(Kredit imej: Kimberley Hasselbrink)

Sekali setahun, keluarga kami melarikan diri ke Hawaii – rumah kami jauh dari rumah. Saya suka segala-galanya mengenai pulau-pulau: orang-orang yang ramah, kadar yang tidak tergesa-gesa, iklim yang mengasyikkan, pantai yang menyapu, matahari terbenam yang mulia, dan makanan tempatan yang menghiburkan.

Terutama di kalangan hidangan Hawaii yang saya mahukan? Kalua babi.

Apa itu Kalua Babi?

Selalunya hidangan utama di lu’au, babi kalua adalah lambang kebaikan goreng yang dipanggang lambat. Beberapa tahun lalu, ketika saya mendapati diri saya kembali ke tanah besar dan merindukan tumpukan kalua babi, saya mendapat resipi intensif yang kurang intensif untuk hidangan tradisional ini. Apa yang anda perlukan adalah panggang bahu besar, bacon, garam laut Hawaii, dan periuk tekanan. (Sekiranya anda mempunyai sedikit kesabaran, anda juga boleh membuat Kalua Pig Slow-Cooker!)

Untuk meniru ketulenan memasak daging babi selama berjam-jam imu – ketuhar lubang bawah tanah yang besar – saya menyusun bahagian bawah periuk tekanan dengan beberapa keping bacon. Dan dengan cara ini, jika anda tidak mempunyai garam laut merah Alaea di tangan, mana-mana garam kasar akan berfungsi. Untuk tendangan dan kepelbagaian, saya sering menggunakan garam laut asap di tempat barang merah.

(Kredit imej: Kimberley Hasselbrink)

Nota Tester

Saya kagum bahawa resipi ini sangat mudah dibuat, tetapi masih keluar begitu lazat! Bacon berasap benar-benar meresap daging babi dan mengingatkan saya makan di Hawaii. Membiarkan kubis memasak dalam jus babi pada akhirnya bermakna tiada cecair memasak yang sangat dibuang.

Sisa-sisa ini juga beku dengan indah dan boleh digunakan untuk pukal stir-goreng atau hidangan lain yang boleh menggunakan hit rasa manis, gemuk.

Christine, Mei 2015


Tekanan-Cooker Kalua Babi

Hidangan 8

 • 3

  bacon bacon

 • 1

  (5 paun) bahu daging babi

 • 5

  bawang putih ulas, dikupas (pilihan)

 • 1 1/2 sudu

  garam halus atau garam kasar, seperti Alaea Red Hawaiian Salt Salt Coarse atau garam salai (atau 1 sudu besar garam laut halus Alaea Red Hawaiian)

 • 1 cawan

  air

 • 1

  kubis hijau sederhana, kacau dan potong 6 baji

Sama ada anda menggunakan Instan Pot, periuk tekanan kompor, atau elektrik, prosesnya hampir sama. Satu-satunya perbezaan adalah bahawa masa memasak akan sedikit lebih pendek dengan periuk dapur berbanding dengan periuk elektrik (75 minit vs 90 minit).

Balut bacon dalam satu lapisan pada bahagian bawah periuk tekanan. Tekan butang “Sauté” (jika periuk anda mempunyai satu) dan dalam satu minit, bacon anda akan mula mendesis. (Sekiranya anda menggunakan periuk tekanan masak, sebaliknya masukkan dengan 3 keping bacon, engkolkan pembakar ke medium, dan mula masak daging anda.)

Potong bahu babi ke dalam 3 kepingan yang sama. Saya biasanya memotong sekeping dengan tulang pertama, dan kemudian potong 2 buah lain untuk dipadankan dengan yang pertama.

Jika anda mempunyai beberapa bawang putih di tangan, gunakannya! Dengan pisau paring yang tajam, tusukan beberapa cincang dalam setiap daging babi, dan masukkan tengkuk bawang putih.

