Ayam belanda sering terasa seperti bahagian tersembunyi Kesyukuran – terutamanya kali pertama anda di sekitar trotoar Turki. Ketika datang ke Turki, pertanyaan-pertanyaan bermula lebih awal: Hanya apa yang anda lakukan beli? Sekiranya ia dibekukan? Segar? Warisan? Apa pula dengan kalkun kosher??

Panduan ini akan menjawab semua soalan anda supaya anda boleh berbelanja dengan keyakinan. Berikut adalah semua yang anda perlu tahu untuk membeli ayam belanda yang hebat untuk makan malam Thanksgiving anda.

Turki: Hidangan Kesyukuran Kebanyakan Tradisional

Tidak seperti beberapa hidangan sampingan di meja Thanksgiving, kalkun adalah salah satu daripada makanan tempatan asal kami dan berasal dari Amerika. Walaupun, kebanyakan kalkun yang kita makan hari ini mempunyai sedikit persamaan dengan orang-orang liar dari zaman Kolonial sejak sekarang mereka dibesarkan untuk payudara putihnya yang besar.

Tetapi terdapat pelbagai pilihan yang lebih mudah didapati untuk hidangan utama makan malam Thanksgiving. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan ketika memikirkan membeli kalkun, dan buku asas untuk membantu anda memilih yang tepat di kedai atau kedai daging!

(Kredit imej: Lauren Volo)

Bagaimana Besar dari Turki yang Harus Saya Beli?

Jika ini adalah kali pertama anda membeli kalkun Thanksgiving, berikut adalah perkara yang perlu diingat ketika memikirkan tentang berapa saiz kalkun untuk dibeli.

 • Amaun setiap orang: Secara umumnya anda memerlukan 1 pon kalkun tulang setiap orang, atau 1 1/2 pon jika anda mahu cukup untuk sisa makanan. Anda juga boleh membeli dua kalkun kecil dan berkhidmat di makan malam Thanksgiving dan panggang yang kedua untuk sisa!

Lebih Banyak Beli Jumlah Hak Turki

 • Memilih Turki Kesyukuran: Bagaimana Rancangan untuk Jumlah Hak Kiri
 • Kenapa Anda Harus Beli Turki Kedua, Bukan Turki Besar
 • Daging ringan atau gelap? Sekiranya keluarga anda suka makan daging yang gelap dan tidak peduli dengan mengukir ke seluruh burung di atas meja, hanya panggang kaki kalkun untuk membuat semua orang gembira. Sebaliknya, jika anda hanya suka daging putih, perintahkan payudara tulang dalam kalkun.
 • Saiz ketuhar: Jika ketuhar anda bukan saiz standard dan berjalan kecil, pastikan ada ruang yang cukup di sana untuk kalkun dan kuali panggang anda!
 • Saiz pan pemanggang: Sekali lagi, jika anda ingin membeli seekor ayam belanda yang besar, pastikan anda mempunyai kuali yang cukup besar untuk menyesuaikannya atau membuat rancangan untuk membeli satu.

Peraturan Turki Thumb: Satu kilo kalkun untuk setiap orang di meja.


Cara Selamat Menipu Turki

(Kredit imej: Emma Christensen)

Adakah saya Beli Turki Segar atau Beku?

Ayam belanda segar jarang terdapat – kecuali sebelum Kesyukuran! Inilah yang perlu anda ketahui tentang keduanya.

 • Segar: Ayam belanda segar tidak pernah sejuk di bawah 26 darjah. Ini boleh diadakan seketika sebelum mereka membuatnya ke kedai, jadi mereka mungkin tidak segar seperti yang anda fikirkan! Sentiasa periksa tarikh jual-beli atau gunakan-tarikh, dan cuba beli dalam tempoh satu atau dua hari Hari Kesyukuran.
 • Beku: Flash beku di bawah 0 darjah. Jika mereka dijual dibuang, mereka dilabelkan sebagai “sebelum dibekukan.” Jika anda membeli kalkun beku, anda harus merancang untuk 24 jam peti sejuk pencairan selama setiap lima pound kalkun, atau menenggelamkannya dalam air sejuk yang anda tukar setiap 30 minit, yang mengambil masa kira-kira 30 minit per paun.

Yang anda beli bergantung pada jadual anda. Jika anda ingin berbelanja dengan baik sebelum bercuti dan mempunyai masa untuk mencairkan seekor burung, maka beku hanya baik-baik saja. Tetapi ayam belanda yang benar-benar segar, tidak pernah beku, selalunya terasa lebih baik.

Cara Memasak Turki Beku

(Kredit imej: Emma Christensen)

Panduan kepada Jenis-jenis Turki

Akhir sekali, dan mungkin yang paling rumit, adalah jenis belanda untuk dibeli. Berbagai jenis kalkun dibangkitkan dan diproses secara berbeza, menghasilkan pelbagai rasa dan tekstur.

Kos kalkun ini juga berkisar dari sangat murah hingga mahal, jadi inilah panduan untuk membantu anda, disusun mengikut perintah dari kurangnya paling mahal.

Bunuh diri, Basted, atau Diturunkan Turki

Pilihan yang paling mahal

 • Bagaimana ia dibangkitkan: Burung-burung ini adalah yang paling mahal kerana mereka adalah petani kilang yang paling mungkin, jadi anda tidak boleh membelinya jika cara mereka dibangkitkan adalah penting bagi anda.
 • Pemprosesan: Mereka disuntik dengan larutan garam dan minyak sayuran untuk membekalkan payudara Pamela Anderson mereka. Kita semua tahu tidak ada perkara seperti makan siang percuma; Senarai bahan boleh mengandungi tidak diketahui seperti pengemulsi dan rasa tiruan.
 • Rasa dan tekstur: Burung-burung ini boleh rasa mentega dan spongy. Oleh kerana burung-burung ini telah dijadikan masin, mereka tidak sesuai untuk bersinar lagi.

