(Kredit imej: Joe Lingeman)

Strawberi segar, dalam musim tidak perlu banyak untuk berpakaian mereka – benar-benar hanya makan mereka tidak akan dilakukan. Tetapi jika anda mahu menjadikannya hidangan pencuci mulut yang istimewa, anda tidak perlu mencuba lebih keras. Biarkan beri berenang dalam campuran anggur merah, gula perang, dan vanila untuk sedikit, dan mereka berubah menjadi sesuatu yang lebih baik daripada yang anda bayangkan.

Strawberi yang sedap ini merasakan hampir karamel dan hanya sentuhan bersahaja, tetapi mereka masih sangat berair dan cerah. Apabila dihidangkan di dalam mangkuk dengan boneka boneka creme fraîche atau krim cambuk, mereka pasti cara terbaik untuk menamatkan makanan bermusim dengan orang kegemaran anda.

(Kredit imej: Joe Lingeman)

Cara Paling Mudah untuk Menaiktaraf Bekas Strawberi

Jika anda mempunyai sisa makanan, mereka akan baik untuk sarapan esok (mengharapkan mereka melembutkan jauh). Jangan takut untuk memulakan pagi dengan memberikan yogurt sedikit sepakan.

Strawberi Wain Merah

Hidangan 4


Strawberi 1 paun, dibengkokkan dan separuh, atau terkumpul jika sangat besar (kira-kira 3 cawan)


2 cawan buah wain merah kering, seperti Zinfandel atau Merlot


1/4 cawan dibungkus gula perang ringan


2 sudu teh ekstrak vanila

Creme fraîche atau krim cambuk, untuk berkhidmat

Letakkan strawberi dalam mangkuk besar dan taburkan dengan gula perang. Tambah wain merah dan vanila dan kacau untuk menggabungkan. Tutup dan simpan selama sekurang-kurangnya 2 jam atau semalaman.

Minum strawberi ke dalam mangkuk kecil dengan sedikit cecair dari mangkuk dan sajikan dengan krim besar creme fraîche atau krim disebat.

Nota Resipi

  • Penyimpanan: Beri akan menjadi yang terbaik antara 2 dan 24 jam selepas membuat mereka. Selepas itu, mereka mungkin mula duduk dengan lembut di dalam cecair, jadi lebih baik untuk menikmati mereka dalam jangka masa itu. Mana-mana sisa makanan akan menjadi tambahan lazat (dan sedikit bising) kepada yogurt pagi anda.