Dengan tiga potlucks barbeku untuk menghadiri hujung minggu ini, saya telah berfikir tentang hidangan yang boleh melayani orang ramai, mudah untuk pengangkutan, dan tidak terlalu rumit untuk memasak dalam cuaca panas ini (apa-apa untuk mengelakkan menyalakan dapur atau ketuhar!). Penyelesaian saya? Tembikai musim panas yang mudah lagi menyegarkan dibuang dengan chili, garam, dan limau.

Buah perasa dengan lada dan garam chile lazim di tempat-tempat seperti Asia Tenggara dan Mexico. Sekiranya anda belum mencubanya sebelum ini, anda perlu merawatnya! Haba dan garam memancarkan rasa manis buah semangka, dan saya juga suka menambah semangat limau dan jus untuk pukulan tambahan. Sekiranya anda mempunyai kemalangan semangka yang tidak bersemangat, ini adalah cara yang baik untuk memberikannya sedikit masa.

Anda tidak perlu berhenti di semangka, sama ada. Gabungan zesty chili, garam, dan limau adalah hebat pada buah-buahan lain seperti nanas, cantaloupe, mangga, betik, dan timun.

Untuk serbuk chili, saya suka menggunakan sesuatu yang agak manis dengan haba yang agak rendah. Chimayó adalah pilihan yang baik, serta ancho. Anda juga boleh menggunakan sejumlah kecil lada yang lebih panas seperti cayenne atau aleppo. Hanya pastikan untuk mengelakkan serbuk cili yang mengandungi bahan-bahan lain seperti jintan dan oregano.

Tembikai dengan Chile, Garam & Jeruk

Berkhidmat kira-kira 5

 • 1 sudu

  garam halal atau garam kasar lain

 • 1 1/2 sudu teh

  lada chili tanah

 • Zest dan jus 1 kapur

 • 1

  Tembikai (10-paun), dipotong menjadi baji

 • Biji kapur dan daun pudina untuk hiasan (pilihan)

Campurkan garam, lada chili, dan zaitun kapur dalam mortar dan alu. (Jika anda tidak mempunyai mortar dan alu, anda boleh mencincang haluan kapur limau dan gunakan garpu untuk dicampur dengan garam dan serbuk chili.)

Susun baji tembikai pada pinggan dan gerimis dengan jus limau. Taburkan campuran chili di atas. Hias dengan irisan kapur dan daun pudina, jika dikehendaki.

Hidangkan dengan serta-merta atau disejukkan sehingga bersedia untuk berkhidmat.

Nota Resipi

Untuk berkhidmat sebagai hors d’oeuvre: Potong semangka ke dalam kotak, gerimis dengan jus limau, dan lembing dengan tusuk gigi. Campuran Chile boleh ditaburkan secara langsung pada semangka, dihidangkan di dalam mangkuk mencincang di sebelah, atau tersebar di atas pinggan sebagai “tempat tidur” untuk buah tembikai.

Untuk berkhidmat sebagai salad: Potong tembikai ke dalam ketulan dan melemparkan dengan jus limau, campuran chili, dan chiffonade daun pudina.

(Imej: Emily Han)