Turki Asli

 • Bagaimana ia dibangkitkan: USDA mentakrifkan kalkun semulajadi seperti yang dibangkitkan tanpa makanan sampingan haiwan, tiada promotor pertumbuhan yang ditadbir, dan tidak menggunakan antibiotik kecuali untuk kawalan parasit.
 • Pemprosesan: USDA juga memberi mandat bahawa kalkun yang dilabel semua semulajadi adalah minimum yang diproses dan dimiliki tiada bahan buatan, pengawet, atau pewarna tambahnya.
 • Rasa dan tekstur: Oleh kerana tidak ada aditif, kalkun ini mempunyai rasa dan tekstur yang baik dan adalah alternatif yang murah untuk kalkun pelunturan diri. Kalkun ini boleh diternak kerana tidak terdapat garam tambahan.

Kosher Turkeys

 • Bagaimana ia dibangkitkan: Walaupun tidak ada proses bagaimana kalkun-kalkun ini dibangkitkan, mereka biasanya diberi butiran butiran tanpa antibiotik dan dibenarkan berkeliaran dengan bebas.
 • Pemprosesan: Ayam belanda Kosher disembelih dan diproses menurut undang-undang rabinik dan garam garam.
 • Rasa dan tekstur: Selain daripada aspek agama yang jelas, burung-burung ini biasanya rasa sangat baik tanpa persiapan lebih lanjut, walaupun ada yang mendapati rasa sedikit bahan kimia. SayaSekiranya anda mahu air garam anda sendiri, bagaimanapun, anda lebih baik memerah semulajadi burung semulajadi untuk menjamin tekstur yang lebih lembut.

(Kredit imej: Lauren Volo)

Free-Range atau Free-Roaming Turkeys

 • Bagaimana ia dibangkitkan: Kalkun-kalkun ini mestilah mempunyai akses yang berterusan ke luar di lebih daripada 51% kehidupan mereka, yang mana beberapa orang percaya menjadikan rasa daging lebih baik. Walaupun idea tentang jarak di mana kalkun boleh berkeliaran percuma bagus, label jarak jauh mungkin hanya bermaksud bahawa ayam belanda mempunyai akses ke pintu di luar dan tidak ada jaminan dia benar-benar tersandung untuk jaunt. (Jika penting bahawa ayam belanda anda sebenarnya berkeliaran di luar, cari perkataan “pastura” pada label.) Jarak bebas juga tidak menunjukkan sama ada burung itu dibangkitkan tanpa antibiotik atau hormon.
 • Pemprosesan: Tiada peraturan yang ditetapkan untuk pemprosesan, walaupun biasanya diproses secara manusia dan tidak mengandungi bahan tambahan.
 • Rasa dan tekstur: Rasa dan tekstur yang baik, dan bergantung kepada berapa banyak latihan yang diterima oleh burung, daging mungkin bersandarr.

Turki

 • Bagaimana ia dibangkitkan: Untuk diberi label organik, ayam belanda makan hanya makanan organik, yang oleh undang-undang tidak mengandungi butiran diubahsuai secara genetik, racun perosak, racun rumpai, sisa kimia, atau produk sampingan haiwan. Mereka juga dibangkitkan tanpa menggunakan antibiotik atau hormon pertumbuhan dan julat percuma.
 • Pemprosesan: Tidak ada peraturan yang ditetapkan untuk pemprosesan, walaupun mereka biasanya diproses secara manusia dan tidak mengandungi bahan tambahan.
 • Rasa dan tekstur: Rasa mereka berbeza-beza, walaupun mereka biasanya dianggap mempunyai rasa yang sangat baik.

Warisan Turki

Yang paling mahal

 • Bagaimana ia dibangkitkan: Kalkun warisan mempunyai lebih banyak kaitan dengan baka daripada cara mereka dibesarkan. Ini adalah baka yang pada asalnya dibesarkan di ladang sebelum tumbuh-tumbuhan pemprosesan daging komersial mula menguasai industri ayam belanda. Mereka kemungkinan besar adalah percuma dan sangat matang dan dikembangkan secara manusiawi.
 • Pemprosesan: Tidak ada peraturan yang ditetapkan untuk pemprosesan, walaupun mereka biasanya diproses secara manusia dan tidak mengandungi bahan tambahan.
 • Rasa dan tekstur: Rasanya dikatakan lebih unggul, dan dagingnya lebih kurus. Kerana mereka mempunyai kandungan lemak yang lebih rendah, mereka tidak perlu memasak selama ini. Jika bajet anda membenarkannya kerana ini adalah kalkun paling mahal, ini adalah burung untuk dicuba. Perlu diingat, walaupun, ini mungkin tidak merasakan seperti kalkun Thanksgiving yang dibesarkan dengan anda.

Mendapatkan ayam belanda yang betul sekarang? Berikut adalah beberapa cara untuk memasaknya!

Resipi Turki Thanksgiving kegemaran kami

 • Cara Memasak Turki: Kaedah yang paling mudah, paling mudah
 • Cara Memanggang Turki Terbalik
 • Bagaimana Membuat Turki Dibungkus Bacon
 • Kesyukuran Mexico Pati Jinich Turki