Saya telah mencapai kesedaran yang penting: Walaupun fudge panas adalah baik dan baik, aise ais krim hanya tidak lengkap sehingga ia mempunyai tebal, karamel masin beralur di atas. Dengan musim panas di sekitar sudut, saya fikir ia adalah masa untuk kita semua untuk berlatih ‘cepat, membuat satu kumpulan karamel!’ kemahiran. Lebih mudah daripada yang anda fikirkan.

Saya telah membuat Resipi Easy Butterscotch Smitten Kitchen beberapa kali, dan resipi ini telah diilhamkan oleh pendekatannya. Deb memahami pentingnya resipi yang mudah dan tidak menghilangkan garam beracun dalam butterscotchnya.

Semakin saya membuat versi itu, semakin saya mula tweakingnya agar sesuai dengan citarasa saya sendiri, dengan lebih banyak krim berat, dan sedikit lebih banyak mentega untuk memberikan kelembutan lembut.

Kemudian pada suatu petang saya memutuskan untuk menumpukan kerumitan yang lebih gelap. Saya berfikir tentang menambah lada hitam, dan kemudian ia datang kepada saya: kopi! Umpan balik bubuk espresso yang sihat melancarkan lapisan rasa untuk memasukkan manis, asin, dan bersahaja.

Ini Kopi Caramel Coffee Salted sangat bagus kerana ia sedikit lebih longgar daripada resipi karamel yang lain, dan ia mempunyai sifat belimbing yang benar kerana krim dan mentega yang meningkat.

Beberapa kawan telah tamat semasa saya mencambuk ini minggu lepas dan satu mencadangkan versi pedas dengan lada cayenne. Lain kali. Seperti yang anda dapat lihat, ini adalah sos yang sangat mudah disesuaikan yang anda akan mula tweak untuk menampung citarasa anda sendiri sebelum anda tahu. Saya fikir nisbah garam di sini adalah sempurna; yang dikatakan, saya taburkan garam penamat yang tidak rata di atas sudu es krim dan Kopi Caramel Sauce sebelum disajikan. Ia meningkatkan rasa karamel dan mengeluarkan nota kopi.


Salad Caramel Coffee Salted

Membuat kira-kira 2/3 cawan

 • 5 sudu

  mentega unsalted, diced

 • 1/2 cawan

  gula merah muda yang dibungkus

 • 2/3 cawan

  krim sebat berat

 • 1 1/2 sudu teh

  serbuk espresso

 • 1/2 sudu teh

  garam laut yang beracun, ditambah lagi dengan rasa

 • 2 sudu teh

  ekstrak vanila

Cairkan mentega dalam periuk kecil di atas api sederhana. Setelah mentega telah benar-benar cair, tambah gula, krim berat, serbuk espresso, dan garam dan pukul sehingga semua serbuk espresso telah dibubarkan. Bawa campuran ke dalam mendidih perlahan-lahan, memukul terus pada masa ini. Matikan api ke rendah dan simmer dan pukul untuk tambahan 3 minit untuk menebal.

Keluarkan sos karamel dari api dan tambahkan vanila. Kacau untuk menggabungkan. Hidangkan panas, pada suhu bilik, atau tuangkan ke dalam balang kaca dan simpan untuk kegunaan kemudian. Sos caramel akan menebal sebaik sahaja ia sejuk. Sos akan disimpan dalam peti sejuk selama 2 hingga 3 minggu.

Untuk menyusun semula, ketuhar gelombang mikro pada kuasa LOW dalam pecahan 15 hingga 30 saat, kacau di antara setiap sesi. Atau panaskan dengan perlahan pada api yang rendah dalam periuk.

Berkaitan: Boozy Cherries to Saus Fudge: 12 Ice Cream Topping

(Imej: Megan Gordon)