Kami telah mencatatkan jumlah yang saksama mengenai pengetinan kecil di sini di The Kitchn, tetapi saya ingin mengambil konsep ini satu langkah lebih jauh dan menggalakkan kaedah kecil, kaedah penyingkiran kulkas, terutama untuk tukang masak. Pendekatannya adalah mudah: membuat balang peti sejuk satu jam setiap beberapa minggu, atau setiap kali anda diilhamkan oleh apa yang anda dapati di pasaran.

Memang benar bahawa salah satu keindahan membuat jem adalah membagikannya dengan rakan-rakan anda tetapi juga benar bahawa pembuatan jam adalah pengeluaran besar. Belum lagi fakta bahawa mungkin untuk mendapatkan sedikit ditenggelamkan dengan jem, terutama pada musim panas ketika terdapat banyak buah-buahan yang menggoda datang ke musim. Tetapi hanya terdapat banyak jem dan sarapan roti panggang, atau kue teh yang dipenuhi jem, yang boleh dimakan oleh seorang sahaja sepanjang hayat. Dan mungkin ia adalah orang ramai yang saya lalui, tetapi ramai kawan saya sudah berenang dengan beban mereka sendiri yang membuat jem mereka sendiri sehingga memberi semangat tambahan saya boleh kelihatan seperti beban.

Kelebihan jem peti sejuk banyak. Pertama sekali, anda membuat jem anda seperti yang anda perlukan dan dalam kelompok yang lebih kecil, yang merupakan proses yang lebih mudah dan kurang memakan waktu. Kelebihan utama kedua ialah anda boleh melangkau proses pengetinan sama sekali, yang bagi kebanyakan orang adalah titik membuat atau pemecahan. Akhirnya, anda boleh menikmati pelbagai jem yang lebih luas dengan cara ini, mengamalkan semua buah-buahan yang luar biasa apabila mereka datang ke musim, tanpa membanjiri almari anda dengan balang jem.

Oleh itu, alih-alih meninggalkan pasar dengan flat peaches untuk menghabiskan seluruh petang di dapur panas, ambil 3 atau 4 orang yang benar-benar berair dan belanja kurang daripada satu jam memasak dengan beberapa gula dan mungkin percikan jus lemon. Ladang ke dalam balang yang bersih, tutup dan simpan di dalam peti sejuk. Saya biasanya menyelesaikan jem saya sebelum kerosakan itu menjadi masalah, tetapi jemah bertahan baik ketika didinginkan, sekurang-kurangnya beberapa minggu. Memasak Dengan Rasa: Jam Kulkas Strawberry akan memberi anda penjelasan yang lebih terperinci tentang bagaimana membuat lebih sedikit jem.

Jika anda ingin benar-benar membuat ciptaan kecil anda, Marisa McClellan melakukan siri hebat pada Small Batch Canning untuk kami pada Jun yang dipanggil Pengawetan Bandar. Anda juga boleh menggunakan resipi tetapi melangkau proses pengetinan untuk versi peti sejuk. Marisa membincangkan ini dalam banyak jawatannya atau di bahagian komen.

Dan tentu saja peti jajan kulkas juga dapat dibekukan, walaupun hal yang sama tidak benar untuk pengawetan lain seperti jeruk. Untuk lebih banyak lagi mengenai kesesakan peti sejuk, layari Melestarikan Musim Panas Sepanjang Tahun: Jam Penjejak dan jika anda berada dalam suasana hati untuk sesuatu yang mencengangkan mencuba Pickles Lemari Bibi Lorraine.

Berkaitan: Mengapa Mengepung Batch Kecil Adalah Awesome: Dan Apa yang Anda Perlu Memulakan

(Imej: Dana Velden)