Apa yang berlaku apabila epal dan mentega kacang – siap sedia lama – berpakaian dengan sedikit bakat? Mereka berubah menjadi sandwic epal kecil yang menawan.

Sekali lagi saya menghadiri majlis makan malam yang mewah di mana saya tidak dapat makan apa-apa, kerana kebanyakan hidangan mengandungi daging, tenusu, atau gluten – bahan yang perlu saya hindari. Penghiburan saya hanya meja makan kanak-kanak, di mana saya dapati “sandwic” yang diperbuat daripada epal yang dihiris, mentega kacang, oat, dan kismis. Walaupun epal menyehatkan perut saya, saya tidak fikir banyak daripada mereka kerana saya menatap dengan penuh pengertian pada perarakan makanan luar yang terhad.

Tetapi kemudian satu perkara yang lucu berlaku. Dalam minggu-minggu yang berikutnya, saya mendapati diri saya mahukan makanan ringan yang sangat bulat dan lazat ini. Apel dan mentega kacang tidak ada yang baru, tetapi entah bagaimana penambahan oat panggang dan kismis, dan sentuhan madu dan kayu manis, menjadikan mereka lebih memuaskan. Kini saya sering membuat sandwic ini untuk snek tengah hari.

Sandwich Apple hebat untuk kedua-dua orang dewasa dan kanak-kanak (tangan kecil boleh membantu memasangnya), dan mereka boleh disesuaikan untuk pelbagai pilihan dan alergi. Daripada mentega kacang, anda boleh mencuba mentega badam atau mentega biji bunga matahari labu-bunga matahari, dan kismis boleh ditukar untuk cranberry kering, tarikh cincang, dan buah-buahan kering yang lain. Saya suka kesederhanaan dan tekstur gandum panggang yang ringan, tetapi granola adalah pilihan, seperti topping seperti cip coklat, kelapa dicincang, dan biji chia.


Sandwic Apple

Membuat 3 sandwic

 • 1 sudu

  bergulung gandum

 • 1/8 sudu teh

  serbuk kayu manis

 • 3 sudu

  mentega kacang tanpa gula

 • 3/4 sudu teh

  madu

 • 1 sudu

  kismis

 • 1

  epal sederhana

Campurkan oat dan kayu manis dalam kuali kering di atas api sederhana dan roti bakar, kacau sekali-sekala, sehingga gandum menjadi emas. Percuma sebelum menggunakan.

Campurkan bersama mentega kacang dan madu.

Teras dan potong epal ke dalam 6 pusingan. (Jika anda tidak mempunyai epal epal, anda boleh memotong epal terlebih dahulu dan kemudian memotong pusat dengan pemotong cookie atau pisau kecil.)

Sebarkan 1 sudu mentega kacang pada 3 keping epal dan taburkan dengan kismis dan oat. Teratas dengan irisan epal yang tinggal untuk membentuk sandwic.

Nota Resipi

Jika anda tidak makan epal dengan segera, anda boleh menyikatnya dengan jus lemon untuk mengelakkan kacamata. Satu penyelesaian 1/4 cawan air dan 1 sudu jus lemon melakukan trik tanpa rasa terlalu lemon.
Untuk diet bebas gluten yang ketat, pastikan anda menggunakan oat bebas gluten.

Berkaitan: Kembali ke Sekolah Resipi: Kacang Kacang dan Buah “Sushi”

(Imej: Emily Ho)