya membahagi senarai runcit saya ke enam bahagian – menghasilkan, daging, tenusu, beku, kering / boleh, dan lain-lain – jadi saya tidak ketinggalan buah yang saya perlukan yang tersembunyi di antara dua item tenusu ). Paling penting, berpegang pada senarai anda. Saya cukup tegas untuk tidak membeli barang-barang yang tidak termasuk dalam senarai saya melainkan saya melihat sesuatu yang saya ingin sahkan dalam senarai itu.

Baca lebih lanjut: Cara Marie Kondo Senarai Runcit Anda untuk Perancangan Makanan yang Lebih Baik

5. Jangan membeli barang jualan yang anda tidak akan beli lagi.

Saya bersalah juga, tetapi jika anda tidak akan melihat dua kali pada beberapa yogurt atau minuman mewah, jangan beli hanya kerana anda mempunyai kupon. Satu dolar dari item $ 3 masih $ 2 yang anda tidak bercadang untuk dibelanjakan. Dan $ 2 menambah pantas.

6. Jangan pergi ke kedai runcit terlalu kerap.

Saya cukup beragama tentang hanya pergi ke kedai runcit sekali seminggu. Jika saya terlupa sesuatu, saya berurusan dengannya. Jika kita kehabisan susu sehari sebelum hari membeli-belah? Kita boleh minum air. Saya google pengganti, melangkau bahan itu, atau makan sesuatu yang lain. Setiap masa tambahan anda swing oleh kedai runcit, anggaran anda akan mengalami.

(Kredit imej: Mike Mozart di bawah CC BY 2.0)

7. Memikirkan semula keahlian gudang anda.

Adakah anda membeli barang-barang secara massal dan kemudian membuangnya jauh kerana anda tidak dapat melewatinya dalam masa? Jika keluarga anda sah menggunakan semua yang anda beli, hebat! Tetapi jika tidak, batalkan keahlian anda dan simpan wang tunai dengan membeli apa yang sebenarnya anda perlukan dan boleh lalui, walaupun ia lebih mahal per ounce.

Baca lebih lanjut: Adakah Ia Lebih Murah untuk Beli di Amazon atau Costco? Jawapannya Dapat Mengejutkan Anda.

8. Pergi ke satu kedai runcit.

Membeli-belah runcit adalah sejenis pengeluaran untuk saya, apa dengan empat kanak-kanak kecil, jadi saya pasti tidak mencari cara untuk berbuat lebih banyak. Apabila saya pergi ke pelbagai kedai untuk mengambil kesempatan daripada penjualan, ia tidak benar-benar menyelamatkan saya banyak wang kerana saya akhirnya membeli lebih banyak kerana saya rasa saya perlu membenarkan pergi ke kedai lain. Plus, ia lebih mahal dalam gas dan mengambil lebih banyak masa. Untuk menyimpan lima puluh sen pada tab yogurt hanya tidak berbaloi kepada saya. Sekiranya kedai anda memenuhi harga, semuanya lebih baik.

9. Lihatlah ke kedai runcit.

Ramai kedai menawarkan pilihan membeli-belah percuma (atau sangat murah) sekarang, dan jika anda seorang pembelanja yang memungut sekumpulan barang impuls, anda mungkin akan menjimatkan diri sebanyak satu tan wang dengan tidak pergi ke kedai sama sekali.

10. Mudahkan perkara-perkara yang mahal.

Lihatlah item-item di senarai kedai runcit anda yang mahal dan lihat apakah anda boleh mengetahui bagaimana untuk mengurangkannya. Bolehkah anda menggunakan kurang daging dalam resipi dan menambah sayur-sayuran bukan untuk sebahagian besar hidangan utama? Contohnya, anda boleh mengurangkan separuh ayam dalam ayam mentega dan menambah kacang ayam.

11. Cuba benar-benar sukar untuk tidak membazir makanan.

Perkara yang paling teruk adalah untuk membayar makanan dan kemudian membawanya pulang ke rumah. Saya makan makanan sisa untuk makan tengahari setiap hari dan jika barangan mula dibina selama beberapa hari, kami mempunyai sisa untuk makan malam. Saya cuba untuk membekukan barang-barang sebelum mereka menjadi buruk, seperti sudu tomato jadi saya tidak perlu membeli balang baru setiap kali saya memerlukan satu sudu atau setengah blok keju.

(Kredit imej: Lauren Volo)

12. Makan sejenis perkara yang sama supaya anda tidak akan membuang sesuatu.

Sekiranya anda mempunyai konsistensi dalam perancangan makan anda, ia menjadikannya mudah untuk digunakan. Sebagai contoh, kami mempunyai pizza setiap minggu, jadi saya tidak pernah membuang pepperoni yang duduk di dalam peti sejuk selama enam minggu atau blok mozzarella. Kami makan salad beberapa malam seminggu, jadi ia jarang berlaku untuk ketua salad untuk pergi buruk dan ia adalah tempat yang bagus untuk melontarkan setengah alpukat, tomato sisa, atau yang terakhir dari beberapa buah badam.

Baca lebih lanjut: Mengapa Minggu Saya Sentiasa Termasuk Malam Pizza

Kelab Pelan Makanan dengan Kitchn

Rancangan Rancangan Makanan adalah program 4-minggu kami yang penuh dengan jawatan pendidikan, alat-alat yang boleh dimuat turun dan rancangan makan sampel kehidupan sebenar di mana kami akan memandu anda melalui setiap langkah perancangan makan – dari memilih resipi hingga hidangan persediaan dan sebenarnya melaksanakan setiap makan – untuk menjadikan anda perancang makan yang lebih yakin dalam masa satu bulan sahaja. Anda boleh mengikuti di sini!