Salah satu pencuci mulut kegemaran kami helah parti adalah cawan phyllo. Anda boleh membeli cawan-cawan phyllo yang kecil, berbentuk sebelum dan dikepang, di luar peti sejuk di kedai runcit. Tetapi anda boleh mendapatkan lebih jauh daripada pakej biasa phyllo, dan ia tidak mengambil masa lama untuk membuat cawan dalam saiz yang anda mahu.

Setelah dibakar ini boleh diisi dengan mudah dan kreatif dengan segala macam perkara yang baik – raspberi dan krim, coklat mousse, keju biru yang disebat dengan bacon yang hancur. Ia cepat paip dalam pengisian yang cantik atau sapu dalam beberapa krim.

Apabila dibuat dalam saiz yang lebih besar, mereka sangat baik untuk salad telur atau tuna, dan dalam saiz mini mereka membuat gigitan kecil yang sempurna untuk pesta. Mereka boleh dilakukan di hadapan, dan mereka menyimpan dengan baik selama seminggu, dimeteraikan dalam bekas kedap udara, atau selama satu atau dua bulan, dibungkus dengan baik di peti sejuk penyejuk beku.

Phyllo Cups
membuat kira-kira 100 cawan mini

1 bungkus adunan phyllo beku (2 gulung) dicairkan
1/2 cawan mentega cair
gula putih

Panaskan ketuhar hingga 375 ° F. Semburkan cawan muffin mini ringan dengan semburan baking.

Ambil selembar phyllo dan berus dengan mentega cair. Taburkan sedikit dengan gula. Letakkan helaian lain di atas dan ulangi sehingga anda mempunyai lima helaian yang disusun. Potong segiempat sama kecil dan tekan cawan.

Bakar selama kira-kira 10 minit atau sehingga keemasan. Tonton dengan teliti dan jangan biarkan mereka terbakar. Mengeluarkan dan memutar cawan.