Taburkan garam secara merata ke atas daging babi. Semasa anda memasak daging babi, anda akan mendengar bacaan bacon di dalam periuk tekanan. Jangan lupa flip kepingan, dan matikan api apabila bacon disentuh di kedua-dua sisi.

Letakkan daging babi asin di atas daging, terus daging dalam satu lapisan. Tuangkan air.

Jangan lupa langkah ini: Dengan periuk tekanan, anda perlu menambah cecair untuk berfungsi dengan betul. Semak manual anda untuk melihat jumlah minimum cecair untuk model tertentu anda, dan menyesuaikan dengan sewajarnya. (Setelah beberapa menggali dan bereksperimen, saya dapati bahawa 1 gelas air adalah sempurna untuk resipi ini dalam Pot Instan saya.)

Selanjutnya, tutup dan tutup tudung. Sekiranya anda menggunakan Instan Pot, pilih butang “Manual” dan tekan butang “+” sehingga anda mencapai 90 minit. Untuk periuk tekanan elektrik, tetapkannya selama 90 minit tekanan tinggi. Jika anda menggunakan periuk tekanan dapur, anda tidak perlu risau tentang menekan semua butang mewah itu. Hanya masak pada api yang tinggi sehingga tekanan tinggi dicapai. Kemudian, tolak haba ke bawah untuk mengekalkan tekanan tinggi selama kira-kira 75 minit.

Apabila babi selesai memasak, periuk Segera atau periuk tekanan elektrik akan beralih secara automatik ke mod “Keep Warm”. Jika anda berada di rumah, tekan butang “Keep Warm / Cancel” untuk mematikan periuk dan biarkan tekanan turun secara semulajadi lebih cepat. Sekiranya anda menggunakan periuk tekanan dapur, keluarkan periuk dari api. Dalam kedua-dua kes, biarkan tekanan melepaskan secara semula jadi (yang akan mengambil masa kira-kira 15 minit).

Apabila periuk dimendekkan, periksa daging babi itu lembut. Sekiranya daging belum jatuh lembut, anda boleh memasak daging babi di bawah tekanan tinggi selama 5 hingga 10 minit untuk mendapatkan tekstur yang betul.

Pindahkan babi yang dimasak ke dalam mangkuk besar dan rasakan cecair memasak yang tinggal di dalam periuk. Laraskan bumbu dengan air atau garam jika diperlukan.

Masukkan biji kubis kepada cecair memasak. Gantikan tudung dan masak kubis di bawah tekanan tinggi selama 3 hingga 5 minit. Apabila kubis dilakukan memasak, aktifkan injap pelepas cepat untuk melepaskan tekanan.

Semasa kubis memasak, daging babi dicincang. Setelah kubis dimasak, tumpukan pada daging babi yang dicincang.

Nota Resipi

Arah periuk perlahan: (Dapatkan resepi penuh di sini.) Selesaikan periuk perlahan dengan bacon mentah. Sediakan daging babi seperti yang diarahkan di atas dan letakkan di dalam periuk perlahan. Jangan tambah air! Masak selama kira-kira 16 jam. (Nota: Pemasak lambat baru lebih panas dan hanya memerlukan 9 hingga 12 jam pada tetapan rendah.) Keluarkan daging babi yang sudah siap dari periuk perlahan, tambah kubis yang dicincang, dan biarkan kubis memasak semasa anda sejuk dan cincang daging babi.

Arahan ketuhar atau dapur: Sediakan daging babi seperti Kalua Pig Slow Cooker, tetapi dalam ketuhar Belanda besar atau stok berat dengan tudung. Letakkan periuk di dalam ketuhar 300 ° F atau di atas api pembakar yang paling rendah di atas dapur sehingga garpu-tender.

Penyimpanan: Leftovers boleh disimpan dalam bekas kedap udara di dalam peti sejuk sehingga 4 hari. Membekukan babi (tetapi tidak kubis) sehingga 3 bulan.