(Kredit imej: Michelle Peters-Jones)

Salah satu perkara kegemaran saya tentang India adalah pelbagai makanan jalanan yang hebat. Dari pav bhaji dan vada pav, ke chaats sayur dan bhel puri, setiap penjuru India menawarkan kepakarannya – dan tidak ada dua vendor makanan jalanan yang sama. Bahan-bahan “rahsia” berlimpah dan tiada siapa yang memberikan apa-apa resipi untuk hidangan tandatangan mereka.

Batang mentimun yang dibumbui ini mungkin adalah yang paling biasa di semua makanan jalanan. Setiap vendor, apa sahaja keistimewaannya, juga akan mempunyai ini sebagai snek cepat dan mudah untuk pergi.

Sebuah gerai makanan jalanan di India

(Kredit imej: Michelle Peters-Jones)

Batang timun adalah makanan ringan yang sangat mudah dan sihat untuk dihidupkan apabila keinginan rempah itu melanda. Rasa utama adalah chaat masala, gabungan rempah-rempah yang enak, wangi, dan asin. Ia biasanya digunakan sebagai rempah penamat, untuk menaburkan makanan, dan bukannya yang perlu dimasak.

Chaat masala adalah salah satu daripada campuran rempah yang, terus terang, mudah dibeli daripada membuat sendiri. Kebanyakan barang-barang Asia akan stok versi, dan ia akan berlangsung lama. Walau bagaimanapun, jika anda merasa mencabar, anda juga boleh cuba membuat versi anda sendiri di rumah.

Menyediakan chaat timun (timun spiced) di gerai makanan jalanan.

(Kredit imej: Michelle Peters-Jones)

Apabila ia datang untuk menyiapkan timun, vendor India akan meninggalkan benih masuk. Namun, saya suka menyikat mereka kerana mereka boleh membuat hidangan siap sedikit air. Saya juga suka menggigit bawang merah saya dengan merendamnya dalam air sejuk sebelum memercikkannya pada batang timun. Ini adalah pilihan saya, jadi, jika anda suka rasa yang lebih tajam, lebih mentah, anda sentiasa boleh taburkan bawang terus. Mereka sangat lazat seperti itu, walaupun saya tidak dapat menjamin nafas anda selepas itu.

(Kredit imej: Michelle Peters-Jones)


Spoon Cucumber dengan Chaala Masala

Hidangan 4 sebagai snek

 • 3

  timun besar

 • 1

  bawang merah kecil, dicincang halus

 • 1 sudu teh

  chaat masala

 • 1/2 sudu teh

  serbuk cili merah panas

 • Garam laut yang rapih (seperti Maldon), secukup rasa

 • Cilantro dicincang halus kecil

 • 1

  kapur, berempat, untuk berkhidmat

Kupas dan separuh timun. Hancurkan biji menggunakan baller melon atau sudu limau gedang. Potong timun ke dalam tongkat dan keringkan dengan teliti dengan tuala kertas.

Sementara itu, letakkan bawang dicincang halus dalam mangkuk, dan tutup dengan air sejuk. Biarkan duduk selama kira-kira 15 minit, kemudian longkang dan pat kering. Ini membantu menarik kelembapan mentah bawang dan mellows keluar rasa mereka.

Letakkan timun pada pinggan mangkuk dan taburkan bawang, masala chaat, serbuk cili, dan serbuk garam. Hiaskan dengan cilantro cincang dan memerah dengan jus limau sedikit sebelum makan.

Nota Resipi

Anda boleh menyiapkan timun dan bawang sebelum waktu dan sejuk. Taburkan dengan rempah sebelum disajikan.

Pergi mudah ke garam, kerana chaat masala sudah mempunyai garam di dalamnya.

Untuk snek mudah alih, campurkan bersama masala chaat, serbuk cili, dan garam dalam bekas kecil. Sekat air jeruk nipis ke dalam bekas lain. Langkau bawang dan ketumbar. Rebus timun segar ke dalam jus limau, kemudian ke dalam campuran rempah, dan nikmati.