Berikut adalah persoalan yang baik dari pembaca Joan mengenai menyederhanakan dan mengurangkan alat memasak dapurnya. Dia menyingkirkan periuk nasi beliau…

Kemasukan tentang seberapa baik kebudikan besar membuat saya berfikir tentang memudahkan peralatan dapur saya. Apabila saya berpindah ke ruang kecil saya, saya menyerahkan periuk dan kuali yang diwarisi dan diselaraskan.

Saya ingin menyingkirkan periuk nasi yang besar dan sukar dikawal seorang kawan yang memberi saya sedikit masa lalu, tetapi tidak mahu membeli versi elektronik yang lebih kecil. Apa jenis / saiz periuk yang boleh saya dapatkan yang tidak terlalu besar atau terlalu kecil untuk membuat beras, tetapi akan benar-benar serba boleh di dapur?

Joan, kami menggunakan periuk 4 liter, biasanya, untuk membuat beras. Berikut adalah beberapa di Amazon, dari kiri ke kanan dalam imej kami di atas:

• Enamel-on-Steel Chantal, $ 95
• Revere 2000, $ 44.95
• KitchenAid Gourmet Reserved Hard Anodized 4.5-Quart Covered Saucepot, $ 39.99

Semak kedai diskaun seperti TJ Maxx dan Ross untuk tawaran hebat pada alat memasak mewah. Anda juga boleh mendapatkan peralatan memasak All-Clad di kedai online ini: Cookware & More.

Satu stok 4-5 liter adalah tanpa had serba boleh di dapur; kami menggunakan kami untuk segala-galanya dan mendapati bahawa ia adalah saiz yang sempurna untuk kebanyakan nasi. Jika kita membuat beras untuk satu, kita hanya menggunakan periuk dan tudung.

Sebarang pemikiran lain untuk Joan?