(Kredit imej: Joe Lingeman)

Jika anda ragu-ragu mengenai keajaiban pencuci mulut gelatin, maka ini adalah resipi terbaik untuk bermula dengan. Permata yang berkilauan yang menakjubkan dari acuan jeli ini hanyalah wain berkilau yang beraroma dengan gelatin dan disemat dengan buah segar. Ia akan menjadikan setiap tetamu di meja makan tengahari anda ooh dan ahh dengan senang hati. Bahagian yang terbaik? Ia terasa luar biasa – cahaya dan buah, dengan rasa manis, seimbang yang akan mengejutkan walaupun orang yang suka bermain jeli.

Bagaimana saya tahu? Kerana ini adalah pencuci mulut yang mengubah saya menjadi fanatik jello-acuan dalam satu keping.

Sparkling Jewel Jello Mold: Watch the Video

(Kredit imej: Joe Lingeman)

Membuat Jello Salad Moden Nenek

Cetakan jeli jello ini adalah mengambil moden pada salad buah jellied yang popular di ’60s dan’ 70s. Tetapi bukan koktail buah yang ditetapkan dalam jus buah-buahan yang sangat manis, pencuci mulut ini menggunakan set buah segar dalam campuran wain berkilauan dan liqueur bunga elder.

Apa yang Anda Perlu Tahu

  • Untuk mengekalkan gelembung dalam acuan jello ini: Gunakan minuman keras penuaian untuk kedua-dua mekar (atau hidrat) gelatin serbuk dan mencairkannya ke dalam keadaan cair. Masukkan ini kepada campuran wain dan elakkan kacau untuk memelihara wain.
  • Perhatikan konsistensi: Sejukkan campuran wain dan gelatin di atas semangkuk ais untuk menyejuk dan menebal gelatin. Anda benar-benar ingin menyejukkan campuran gelatin sehingga agak tebal, hampir kental (konsistensi seperti gel rambut) sebelum anda menambah buah, sebaliknya buah akan terapung ke atas campuran gelatin (bahagian bawah pencuci mulut selesai).
  • Chill dengan teliti: Dinginkan cetakan semalaman untuk memastikan ia dibersihkan sebelum membuangnya daripada acuan. Anda boleh berkhidmat ini lurus atau hiasan dengan bunga yang boleh dimakan dan krim cair yang dipanaskan dengan lembut di sebelahnya.

Sparkling Fruit Jello Mold

Hidangan 10 hingga 12

Semburan masakan

4 (1/4 ounce) sampul gelatin yang tidak bercampur-campur (kira-kira 1/4 jumlah cawan)


1 cawan St. Germain elderflower minuman keras, dibahagikan


1/2 cawan gula pasir

1 (750-mililiter) botol spumante atau wain berkilauan lain

3 sudu besar jus lemon yang baru dimasak


2 plum kecil, pitted dan dihiris


1 nektarine sederhana, pitted dan dihiris


1 cawan berbuih strawberi


1 cawan ceri, pitted dan separuh


1 cawan blueberries


4 cengkerang mentega segar, ditambah lagi untuk garnishing

Nasturtium atau bunga boleh dimakan lain, untuk hiasan

Coat a 10-cup Bundt pan or jello mold with spray cooking; mengetepikan.

Letakkan gelatin ke dalam mangkuk kecil, tambahkan 1/2 cawan minuman keras penuaian, dan pukul untuk menggabungkan. Diamkan untuk mekar selama 5 minit.

Hatikan cendawan minuman keras 1/2 cawan yang lebih tua dan gula dalam periuk kecil di atas api sederhana, kacau sehingga gula dibubarkan tetapi campuran tidak mendidih. Keluarkan dari haba. Masukkan gelatin dan kocok bunga sehingga gelatin dibubarkan sepenuhnya. Diamkan untuk menyejuk selama 5 minit.

Sementara itu, letakkan wain berkilauan dan jus lemon dalam mangkuk besar. Tetapkan mangkuk di atas mandi ais. Masukkan campuran gelatin yang sejuk dan kacau perlahan-lahan untuk menggabungkan. Pastikan pengadukan minimum untuk mengekalkan gelembung dan juga mengekalkan acuan jello yang jelas.

Keluarkan gelatin berkilauan di atas ais mandi sehingga ia agak tebal dan mengenai konsistensi gel rambut untuk memastikan bahawa buah tidak terapung apabila ditambah. Masukkan plum, nektarin, strawberi, ceri, dan blueberries, dan perlahan-lahan melipat dengan spatula getah.

Tuangkan jeli yang berkilau ke dalam acuan dan penyejuk sehingga ditetapkan, sekurang-kurangnya 4 jam tetapi lebih baik dalam sekelip mata.

Untuk mengeluarkan gelatin dari acuan, cairkan dengan teliti acuan ke plat hidangan dan biarkan acuan jatuh perlahan dari acuan ke plat. Ini akan mengambil masa 2 hingga 3 minit.

Sekiranya tidak keluar, isikan wastafel atau periuk besar (lebih luas daripada acuan anda) dengan air paip yang hangat. Dip di luar acuan di dalam air selama 10 saat. Keluarkan dari air, keringkan bahagian luar acuan, dan flip ke plat hidangan. Hiaskan dengan lebih banyak buah segar, pudina, dan bunga yang boleh dimakan seperti yang dikehendaki dan dipotong untuk dipelihara.