(Kredit imej: Nealey Dozier)

Perlukan resep pasta baru yang datang bersama-sama dalam 20 minit? Makan satu periuk ini bukan sahaja pantas, ia lazat. Lada merah panggang dan tomato kering dikulup dalam sos krim yang dibungkus dengan brie. Ia dijamin musim sejuk, musim bunga, musim panas, dan kegemaran anda yang baru.

(Kredit imej: Nealey Dozier)

Beberapa tahun yang lalu, saya telah diperkenalkan kepada hidangan pasta yang sangat lazat oleh seorang penulis makanan yang lain – ia memaparkan tomato masak musim panas, kemangi segar, dan sebilangan besar brie. Resipi adalah salah satu daripada banyak hits dari kegemaran kultus The Cookbook Silver Palate, sebuah tome klasik yang saya rasa teragak-agaknya diketahui paling banyak. (Saya mempunyai beberapa menangkap untuk berbuat demikian!)

Resipi adalah semudah ia datang, tetapi ia melibatkan sedikit perancangan awal untuk membolehkan bahan-bahan untuk campuran. Ia juga menuntut tomato musim panas yang segar, yang bukan pilihan sepanjang tahun. Jadi saya membuat misi saya untuk menyesuaikan resipi untuk meminimumkan masa persediaan dan menggunakan bahan-bahan yang selalu segar – segar dari pantri saya, iaitu.

Saya mula memikirkan resipi Martha Stewart untuk pasta satu keping yang menjadi virus pada Pinterest baru-baru ini. Rakan saya Maggie dan saya mencuba beberapa minggu lalu, tetapi pada akhirnya kami memutuskan, banyak kekecewaan kami, bahawa ia agak kurang dalam jabatan rasa. Pasta selesai agak hambar dan kering – ia memerlukan bata Parmesan untuk membawanya semula. Saya memfailkannya sebagai resipi yang tidak akan saya buat semula.

(Kredit imej: Nealey Dozier)

Satu perkara yang pasti, saya menghargai kepraktisan resep Martha. Apa yang tidak suka membuang segala sesuatu dalam satu kuali dan 20 minit kemudian, makan malam di atas meja? Saya dengan berani memutuskan untuk menguji konsep satu periuk, tetapi menggunakan Perak Palate resipi dan bahan pantry sebagai panduan saya. Saya menyusu dengan lada merah panggang dan tomato kering yang segar, dan memerah sedikit perasa. Setelah sos selesai, saya melemparkan segelintir brie, yang menghasilkan saus yang sangat lazat. Izinkan saya katakan, oh saya.

Bahagian terbaik dari resipi ini, selain kehebatannya, adalah bahawa ia datang bersama dalam lebih dari 20 minit. Itulah secepat ia mendapat tanpa mengeluarkan sesuatu dari peti sejuk dan membuangnya ke dalam gelombang mikro. Lebih baik lagi, ada banyak yang anda boleh menambah atau tolak dari resipi ini bergantung kepada apa yang ada di tangan anda. Mahu lebih hijau? Tambah beberapa bayam atau arugula, atau sebotol hati artichoke. Fikirkan ia memerlukan beberapa protein? Udang, ayam, prosciutto, atau daging semua akan baik di sini. Dan pada ketinggian musim panas? Toskan setiap tomato pusaka berair yang anda boleh cari di sana!

Apa lagi yang boleh saya katakan … Saya fikir kita mempunyai karya-karya klasik!

(Kredit imej: Nealey Dozier)


Pasta dengan Lada Merah Panggang, Tomat Kering Matahari & Brie

Hidangan 4

 • 12 auns

  linguine, pecah separuh

 • 1 cawan

  daun basil yang dibungkus

 • 1 cawan

  lada merah dipanggang kasar

 • 1/2 cawan

  tomato kering yang dikeringkan minyak dihiris

 • 3 hingga 4

  ulas bawang putih besar, ditekan

 • 4 1/2 cawan

  air

 • 2 sudu

  minyak dari balang tomato kering (atau minyak zaitun yang tetap)

 • 1 sudu

  garam halal, lebih banyak lagi

 • Hancurkan serpihan lada merah

 • Lada hitam segar, secukup rasa

 • 8 auns

  Brie keju, rind dikeluarkan dan koyak

 • Parmesan parut, untuk berkhidmat

 • Minyak zaitun yang berkualiti, untuk berkhidmat

Campurkan linguine, basil, lada panggang, tomato kering dan bawang putih dalam periuk lurus 3-kuar. Masukkan air, minyak zaitun, garam, serpih lada merah, dan banyak lada hitam yang banyak dan masak sehingga mendidih penuh dengan api yang tinggi. Menggunakan tongkat, kacau dan pusingkan pasta dengan kerap untuk mengelakkan melekat. Masak sehingga al dente, kira-kira 9 hingga 10 minit. Keluarkan kuali dari panas. (Jika masih ada sedikit air memasak, tuangkan beberapa – tetapi tidak semua – ke dalam mangkuk yang berasingan.)

Tambah brie dan tuangkan dengan tongkang sehingga berkrim dan cair. Musim dengan garam dan lada tambahan, secukup rasa. Susu secara semulajadi akan menebal selepas beberapa minit. Hidangkan dengan Parmesan parut dan pusar minyak zaitun yang baik. (Jika pasta nampaknya memerlukan cecair, tambahkan semula beberapa cecair memasak yang terpelihara.)

(Kredit imej: Nealey Dozier)