(Kredit imej: Emily Han)

Riff baru yang cerah pada switchel klasik ini mempunyai ciri kunyit, yang merupakan agen anti-radang dan antivirus yang kuat. Saya suka menghirup switchel kunyit selepas latihan, atau menggunakannya sebagai pengadun koktail dengan semangat tebu segar seperti cachaça dan rum agricole.

(Kredit imej: Emily Han)

Saya sangat mengesyorkan menggunakan kunyit segar, yang mempunyai rasa yang lebih baik daripada versi kering. Cari rizom segar, yang menyerupai tombol oren dari akar halia, di kedai makanan kesihatan atau di kedai runcit yang lengkap dan pasaran Asia dan India..

Untuk tendangan tambahan pedas, tambahkan secubit kecil lada hitam ke switchel kunyit – ia akan meningkatkan bioavailabiliti curcumin, sebatian anti-radang yang terdapat pada kunyit.

Petua: Kunyit segar boleh mencemarkan pakaian dan barang-barang lain, jadi berhati-hatilah jika anda memarinya di atau di sekitar permukaan dapur dan alat-alat dapur berliang. Pakai apron juga!


Turmeric Switchel

Hidangan 1 atau 2

 • 1 sudu

  (20 gram) madu, atau lebih secukupnya

 • 1 sudu

  (15 mililiter) cuka sari apel

 • 1/2 sudu teh

  jus limau yang baru dimasak

 • 1 sudu teh

  parut segar kunyit atau 1/3 sudu teh kering

 • 1 sudu teh

  halia segar parut

 • Tinch kecil dari lada hitam tanah baru (pilihan)

 • 1 cawan

  (235 mililiter) air

 • Ais

Campurkan madu, cuka sari apel, jus kapur, kunyit, halia, dan lada hitam dalam balang atau kaca dan kacau untuk mencairkan madu. Tambah air dan kacau untuk bergabung. Tutup dan simpan selama sekurang-kurangnya 2 jam dan sehingga satu hari. Semakin lama ia mengambang, semakin kuat rasa kunyit dan halia.

Strain campuran melalui penapis mata halus; membuang pepejal. Rasa dan aduk dengan madu tambahan, jika dikehendaki. Hidangkan ais.

Nota Resipi

Dicetak semula dengan kebenaran daripada Minuman Liar & Koktel: Squashes Handcrafted, Shrubs, Switchels, Tonics, dan Infusions untuk Campuran di Rumah oleh Emily Han, hak cipta (c) 2015. Diterbitkan oleh Fair Winds Press.

(Kredit imej: Emily Han)

Cari Buku Emily:

→ Minuman Liar & Koktail oleh Emily Han