Sudah berbulan-bulan sejak saya merangkul kemerahan dari tanah dan memancing beberapa pesto. Apabila selasih berada di musim, saya merapikannya dari segala-galanya dari pasta ke crostini hingga ke telur, hingga ke mana ia menjadi ruji dapur. Apa yang berlaku apabila hits pesto-craving itu, tetapi kotak-kotak anda kosong dan pasaran hanya mempunyai sedikit bunga karang yang sedikit sedih? Dapatkan kreatif.

Ternyata anda boleh membuat pesto daripada apa sahaja. Apa yang saya suka lakukan adalah memilih sayur-sayuran yang berada di puncaknya, dipasangkan dengan kacang (biasanya bukan kacang pinus tradisional dan mahal) dan campuran ke dalam pesto dengan keju Parmesan, minyak zaitun, jus lemon, dan garam dan lada. Itu mudah.

Datang Januari tidak ada satu ton sayur-sayuran dalam musim tempatan untuk seorang New Yorker seperti saya, tetapi kale biasanya kelihatan agak gagah sehingga minggu ini saya membuat pesto dari tangan yang bagus. Menyesuaikan resipi pada musim bunga dengan bayam, campuran sayur-sayuran pada musim panas – walaupun brokoli! – Dan apabila musim gugur dan musim sejuk datanglah semua sayur-sayuran hangat seperti kale, chard, collard dan rapini.


Winter Greens Pesto

Membuat 1 1/2 cawan; cukup untuk 6-8 hidangan pasta

 • 1/2 cawan

  kenari cincang

 • 8 auns

  kale, dipangkas, dibilas dan dicincang

 • 1 cawan

  dicincang keju Parmesan

 • 1/2 cawan

  minyak zaitun tambahan

 • 4 ulas

  bawang putih, dicincang

 • 2 sudu teh

  jus lemon

 • 1 sudu teh

  garam

 • 1/2 sudu teh

  lada

Panaskan ketuhar hingga 350 ° F. Sebarkan kacang dalam satu lapisan pada lembaran penaik rim dan panggangnya di dalam ketuhar sehingga mereka adalah emas dan harum, kira-kira 10 minit

Sementara itu, membawa periuk besar air masin sehingga mendidih. Sediakan semangkuk air sejuk yang besar. Letakkan kale yang dicincang ke dalam air mendidih. Apabila air kembali mendidih, pusingkan kale sekitar beberapa kali sehingga menjadi lemas.

Tuangkan kale dan tenggelam ke dalam air sejuk. Tiriskan sekali lagi, kemudian letakkan kale pada pinggan mangkuk yang bersih dan keluarkan kelembapan.

Letakkan kacang-kacangan, kale, Parmesan, minyak zaitun, bawang putih, jus lemon, garam dan lada dalam pengisar dan puri hingga rata dengan lancar. Anda mungkin perlu menambah lebih banyak minyak zaitun untuk mencapai konsistensi yang diingini.

Untuk penyejuk, tutup dengan balutan plastik secara langsung pada permukaan pesto. Akan tetap segar sehingga 3 hari. Untuk membekukan, letakkan bahagian-bahagian yang dikehendaki dalam bekas kecil dengan plastik secara langsung di permukaan pesto, atau letakkan di beg pembeku plastik dan bekukan sehingga dua bulan.

Video Berkaitan: Selepas anda membuat pesto anda, cuba masukkannya ke dalam hidangan lazat ini, ubi jalar spiralized dengan pesto kale.

Berkaitan: 15 Cara Memakan Hijau Anda di Musim Sejuk

(Imej: Sara Kate Gillingham-Ryan)