Bantuan! Kita semua tahu cara terbaik untuk jantung lelaki (dan wanita) adalah melalui perut. Saya mula berkenalan dengan seseorang yang sistem tidak bertolak ansur dengan bawang, bawang putih, bawang merah, cilantro, dan sebagainya.

Lebih daripada 90% daripada repertoir memasak saya mengandungi sekurang-kurangnya satu bahan utama! Apa yang boleh saya masak untuknya?

Pasta adalah pada menu minggu ini, tetapi saya sudah perlu mengubah resepi sos saya dengan ketara supaya dia boleh memakannya.

Terima kasih!
Halia

Baik – dan sukar – soalan, Halia! Kita tidak boleh bayangkan kehidupan tanpa allium, dan kita bersimpati kepada sesiapa yang perlu. Namun, ini mungkin peluang terbaik untuk kreativiti masakan! Inilah beberapa pemikiran kami:

Jika tarikh anda hanya sensitif dan tidak benar-benar alergi terhadap bawang dan ikan, kami tertanya-tanya apakah kaedah memasak yang berbeza mungkin melakukan silap mata. Teknik seperti bawang karamel dan lambat memakan bawang putih meneutralkan sebatian keras dalam allium, yang paling sering menjadikannya manis dan lezat. Dia juga boleh mengendalikan alliums yang lebih ringan seperti leeks.

Jika menggunakan bawang, bawang putih, dan lain-lain adalah benar-benar keluar, tumpukan perhatian kepada bahan-bahan lain. Saderi dan wortel adalah dua ramuan lain dalam asas rasa mirepoix chef, dan sayur-sayuran ini boleh membina banyak rasa dalam hidangan anda walaupun tanpa bawang. Memasak dengan kuah, wain, dan cecair lain dan bukannya air juga akan memberi badan anda tambah rasa dan rasa. Bermain-main dengan rempah-rempah dan aromatik dalam resipi kegemaran anda untuk melihat apa perisa lain yang boleh anda bawa.

Oleh kerana bawang adalah kunci untuk hidangan berlapis seperti brais dan sos, anda mungkin juga berfikir tentang persiapan yang lebih mudah dengan bahan-bahan dan hidangan yang lebih sedikit dengan pelbagai hidangan sampingan, seperti dada ayam yang disumbat dengan kentang tumbuk dan salad.

Semoga ini sekurang-kurangnya memberi anda tempat untuk bermula! Sesiapa sahaja mempunyai cadangan untuk Halia?

Soalan seterusnya?

(Gambar: Bawang Set oleh Chris Burrows, tersedia untuk $ 39.99 dari AllPosters.com)