(Kredit imej: rj lerich / Shutterstock)

Jadi, hanya apa yang berbunga ini yang kelihatan seperti plum dan mempunyai nama yang sama, namun lucu?

Pluot adalah ahli keluarga buah-buahan (lazat!). Mereka adalah buah hibrid yang dibangunkan pada akhir tahun 80an 75% aprikot dan 25% aprikot. Mereka menyerupai plum dengan kulit licin, dan bentuk dan tekstur yang sama.

Jika anda tidak pernah merasai pluot yang anda sedang merawat! Rasanya sengit, dan saya mengatakan bahawa dengan cara yang terbaik! Buah-buahan tidak mempunyai rasa pahit yang kadang-kadang boleh didapati dengan plum. Sebaliknya, rasa mereka penuh dengan rasa manis.

Terdapat banyak jenis pluot, yang kebanyakannya mempunyai nama yang menarik, seperti Dandy Dandy, Telur Dinosaur, Bauan Flavor dan Flavorglo.

Cara Pilih Pluot

Pilih plak seperti yang anda akan plum. Cari buah-buahan yang berbau wangi yang tegas tetapi memberi sentuhan, dan bebas daripada cacat. Roti datang dalam pelbagai warna – memilih buah-buahan yang paling menarik di kalangan setiap varieti, kerana mereka akan menjadi yang paling manis. Tinggal jauh dari plot yang terasa sangat keras, mereka tidak akan masak dengan baik.

Menyimpan Plot

Simpan plum yang matang di kaunter sehingga 3 hari atau di dalam peti sejuk sehingga seminggu.

Makan Pluot!

Jelas bahagian paling penting – bagaimana untuk memakan buah batu ajaib ini. Buah-buahan hanya indah dimakan segar. Anda juga boleh membakar mereka ke pai, keripik, tukang sepatu, tart dan kek.

→ Buat kek bungkus dengan pluots: Resipi: Cara Membuat Kue Upside Down dengan Hampir Setiap Buah

Pernahkah anda mencuba pluots sebelum ini? Adakah anda makan dengan segera, atau melakukan sesuatu yang lebih mewah dengan mereka?

Dikemaskini dari jawatan yang diterbitkan pada awal bulan September 2008.