(Kredit imej: Faith Durand)

Saya tidak pernah mengalami kejayaan segera dengan hidangan ikan di rumah saya daripada dengan tilapia tortilla yang berkulit ini dengan sos Sriracha. Sedang diminta. Ia juga diminta pada minggu yang sama.

Ini adalah contoh yang baik tentang bagaimana apabila anda sepadan dengan makanan yang seperti anak-anak (cip tortilla) dengan makanan yang memerlukan sedikit sokongan (ikan), kadang-kadang perkara yang brilian berlaku.

Kelahiran hidangan ini hanyalah sejenis cip tortilla yang telah pecah sedikit (dan memegang lebih banyak pecah daripada keseluruhan cip). Saya memutuskan untuk meneruskan dan menghancurkan mereka dalam pemproses makanan, dan kemudian saya memutuskan untuk menggunakannya untuk melapisi beberapa tilapia. Dan kemudian saya berkhidmat dengan Sriracha mayo, dan kes “hidangan ikan yang semua orang suka” ditutup.

Ini juga akan menjadi hebat dengan salsa buah-buahan tropika, persik dan salsa lada panggang, sos salsa citrusy mangga, atau sos lobak.

(Kredit imej: Faith Durand)

Hidangkan hidangan ini dengan:

 • Salad riben Zucchini atau tomato dengan pesto mint-basil
 • Raspberry mudah bodoh

Nota Tester

Saya perlu mengaku saya meragukan tentang resipi ini. Saya agak takut makan roti dan menggoreng ikan, dan resipi itu kelihatannya terlalu mudah: Hanya cip tortilla, lada, dan telur? Benar?

Nah, saya salah, dan saya sepatutnya tahu lebih baik daripada meragui rasa baik Katie dalam resipi. Ini betul-betul resipi selama 10 minit, selepas mayo selesai. Saya menghancurkan cip, mencelup ikan, dan kemudian goreng. Sangat mudah, dan sangat lazat! Cip jagung menambah dimakan, masin kepada ikan lain.

Satu nota yang akan saya tambah ialah masa memasak mungkin lebih pendek jika fillet ikan anda, seperti saya, agak kecil. Saya hanya perlu memasak masing-masing selama kira-kira 3 minit di setiap sisi.

Ini adalah makan malam yang mudah dan lazat – ia membantu saya menakluki kebimbangan saya untuk menggoreng ikan. – Iman


Tilapia Tortilla-Crusted dengan Sriracha Sauce

Hidangan 4

 • Untuk ikan:
 • 10 hingga 13 auns

  (1 beg) cip tortilla

 • 4

  fillet tilapia (8 auns setiap satu)

 • 4 sudu

  sayuran, zaitun, atau minyak kanola

 • 4

  telur besar

 • Lada segar segar secukup rasa

 • Untuk Sriracha mayo:
 • 1/2 cawan

  mayonis

 • 1/4 cawan

  krim masam atau yogurt Yunani biasa

 • 2

  bawang merah, bahagian putih dan hijau, cincang halus

 • 2 sudu teh

  Sos Sriracha, atau lebih kurang secukupnya

 • 1/2 sudu teh

  madu

 • 1 sudu teh

  lemon segar atau jus kapur

 • Garam kosher atau kasar dan lada segar secukup rasa

Untuk membuat mayo:

Dalam mangkuk kecil, campurkan semua bahan bersama-sama. Ini boleh dibuat sehingga empat hari ke depan dan disimpan tertutup di dalam peti sejuk.

Untuk membuat ikan:

Letakkan cip dalam pemproses makanan dan denyut sehingga mereka dihancurkan dengan halus, tetapi tidak menjadi serbuk; anda masih mahu sedikit tekstur. Anda juga boleh meletakkannya di atas beg besar zip yang kukuh dan gunakan sama ada pin bergulung, sebotol wain, atau beberapa item berat lain untuk memukul dengan lembut di dalam beg sehingga tortillas dihancurkan dengan baik.

Potong setiap butiran secara vertikal ke tengah (anda akan melihat garis pemisah). Panaskan separuh minyak dalam kuali besar di atas api yang sederhana tinggi. Dalam mangkuk cetek yang luas, pukul telur dengan lada. Dalam mangkuk cangkul yang lain, letakkan serbuk tortilla.

Dredge setiap filet – bermula dengan bahagian yang lebih besar dan tebal – dalam campuran telur, memastikan setiap bahagian sepenuhnya bersalut. Kemudian mengeruk di dalam serbuk tortilla, memastikan setiap bahagiannya bersalut dengan baik.

Apabila minyak panas, tambah empat fillet tebal dan masak sehingga bahagian luar berwarna coklat keemasan dan ikan dimasak sepanjang, menyesuaikan haba yang diperlukan, 4 hingga 5 minit pada setiap sisi. Mentransfernya ke pinggan mangkuk kertas yang dibarisi dengan kertas.

Panaskan minyak yang tersisa dan masak fillet yang lebih kecil, yang mungkin akan memasak sedikit lebih cepat daripada fillet tebal. Tuangkan mereka pada tuala kertas juga.

Hidangkan dengan Sriracha mayo.

(Kredit imej: Todd Coleman)

Cari Buku Katie:

→ Makan Malam Diselesaikan !: 100 Resipi yang Cerdik Yang Membuat Seluruh Keluarga Selamat, Termasuk Anda! oleh Katie Workman