Madame croque, sandwic Perancis ikon yang memegang kediaman tetap di brassery dan menu kafe, sudah menjadi sandwic ham dan keju yang dinaikkan, terutama dengan sos kue béchamel yang sudah masak dan telur goreng yang digoreng di atas.

Kami mengambil bahagian atas garpu dan pisau membuatnya lebih licin dan lebih segar dengan menambah lapisan keju tambahan di luar roti, di mana ia menyentuh kuali dan mendapat semua nutty dan frico-like. The madame croque hanya mendapat makeover keju muktamad – sudah siap?

(Kredit imej: Christine Han)

Keju Terbaik untuk Croque Madame Sandwich

Keju Nutty Gruyère adalah keju pilihan kami apabila membuat madame croque, dan ia berfungsi dua tujuan. Yang pertama ialah gam lazat yang memegang sandwic kami bersama, itulah sebabnya saya ingin memastikan keju bersentuhan dengan kedua-dua kepingan roti dan ham di bahagian dalam sandwic. Yang kedua ialah lapisan tambahan keju di luar roti yang renyah dengan indah di dalam kuali untuk membentuk lapisan rasa yang renyah, lembut.

Membuat saus putih Perancis, yang dipanggil béchamel, bukanlah sesuatu yang saya mahu lakukan apabila craving madame craving hits, atau biasanya saya mempunyai masa untuk memasak sandwic di dapur dan memakannya. Sandwic itu sudah cukup kaya, jadi saya melewatkan béchamel. Untuk meniru beberapa rasa krim, ia menambah sandwich, saya menyebarkan mayonis pala kacang di luar roti bukannya mentega. Penggantiannya masih beraroma, dan saya biasanya tidak mempunyai pemikiran untuk melembutkan mentega tetapi sentiasa mempunyai balut mayonis di dalam peti sejuk.

Resipi ini membuat dua sandwic besar, yang merupakan hidangan yang cukup kaya apabila anda mengambil kira bahawa terdapat juga telur goreng di atas. Untuk selera yang lebih kecil, sediakan setengah sandwic, tetapi goreng telur tambahan supaya setiap orang mendapat telur rangup mereka sendiri.

(Kredit imej: Christine Han)

Telur Telur-Telur

Bosan telur masak dengan cara yang sama berulang-ulang? Ruji protein yang dikemas dengan protein ini boleh dimasak dengan cara yang tidak terhingga dengan hasil yang lazat. Minggu ini kami berkongsi keseronokan, cara baru untuk berkhidmat telur untuk sarapan pagi, makan tengahari, makan malam, dan juga pada masa makanan ringan. Sapu karton tambahan telur dalam bakul anda pada kali seterusnya anda berada di kedai dan berikan resipi ini putaran.

The Ultimate Croque Madame

Membuat 2 sandwic besar

1 pusingan roti tawar atau roti petani putih (juga dikenali sebagai boule)

1/4 cawan mayonis


1/4 sudu teh pala segar


1 1/2 cawan keju Gruyère parut kasar (dari sekeping 6-ons), dibahagikan


4 auns ham deli tipis


1 sudu besar sayur atau minyak zaitun


2 telur besar

Garam
Lada hitam tanah baru

Potong 4 (1/2-inci tebal) iris dari tengah roti roti (rizab baki roti untuk kegunaan lain) dan letakkan di permukaan kerja. Campurkan mayonis dan pala bersama dalam mangkuk kecil. Sebarkan campuran mayonis secara merata pada hirisan roti. Taburkan 1/2 cawan keju ke atas kepingan roti dan tekan dengan jari anda untuk perlahan-lahan mematuhi mayonis.

Flip 2 dari kepingan roti ke atas. Taburkan 1/2 cawan keju ke atas kepingan roti ini, kemudian bagikan ham sama rata ke atas keju. Taburkan bungkus 1/2 cangkir ke atas ham, kemudian tutup setiap sandwich dengan kepingan roti yang tersisa, pastikan keju keju.

Panaskan kuali besar atau kuali besi yang panas di atas api sederhana hingga panas, kira-kira 4 minit. Menggunakan spatula rata, pindahkan sandwic ke dalam kuali. Tutup dan masak sehingga keemasan coklat dan keju di dalamnya cair, 4-5 minit setiap sisi. Pindahkan setiap sandwic ke pinggan.

Tambah minyak ke kuali. Tambah telur, musim dengan garam dan lada, dan masak sehingga putih ditetapkan, 3 hingga 4 minit untuk kuning berair, lebih lama jika kuning yang lebih kukuh dikehendaki. Di atas setiap sandwic dengan telur goreng dan berikan segera.

Nota Resipi

  • Penyimpanan: Kami mengesyorkan hanya membuat sandwic ini apabila anda sudah bersedia untuk makan, kerana ia tidak berfungsi dengan baik.
  • Pengganti roti: Gunakan brioche dihiris untuk sandwic yang lebih kaya atau jika anda tidak dapat mencari roti roti.